Dinsdag maakte
Ageas Holding bekend dat het in het afgelopen jaar een recordverlies heeft geleden van 28 miljard euro. Voor 2009 sprak het concern de hoop uit het break-even te zullen draaien. Het concern is er daarnaast door een uitspraak van een rechter nog lang niet zeker van dat de verkoop aan
BNP Paribas zal doorgaan.
Desastreus en dramatisch
In 2008 leed
Ageas Holding een verlies van 28 miljard euro. CEO Karel De Boeck sprak van een desastreus resultaat gerealiseerd in een dramatisch jaar. Het verlies is hoger dan de 22,5 miljard euro die het concern begin deze maand als verwachting uitsprak. De grootste lastenpost was de gedwongen verkoop van een aantal onderdelen vorig jaar. Hieronder vielen de bankactiviteiten, een kostenpost van 29,4 miljard euro, en de Nederlandse verzekeringsactiviteiten, die 1,7 miljard euro opleverde.
De Belgische verzekeringsactiviteiten leverden een boekwinst op van 6 miljoen euro. De internationale verzekeringsactiviteiten behaalden in 2008 een break-even resultaat. De Boeck benadrukte dat
Ageas het met een winst van 6 miljoen euro beter heeft gedaan dan zijn collega’s. In deze winst zit ook een negatief resultaat van 639 miljoen euro geboekt op de investeringsportefeuille. Volgens de topman is de risicograad van de investeringsportefeuille inmiddels sterk verminderd doordat slechts 3% is geïnvesteerd in aandelen en het restant in obligaties en vastgoed. De CDO’s vertegenwoordigden eind 2008 in totaal 73 miljoen euro.
Tijdens de presentatie van de jaarresultaten stelde De Boeck dat
Ageas Holding over de eerste maanden van 2009 min of meer break-even heeft gedraaid. Mede op basis hiervan heeft het concern zich te doel gesteld om in de eerste jaarhelft van 2009 een break-evenresultaat te realiseren. De topman durfde echter geen uitspraken te doen over de tendens in de toekomst.
Het afgelopen jaar leed de merknaam
Ageas een flinke deuk op. Hierdoor daalden de resultaten bij diverse onderdelen waaronder bij de levensverzekeringen, waar de premie-inkomsten daalden met 22% tot 4,8 miljard euro. De Boeck stelt echter dat een snelle naamverandering niet aan de orde is. In de overeenkomst met het Franse
BNP Paribas is opgesteld dat de holding nog twee jaar de naam
Ageas mag gebruiken, aldus de CEO. Daarnaast merkte De Boeck op dat een naamsverandering al snel anderhalf jaar werk betekent.
Op dit moment heeft
Ageas een cash-reserve van 3,3 miljard euro. Wat het concern met dit geld wil gaan doen is nog onduidelijk. De Boeck stelt dat er verschillende opties zijn, zoals het inkopen van eigen aandelen of het doen van overnames. De keuzes zullen worden beïnvloed door verscheidene voorwaarden, zoals het maken van winst door de holding. De Boeck verwacht dat hier ergens halverwege het jaar duidelijkheid over zal zijn.
De Boeck heeft ook intentie uitgesproken de structuur van de holding te vereenvoudigen. Het is echter nog onduidelijk of dit zal betekenen dat er nog maar één hoofdkantoor en één beursnotering zal worden gehanteerd in de toekomst. Hier zullen juristen en fiscalisten zich over buigen, aldus de topman.
Tot slot onderhandelt
Ageas nog steeds met de overheid en
BNP Paribas over de precieze akkoorden rond de SPV. Dit is het vehikel waarin de rommelkredieten zullen worden ondergebracht. Het is nog onduidelijk of deze onderhandelingen zullen zijn afgerond voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders die volgende week in Utrecht en Brussel zal worden gehouden.
Verkoop bedreigd
De Vereniging van Effectenbezitters (
VEB ) stelde dinsdag dat een uitspraak van een Belgische rechter diezelfde dag de verkoop van grote delen van
Ageas aan het Franse
BNP Paribas bedreigt. Niels Lemmers van de
VEB stelt het volgende:
”De overeenkomst komt nu op losse schroeven te staan. Het is niet goed voor de nabije toekomst van Ageas . Als we terug blijven vallen in onderhandelingen en discussies belemmert dat de toekomst'', aldus Lemmers.
Afgelopen dinsdag oordeelde het Hof van Beroep dat alleen de mensen die vóór 14 oktober al aandeelhouder van
Ageas waren volgende week mogen stemmen over de verkoop. De algemene verwachting is dat er zich onder deze toenmalige aandeelhouders meer tegenstanders bevinden dan onder de huidige aandeelhouders.