De digitale munt bitcoin is ontzettend populair. Het is dan ook een van de meest bekende cryptocurrencies van het moment. Hoewel het misschien ontzettend eenvoudig klinkt; bitcoins kopen en verkopen. Komt er vaak iets meer bij kijken. De eerste vraag is namelijk; hoe kom je aan bitcoins? Er zijn verschillende manieren waarop jij aan bitcoins kunt komen. Je kunt bitcoins namelijk kopen van een crypto-broker. Je kunt bitcoins minen, of je kunt bitcoin accepteren als betaalmiddel voor diensten of goederen. In dit artikel leggen wij de verschillende manieren hoe jij aan bitcoins kunt komen stap voor stap uit.
De meest populaire manier om aan bitcoin te komen is door bitcoins te kopen van een crypto broker. Een crypto broker kun je zien als een tussenpartij tussen de persoon die bitcoin wil kopen en een crypto exchange zoals finst. Een broker is dus zelf niet in het bezit van bitcoin. Een crypto exchange is dat wel. Een broker zou je dus kunnen zien als een bemiddelaar tussen beide partijen. Via deze broker kun jij crypto kopen met fiatgeld (euro’s, dollars etc). Jij stort het fiat geld bij de crypto-broker en deze zorgt ervoor dat jij bitcoins in jouw wallet ontvangt. Deze bitcoins kun je vervolgens gebruiken als betaalmiddel of voor andere zaken zoals een belegging.
Een andere manier om aan bitcoin te komen is door bitcoins te accepteren als betaalmiddel voor jouw goederen of diensten. Hiervoor moet je eerst in het bezit zijn van een wallet. Een wallet kun je zien als een soort bankrekening waar je crypto betalingen op kunt ontvangen. In de meeste gevallen is het aan te raden om zelf ook al in het bezit te zijn van crypto voordat je crypto betalingen gaat ontvangen. Je moet immers ook in de gelegenheid zijn om bijvoorbeeld terugbetalingen te kunnen doen.
De laatste manier om aan bitcoins te komen is door bitcoins te minen. Het minen van bitcoins wordt in de praktijk echter amper nog gedaan omdat het ontzettend ingewikkeld en gecompliceerd is. Het is zeker niet iets dat iedereen zomaar even kan doen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan door supercomputers. Bitcoins zelf minen is in de meeste gevallen niet rendabel en is alleen mogelijk wanneer je meerdere speciale mining apparatuur zou aanschaffen. De kosten voor deze apparatuur lopen echter behoorlijk in de papieren. Hoewel bitcoins minen dus nog altijd een mogelijkheid is om aan bitcoins te komen, is dit voor vrijwel niemand weggelegd. Hoe weet ik of een broker betrouwbaar is De meest gangbare en eenvoudigste manier om aan bitcoins te komen is dus door deze te kopen van een broker. Wanneer je gaat googlen naar bitcoins kopen via een broker zal je zien dat er genoeg brokers zijn die dit aanbieden. Hoe weet je nu of de broker waar jij bitcoins wil kopen betrouwbaar is? Crypto brokers kunnen zich registeren als officiële handelsplatformen. Hiervoor moeten ze aan behoorlijk wat eisen voldoen, wat dus zeker iets zegt over de betrouwbaarheid van een platform. Een van de bekendste brokers in Nederland is Bitvavo. Hier kun je zelf kiezen voor welk bedrag jij bitcoins wil kopen. Van enkele tientjes tot duizenden euro’s.
Misschien twijfel je nog of het kopen van bitcoins iets voor jou is. Wij zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken. We beginnen met de voordelen:
- Wanneer je internationale betalingen doet hoef je geen extra transactiekosten te betalen.
- Steeds meer bedrijven accepteren bitcoins als officieel betaalmiddel.
- Het betalen met bitcoins gaat ontzettend snel. Dat is een groot voordeel bij internationale betalingen
- Betalingen lopen via een moderne digitale techniek die zeer betrouwbaar is.
- Je bent niet afhankelijk van een bank.
- Daarentegen worden bitcoins nog lang niet overal geaccepteerd. In de lokale supermarkt of bij de slager om de hoek kun je niet met bitcoins betalen.
- De waarde van de digitale munt kan sterk wisselen.
- Je belastingaangifte kan een stuk ingewikkelder wanneer je bitcoins bezit.
- Hoewel betalingen met bitcoin als ontzettend betrouwbaar gezien worden is er altijd kans op fraude of diefstal.