Matthias Baccino van Trade Republic, een Duitse bank, breekt een lans voor meer financiële educatie en bewustwording nu de uitgifte van de nieuwe staatsbon voor de deur staat.
De uitgifte van de staatsbon van september 2023 komt op 4 september op eindvervaldag. Het Federaal Agentschap van de Schuld zal die dag het kapitaal van de Staatsbon alsook de coupon (met inhouding van de verlaagde roerende voorheffing van 15,0%) betalen op de aangegeven rekeningen.
Op 16 september komt er een nieuwe staatsbon uit. De spaarder zal alvast kunnen inschrijven op een 1-jarige Staatsbon. Het Agentschap zal daarnaast nog minstens één Staatsbon met een langere duurtijd (3, 5, 8 of 10 jaar) aanbieden. De coupons van de Staatsbons zullen op dinsdag 3 september bekendgemaakt worden.
Uit een studie van AG Insurance, uitgevoerd door iVOX, blijkt dat de helft van de beleggers die vorig jaar inschreven, overweegt om dat dit jaar opnieuw te doen. De andere helft kijkt dus uit naar alternatieven. Welke zijn dat?
“Het wordt dringend tijd dat de Belgische beleggers hun spaargeld meer laten opbrengen,” stelt Matthias Baccino. Hij is bij Trade Republic verantwoordelijk voor 17 Europese markten.
“De belangrijkste doelstelling is om eerst een voorzorgsbuffer van 6 maanden spaargeld op een rekening te zetten voor onverwachte kosten. Het deel daarboven, zo leert ons de academische literatuur en de praktijk, kan je beleggen op langere termijn. Diversificatie is daarbij een must, en bij Trade Republic raden we gespreide ETF’s aan met lage beheerkosten van 0,2% per jaar. Op heel lange termijn hebben de 6% per jaar opgebracht. Dat is de basis.”
Baccino verwijst meer risicoaverse beleggers naar obligaties, bijvoorbeeld van goede Europese bedrijven. “Die kunnen nu 6% coupon opleveren en een interessante propositie zijn voor wie minder geneigd is om in aandelen te beleggen. Ook Europese landen zoals Roemenië betalen nu 6% op vijf jaar.”
Het maximaliseren van het rendement op lange termijn doe je volgens Baccino vooral door regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, in producten zoals ETF’s te beleggen. Op die manier elimineer je het aspect ‘timing’ volledig.
Baccino raadt mensen met een conservatief risicoprofiel aan om de staatsbon te overwegen, ook al omdat hij meer opbrengt dan traditioneel spaargeld, maar allicht onder de inflatie blijft.
“De Belgische bankiers waren sterk tegen de staatsbon gekant omdat het geld niet naar hen vloeide. Door in te tekenen op de nieuwe emissie kunnen mensen allicht de Belgische bankiers opnieuw een wake-up call geven. De staatsbon is dus al beter dan een spaarrekening, maar blijft onder de inflatie. Praat met uw bankier en wees kritisch, zo kan er iets veranderen,” besluit hij.
Meer info over Trade Republic vindt u hier