De groeimarkten zullen het volgende decennium een piek bereiken in hun olievraag, terwijl de export naar Europa verder zal afnemen. Dat heeft Ibrahim al-Muhanna, een adviseur van het ministerie van petroleum van Saudi-Arabië, gezegd op een congres in Frankrijk. Indien de huidige economische groeitrends zich blijven doorzetten, zullen India, Rusland en Brazilië volgens al-Muhanna ongetwijfeld drie nieuwe grote centra van olieconsumptie worden.
Hij voegde er aan toe dat de internationale olievraag ook veel meer gediversifieerd zal worden. In de lidstaten van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft de vraag volgens al-Muhanna zijn piek al bereikt en zal in sommige landen een snelle terugval worden opgetekend, onder meer door een streven naar grotere energie-efficiëntie en het inschakelen van alternatieve bronnen.
Het International Energy Agency stelde in januari al dat de vraag in de OESO-lidstaten wellicht al zijn piek heeft bereikt, nadat de economische recessie een trend van een lager olieverbruik heeft ingezet. De organisatie heeft echter geen tijdschema opgesteld over de piekvraag in groeimarkten. Er werd wel aan toegevoegd dat economieën zoals China en India in de toekomst de belangrijke drijfkracht zouden vormen achter de vraag naar olie.
"Nadat een periode van zes jaar prijsstijgingen in de oliesector twee jaar geleden werd afgebroken, begonnen steeds meer analisten zich achter de theorie te scharen dat de olieproductie dicht bij zijn piek zat omdat de gemakkelijk toegankelijke voorraden steeds verder afnemen," aldus het persbureau Reuters. "Die theorie verdween echter opnieuw naar de achtergrond nadat de economische crisis de vraag liet stilvallen, waardoor er weer overvloedige voorraden werden opgebouwd."
Ibrahim Al-Muhanna stelde dat de piek in de vraag zich wellicht eerder zal manifesteren dan de piek in de productie. "Het zal nog enkele tijd duren vooraleer in groeimarkten een piek zal worden bereikt," merkte hij op. "Maar die piek zal er ongetwijfeld komen, mogelijk op het einde van dit decennium of het begin van het volgende decennium."
Ook Tony Hayward, chief executive van British Petroleum, merkte eerder dit jaar al op dat de wereldwijde vraag naar petroleum na afloop van het decennium een hoogtepunt zal bereiken. Saudi-Arabië maakt zich bijzonder ongerust over de toekomstige olieconsumptie. Het koninkrijk is immers voor bijna 90 procent van de staatsinkomsten afhankelijk van de olieproductie. De petroleumexport vertegenwoordigt 60 procent van het bruto binnenlandse product van Saudi-Arabië.