Ik wil het geld dat ik tot dusver heb verdiend behouden en mijn kapitaal laten groeien. Bij Fisher Investments België weten we uit ervaring dat veel beleggers de markt met dat uitgangspunt benaderen. Het lijkt misschien logisch: als je geld groeit, blijft de hoofdsom technisch gezien behouden. We denken echter niet dat je zowel kapitaalbehoud als kapitaalgroei kunt nastreven. Om te begrijpen waarom niet en om beleggers een realistisch rendement in het vooruitzicht te stellen, is het volgens Fisher Investments België zaak een beter beeld te krijgen van wat kapitaalbehoud nu eigenlijk betekent. We leggen dit graag uit.
Er bestaan verschillende definities, maar wij definiëren echt kapitaalbehoud als een beleggingsstrategie die streeft naar weinig tot geen waardeschommelingen in een portefeuille. Met andere woorden: kapitaalbehoud heeft tot doel het risico op waardedalingen weg te nemen. Onze analyses van rendementen uit het verleden laten echter zien dat vrijwel alle effecten, van aandelen en obligaties tot grondstoffen en vastgoed, een risico op verlies met zich meebrengen. Beleggers die echt kapitaalbehoud nastreven, willen deze risico's waarschijnlijk uit de weg gaan en kiezen daarom eerder voor contanten en gelijkaardige effecten. In tegenstelling tot andere beleggingen behouden contanten hun nominale waarde: één euro in contanten is over een jaar nog steeds één euro waard. De waarde stijgt of daalt nauwelijks. Dat is de essentie van kapitaalbehoud.
We denken echter dat deze strategie zo zijn eigen risico's heeft. De hoeveelheid goederen en diensten die je met die ene euro kunt kopen, zal in de loop van de tijd waarschijnlijk dalen als gevolg van inflatie (een stijging van het algemene prijspeil in de economie). Sinds 2000 bedroeg het gemiddelde inflatiecijfer vóór de coronacrisis 1,7%i. De laatste tijd is de inflatie verder opgelopen, tot zelfs 8,4% in 2022ii. Maar zelfs het inflatieniveau van vóór de coronacrisis houdt volgens Fisher Investments België op lange termijn een risico in voor een portefeuille die volledig uit contanten bestaat. Terwijl die contanten in het hier en nu hun waarde behouden, zal de reële waarde (voor inflatie gecorrigeerd) van een volledig uit contanten bestaande portefeuille technisch gezien dalen, tenzij je van de bank een depositorente ontvangt die hoger is dan de inflatie, wat de afgelopen jaren zelden het geval is geweest.
Om de gevolgen van het streven naar echt kapitaalbehoud te illustreren, zetten we hieronder een aantal denkbeeldige portefeuilles op een rijtje. Portefeuille A bestaat uit 100% aandelen, portefeuille B bestaat uit 50% aandelen en 50% obligaties, en portefeuille C bestaat volledig uit contanten. De geschiedenis leert dat portefeuille A op korte termijn het meest volatiel is, en tegelijkertijd het hoogste langetermijnrendement behaaltiii. Portefeuille B biedt waarschijnlijk minder kapitaalgroei dan portefeuille A, maar de obligatieposities kunnen de volatiliteit temperen, waardoor zich minder schommelingen voordoeniv. Portefeuille C wordt gekenmerkt door het nagenoeg ontbreken van volatiliteit en groei, en heeft daardoor het laagste langetermijnrendement van de drie.
Naar het oordeel van Fisher Investments België moeten beleggers bereid zijn enig risico te nemen om hun portefeuille te laten groeien. Beleggers die op korte termijn weinig tot geen volatiliteit willen ervaren, moeten accepteren dat ze op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk weinig tot geen rendement behalen. Daarmee is niet gezegd welke portefeuille het meest of minst geschikt is in dit scenario. Wij denken dat dit afhangt van de financiële doelen, de tijdshorizon en de risicobereidheid, die per belegger verschillen. Maar als je kapitaalgroei nodig hebt om je financiële doelen te halen, moet je een bepaalde mate van neerwaarts risico op de koop toe nemen.
Beleggers die dit begrijpen, zullen de mogelijkheden van kapitaalbehoud niet overschatten. Als u inziet wat de relatie is tussen risico en groei, komt u goed beslagen ten ijs. Beleggers die een aandelen-achtige groei nodig hebben om hun doelen te halen, zullen te maken krijgen met een zekere mate van volatiliteit die inherent is aan aandelenbezit. We denken dat dit op lange termijn onvermijdelijk is. Beleggers die daarentegen streven naar kapitaalbehoud, doen er volgens Fisher Investments België goed aan te accepteren dat hun portefeuille niet zal groeien. Hoewel de portefeuille zijn waarde wellicht zal behouden, ten minste in nominale termen, is kapitaalbehoud geen strategie voor beleggers die streven naar een marktconform rendement. En als ze geld moeten opnemen om in hun levensonderhoud te voorzien, zal hun portefeuille in waarde dalen. Dit besef kan een impact hebben op de beleggingsdoelstellingen, levensstijlkeuzes en andere persoonlijke financiële beslissingen.
We hebben bovendien gemerkt dat beleggers met realistische verwachtingen doorgaans beter in staat zijn om mogelijk frauduleuze beleggingsaanbiedingen te herkennen. Door de jaren heen hebben we talloze marktspelers gezien die beweren dat ze kapitaalbehoud kunnen koppelen aan groei, wat naar ons idee onmogelijk is. In werkelijkheid bieden deze mensen waarschijnlijk geen echt kapitaalbehoud of levert hun verwachte rendement in werkelijkheid niet veel groei op. Volgens Fisher Investments België zijn beleggers die begrijpen dat kapitaalbehoud en groei elkaar uitsluiten, beter in staat om dit soort aanbiedingen te herkennen.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg, is samen met de handelsnaam Fisher Investments Europe geregistreerd in het Registre de Commerce et des Sociétés (""RCS"") onder nummer B228486. Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (""CSSF"") en de statutaire zetel is geregistreerd op: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
_______________________________________
i Bron: FactSet, per 13-7-2023. Gebaseerd op de gemiddelde procentuele mutatie op jaarbasis van de Belgische consumentenprijsindex (CPI) (voor het VK, Denemarken, Zweden en Noorwegen) en de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) (voor de eurozone), 2000 – 2019. De CPI en de GCPI zijn door de overheid opgestelde maatstaven voor de prijzen van goederen en diensten in de brede economie.
ii Bron: FactSet, per 13-7-2023. Gebaseerd op de procentuele verandering jaar na jaar van de Belgische CPI (voor het VK, Denemarken, Zweden en Noorwegen) en de GCPI (voor de eurozone), 2022.
iii Bron: FactSet en Intercontinental Exchange, Inc., per 13-07-2023. Gebaseerd op de MSCI World Index met netto-dividenden in euro, 31-12-1969 – 31-12-2022, en de ICE BofA Sterling Broad Market Index, 31-12-1996 – 31-12-2022.
iv Ibid.