DNCA Investments: Springbreak op het rentefront

Thomas Planell, Beheerder - Analist DNCA Investments.

Thomas planell
Thomas Planell
Springbreak op het rentefront? Niet in de eurozone! Na 8 opeenvolgende verhogingen gaat de ECB door met haar programma van renteverstrakking (tot 3,5 %, het hoogste niveau in twintig jaar). Op hetzelfde moment last de FED een pauze in. Waarom miste Jerome Powell dan de kans om zijn rentevoeten op te trekken op een moment dat de uiteindelijke vooruitzichten van de FED-gouverneurs in drie maanden van 5,1 naar 5,6 % waren bijgesteld? Schuldplafond, kwetsbaarheid van het banksysteem sinds SVB, fouten in de interne communicatie vóór de quiet period … De voorzitter van de machtigste financiële instelling ter wereld lijkt in tegenstelling tot Christine Lagarde tijdelijk zijn ijzeren hand uit zijn fluwelen handschoen te hebben moeten halen …

Fluweel dat goud wordt: 50 miljard dollar beurskapitalisatie aangeboden aan de aandeelhouders van Nvidia op de avond van de aankondiging dankzij een stijging van 5 % van het aandeel.

Is dit een terugkeer van FOMO (Fear of missing out)? Of is AI, die de rekencapaciteit van de videokaartgigant zo hard nodig heeft, het nieuwe risicovrije actief geworden in een wereld waar groei schaars wordt?

Het is duidelijk dat het met 200x de resultaten voor Nvidia delicaat is om bevestigend te antwoorden. Het narratief van een futloze groei wordt echter versterkt door de perceptie dat de Chinese stimulus een duidelijke bekentenis is van de vertraging van het land dat 20 % van het wereldwijde bbp vertegenwoordigt. Het schuchtere Chinese herstel, de toename van de jeugdwerkloosheid en de vastgoedcrisis voeden het sociale ongenoegen. En laat dat nu net volksvijand nummer één van Xi zijn …

Wat is er beter dan de kredietvoorwaarden te versoepelen om de grote sprong naar volledig elektrisch rijden te ondersteunen die de partij op het platteland probeert te organiseren? De catalogus van dit grote, door de staat gesponsorde promotieaanbod telt al 69 elektrische modellen. Ook Japan laat zich niet onbetuigd: aan Toyota werd 120 miljard yen aan subsidies beloofd voor de bouw van zijn gigafactory op keizerlijke bodem.

Cyclische Europese waarden, met name automobiel, mijnbouw (en luxe, die niet noodzakelijk de prioriteit is in het gemeenschappelijke welvaartsbeleid van de partij …) herstellen zich op de beurs, zonder evenwel te kunnen tippen aan de prestatie en de waardering van Nvidia, zonder wie de S&P500 na zijn afspraak met de FED in het rood zou afgesloten hebben.

De toenemende divergentie van het monetaire beleid (mogelijk te verklaren door het feit dat ook de mandaten niet gelijklopen!) is niet de enige bron van onregelmatigheid in het landschap in de ogen van de beleggers. Tussen recessie in de verwerkende sector en veerkracht van de consument schommelen de markten … misschien gekenmerkt door hetzelfde optimisme als de Amerikaanse en Europese consumenten, die weinig bezorgd zijn om hun baan te verliezen?

Hoe dan ook, naarmate hun multiples duurder worden, blijven aandelen doof voor de hawkish toon die blijft wegen op de obligatiemarkten. Hoewel ze nog steeds negatief zijn in Europa, verhinderden de reële rentevoeten in de Verenigde Staten (2,7 % op 2 jaar, 1,5 % op tien jaar) Apple niet van om zijn historisch record te breken. Dat bedroeg $ 180 eind 2021, toen de Amerikaanse rente op 10 jaar een negatief rendement van -1 % in reële termen vertoonde!

Deze verrassende convexiteit van de Amerikaanse tech (hoewel verbrod door de klappen van 2022) lijkt te mooi om waar te zijn …

Zou de aandelenmarkt zijn springbreak te vroeg hebben gevierd gezien de uitblijvende renteverlaging?