Het eerste kwartaal heeft sterke winstcijfers opgeleverd voor de S&P 500. Maar schijn bedriegt: de verwachtingen waren op voorhand al beperkt. Bovendien liepen de prestaties van de bedrijven en de toon van het management sterk uiteen. Dat tempert het enthousiasme, stelt Omar Ene, beleggingsanalist bij vermogensbeheerder abrdn.
De cijfers van de winst per aandeel (WPA) op jaarbasis in het eerste kwartaal waren minder slecht dan gevreesd (-3,4% tegen -8,0%). Zowel de omzetgroei als de margecompressie overtroffen de prognoses. 80% van de bedrijven overtrof de verwachtingen, en dat percentage ligt aanzienlijk hoger dan het gemiddelde op de lange termijn. De omzetgroei op jaarbasis bleek ook veerkrachtig (+4,1% tegen +2,0%), met meer en grotere positieve verrassingen dan het gemiddelde op de lange termijn.
Veel bedrijven gaven een gemengde boodschap af: er is reden voor optimisme, maar er komen ook moeilijke tijden aan. Aan de ene kant blijft de vraag goed en er zijn positieve ontwikkelingen met verbetering in de toeleveringsketens, de beschikbaarheid van arbeidskrachten en een matiging van de inflatie. Klanten bezuinigen, maar zijn nog niet in nood. Dit beeld wordt ondersteund door gezonde balansen, lage schuldenlasten en een sterke werkgelegenheid.
Aan de andere kant is er sprake van een verschuiving van de consumptie naar diensten en essentiële producten. Bedrijven hebben het vaker over kostenbeheersing en andere strategieën voor het inzetten van cash. Bedrijven zetten cash minder in voor buybacks, dividenden en overnames en geven eerder prioriteit aan het terugdringen van hun schuldpositie.
Verder zijn er zorgen over een mogelijke recessie en de gevolgen van de recente bankencrisis op de vraag. Het herstel in Azië zet door, vooral in China, maar in een trager tempo dan verwacht.
Ondanks de sterke resultaten hebben beleggers hun enthousiasme getemperd vanwege de verwachte economische vertraging. Terwijl de cijfers voor het eerste kwartaal naar boven werden bijgesteld, hebben analisten de omzet- en winstgroei en de margeverwachtingen voor de verdere kwartalen in 2023 naar beneden bijgesteld.
De betere winst per aandeel was breed gespreid: in alle sectoren behalve de nutsbedrijven werden de groeiverwachtingen overtroffen. De sectoren met de grootste positieve bijdrage aan de winstgroei in het eerste kwartaal waren financiële instellingen en energie, terwijl de grootste verliezers communicatiediensten, consumentenelektronica en informatietechnologie waren.
Sommige trends keren echter. De energiesector bijvoorbeeld hield het grootste deel van het afgelopen jaar de groei van de S&P 500 in de plus. Maar de komende kwartalen worden de energiebedrijven de grootste belemmering voor de groei van de winst per aandeel, door de hoge basiseffecten. Ook door de huidige onrust in de banksector zijn sommige analisten minder positief. Aan de andere kant vertonen de op groei gerichte sectoren, waar het winstsentiment vorig jaar sterk daalde, tekenen van herstel.
Veel sectoren bevinden zich op een ander punt in de economische cyclus. Dit kan de diepte van een mogelijke winstdaling verzachten, tenzij het tot een ernstige economische recessie komt. Voorlopig liggen de neerwaartse bijstellingen voor dit stadium in lijn met eerdere cycli, of zijn ze iets beter.
abrdn heeft de winstverwachtingen (vooral voor de eerstvolgende kwartalen) teruggeschroefd en gaat uit van een oppervlakkige winstrecessie in de eerste helft van het jaar met een bescheiden negatieve omzetgroei in het tweede kwartaal. abrdn verwacht vervolgens een economische recessie, met waarschijnlijk een diepere neergang dan thans wordt voorspeld.