Eurozone: inflatie heeft brede basis gekregen

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
Hoewel de stijging van de inflatie in de eurozone (+10,6% sinds oktober 2021) vooral het gevolg is van de stijgende energieprijzen (+59,2% op jaarbasis) en voedselprijzen (+15,5%), blijft dit niet de enige verklaring. Ook de inflatie exclusief voedsel en energie is met 5,0% bijzonder sterk. Steeds meer goederen en diensten vertonen hoge prijsstijgingen: voor bijna 60 van de 94 categorieën bedroeg de stijging op jaarbasis meer dan 4%.

Sommige categorieën stijgen mee met de energieprijzen. Vervoersdiensten, bijvoorbeeld, stijgen nu met 7,5% op jaarbasis. De prijzen in minder energieafhankelijke sectoren stijgen echter ook aanzienlijk. De prijzen in de categorie meubelen en woninginrichting, die nooit met meer dan 2,0% op jaarbasis waren gestegen, zijn momenteel met 8,5% gestegen. Ook de prijzen in categorieën die relatief sterk afhankelijk zijn van de arbeidskosten stijgen sterk, waarbij diensten in verband met recreatie en persoonlijke verzorging met 6,1% stijgen.

Het is duidelijk dat de energieprijzen niet de enige oorzaak zijn van de inflatie in de eurozone. Dat de snelle prijsgroei een brede basis heeft gekregen, verhoogt het risico op uit de hand gelopen inflatieverwachtingen, een situatie die de ECB tot elke prijs zal proberen te vermijden.