Veel commentatoren die Fisher Investments België volgt, beweren dat waarderingen (berekeningen van de huidige of toekomstige waarde van aandelen) beleggers aangeven of ze een aandeel moeten kopen of verkopen. Vaak wordt gedacht dat hoge waarderingen suggereren dat een aandeel overgewaardeerd is (signaal om te verkopen), terwijl lage waarderingen erop wijzen dat een aandeel flink beneden zijn reële waarde wordt verhandeld (signaal om te kopen). Maar Fisher Investments België is van mening dat waarderingen op zichzelf niet prijsgeven hoe goedkoop of duur aandelen zijn ten aanzien van hun intrinsieke waarde. We denken dat beleggers meer voordeel kunnen halen wanneer ze waarderingen samen met de fundamentals van de aandelen analyseren.
Waarderingen zijn een manier om de waarde van een bedrijf in kaart te brengen en de wijze waarop deze berekend worden kan verschillen. De koers-winstverhouding of K/W is een waarderingsmaatstaf die vaak genoemd wordt door de marktanalisten die we volgen. De koers-winstverhouding wordt berekend door de huidige aandelenkoers te delen door de winst per aandeel, waarbij de noemer een reflectie is van historische winsten of winstvooruitzichten. De historische K/W omvat de winsten van de afgelopen twaalf maanden, terwijl bij de vooruitkijkende variant de verwachte winsten als uitgangspunt worden genomen. Een andere veelgebruikte waarderingsmethode is de koers-omzetverhouding (K/O), waarbij de huidige koers wordt gedeeld door de omzet per aandeel over de afgelopen twaalf maanden. Ken Fisher, oprichter, Executive Chairman en Co-Chief Investment Officer van Fisher Investments, was de grondlegger van de K/O-ratio, die voornamelijk gepopulariseerd werd door zijn boek Super Stocks, dat in 1984 werd uitgebracht.
Hoewel waarderingen zo hun voor-en nadelen hebben, is het volgens Fisher Investments België niet zo verstandig om waarderingsmaatstaven als een doorslaggevende factor te gebruiken in uw beleggingsstrategie. Waarderingen zijn namelijk over het algemeen al in de koersen verrekend (gereflecteerd in de aandelenprijs). Het is inderdaad een feit dat de aandelenprijs deel uitmaakt van de waarderingsmaatstaf, maar de gerealiseerde prestaties uit het verleden voorspellen niet wat de rendementen in de toekomst zullen zijn. Bovendien zijn de aandelenmarkten efficiënt in het verwerken van algemeen bekende informatie: aandelenkoersen weerspiegelen vrijwel direct wijdverbreide opinies, verwachtingen en actuele gegevens – en dus ook de waarderingsmaatstaven en onderliggende fundamenten, want die zijn op grote schaal bekend.
De noemer van de meeste waarderingen (zoals de K/W-ratio) reflecteert de historische winsten van een bedrijf. Deze gegevens zijn openbare informatie en naar onze mening vertellen historische bedrijfsresultaten niet veel over welke richting het bedrijf op zal gaan. Waarderingen zoals de vooruitkijkende K/W zijn gebaseerd op de algemene consensus onder marktanalisten aangaande de verwachte prestaties van een bedrijf. We menen dat deze waarderingen een beperkte impact hebben: het maakt niet uit hoe goed de gegevens onderzocht worden of hoe uitvoerig ze worden geanalyseerd, de toekomst is onbekend. Daarnaast worden voorspellingen met betrekking tot de verwachte bedrijfsresultaten op grote schaal besproken, waardoor ze waarschijnlijk al in de huidige koersen verrekend worden.
Populaire aannames over waarderingen zijn tevens welbekend, wat hun potentiële nut voor beleggers nog verder doet verminderen. Laten we eens de koers-omzetverhouding onder de loep nemen. Deze P/O- ratio gaf beleggers enkele decennia geleden een voorsprong omdat hij nog niet zo bekend was. Maar gaandeweg werd deze maatstaf in diverse financiële publicaties uitvoerig besproken en zelfs onderdeel van het curriculum van diverse financiële certificeringen. Volgens ons leidde het bredere gebruik van deze ratio tot een verdiscontering in de aandelenkoersen: tegen de tijd dat een belegger aan de hand van de P/O- ratio een potentieel ondergewaardeerd aandeel identificeert, zijn andere beleggers waarschijnlijk tot dezelfde conclusie gekomen en hebben ze ernaar gehandeld. Het verrassingseffect wordt daardoor meestal teniet gedaan.
De analyse van de waarderingen samen met de onderliggende fundamenten levert beleggers meer voordeel op. Zo kunnen aandelen die hoger of lager verhandeld worden dan de K/W van de afgelopen twaalf maanden (op basis van de MSCI World) wellicht duur of goedkoop lijken. Ons onderzoek wijst echter uit dat aandelen van groeigeoriënteerde bedrijven (bedrijven die groeien door expansie en het benutten van innovatie en langetermijntrends) meestal tegen een hogere prijs dan hun reële waarde verhandeld worden aangezien beleggers meer geld willen neertellen voor hun langetermijnpotentieel. Aandelen van waardegeoriënteerde bedrijven daarentegen (met relatief lagere aandelenprijzen ten opzichte van hun onderliggende fundamenten en rendementspotentieel) worden vaker ondergewaardeerd. Daarom zal een groeibedrijf (bijvoorbeeld een grote tech-multinational) met een relatief hogere waardering in vergelijking tot de brede markt niet per definitie een uitschieter zijn, terwijl een waardebedrijf (bijvoorbeeld een regionale bank) met dezelfde waardering dat misschien wel is. Aangezien de aandelencategorieën van koploperschap kunnen wisselen (d.w.z. dat soms groei beter presteert dan waarde en vice versa) is het voor beleggers cruciaal om te weten wat het verschil is tussen die twee. Het kan namelijk voorkomen dat een waardering op een buitenkansje lijkt, terwijl dat in feite niet zo is.
Maar zelfs waarderingen die in een bepaalde sector uitschieters zijn, kunnen per definitie niet als 'winnaars' of 'verliezers' gecategoriseerd worden. Als bijvoorbeeld de aandelen van bedrijf X vele malen goedkoper zijn dan die van de concurrentie, dan zien we veel experts beweren dat dit een signaal is om aandelen te kopen op basis van "de terugkeer naar het gemiddelde" (de theorie dat prijzen terugkeren naar hun langetermijngemiddelde). Of als een aandeel duurder is ten opzichte van aandelen in dezelfde sector lijkt het misschien een goed idee om ze te verkopen. Maar ons onderzoek wijst uit dat aandelen die schijnbaar goedkoop zijn steeds in prijs zakken en dure aandelen steeds meer oplopen. We denken dat het belangrijk is om elk bedrijf afzonderlijk te analyseren. Wat is de reden waarom de aandelen van bedrijf X goedkoper zijn? Misschien krijgt het te maken met ingrijpende tegenwind, zoals problemen in het ondernemingsbestuur of regelgevende onzekerheid. Evenzo kan een bedrijf waarvan de aandelen duurder zijn dit misschien rechtvaardigen omwille van zijn sterke concurrentiepositie en kan het waardevol zijn om die aandelen ook in de toekomst in portefeuille te houden.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Fisher Investments België is van mening dat waarderingen op zich niet prijsgeven of een aandeel zal dalen of stijgen en daardoor niet noodzakelijk interessant zijn voor beleggers die overwegen of ze aandelen moet kopen of verkopen. Volgens ons spelen de fundamenten hierin de hoofdrol.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten.
Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.