Thomas Planell, Beheerder-Analist bij DNCA
Het pessimisme bij de beleggers is extreem groot. Volgens de Bank of America waren de Europese beheerders in twintig jaar niet meer zo voorzichtig als nu, zo blijkt uit het liquiditeitsniveau van hun portefeuilles. Er is niet alleen de koerswijziging van de centrale banken; vooral de vrees voor een wereldwijde recessie achtervolgt hen.
Tegenover de historisch hoge volatiliteit van obligaties is die van de aandelenindexen (Vix, Vstoxx) verankerd onder de 30%, ver verwijderd van de in maart bereikte records. Deze “indexen van de angst” lijken ons aan te tonen dat de markten op een angstaanjagende manier dalen zonder paniek. De verbazende stabiliteit van de prijs van de volatiliteit in dit recessiescenario geeft aan dat beleggers zich in perioden van terugvallende markten niet meer op de aankoop van beschermingen storten. Naast de historische accumulatie van liquiditeiten in de portefeuilles, zagen we de piek van de aankoop van deze dekkingen immers tussen het uitbreken van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en de eerste renteverhoging door de FED, halverwege het kwartaal. De accumulatie van deze veiligheidsposities (liquiditeiten, opties) beperkt aldus de algemene paniek en de run op afdekkingsproducten die de heftigste sell-offs in gang zetten.
Dat is de reden waarom de door de strategen zo verhoopte capitulatiefase om de eerste tekenen van een uitbodemende markt te zien, zich niet echt doorzet. Integendeel, de verkoopgolf vordert trapsgewijs, sector per sector, bijna methodisch, ten koste van hun status van weleer. Goud bijvoorbeeld, vluchtwaarde bij uitstek, biedt nauwelijks soelaas: de sterke dollar en de positieve reële vergoeding van inflatiegeïndexeerde obligaties hebben de beschermende kracht van het edelmetaal onderuitgehaald. Sinds de hoogtepunten in februari leverde het al tot 14% in.
De Amerikaanse distributiesector, die nochtans als defensief wordt beschouwd en tot voor kort erg weerbaar was op de beurs, werd afgeslacht.
Doordat ze niet in staat bleken te zijn de effecten van de inflatie te compenseren, kregen de grote distributeurs (Walmart, Target) de zwaarste beursklappen uit hun geschiedenis te verwerken. De twijfels over de veerkracht van de Amerikaanse consumptie verspreidden zich vervolgens in Europa naar de duurste waarden in agrovoeding (Nestlé) en luxe. Eén onderscheidende constante in deze uitvoeringen blijft: de inkrimping van de waarderingsmultiples, waardoor de deep-value aanzienlijk beter kan presteren. Tegen alle verwachtingen in doet de door ESG-filters uitgesloten tabaksindustrie het opmerkelijk goed op de beurs. De sector onderging een massale kapitaalvlucht en had nauwelijks nog marginale kopers …
In Europa zijn de bedrijfsresultaten nochtans nog beter dan het vorige kwartaal. Van de bedrijven in de Stoxx Europe 600 die hun resultaten publiceerden, wist twee derde de verwachtingen van de aandeelhouders te overtreffen met hun verkoop- en winstgroei. Historisch gezien was het gemiddelde verrassingsniveau zelden zo hoog.
De goede operationele prestaties worden echter nauwelijks beloond: beleggers blijven in de ban van de verontrustende macro-economie en zijn zich ervan bewust dat de goede resultaten geen garantie bieden voor de toekomst en dat bedrijfsleiders hun aandeelhouders zelden waarschuwen voor een nakende terugval van hun activiteit.
Voor de bedrijfsleider die vertrouwen heeft in de operationele veerkracht van zijn onderneming is dit ook het ideale moment om zijn participatie in de vennootschap die hij leidt te versterken.
In deze periode van onzekerheden kan het dus bijzonder interessant zijn om de transacties van insiders te volgen ...