Wanneer de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) - de centrale bank van de VS - van plan is haar rentevoeten te verhogen of verlagen, valt onder beleggers de gemeenplaats: Verzet u niet tegen de Fed (“Don’t fight the Fed”). Het uitgangspunt achter deze stelling is de overtuiging onder beleggers dat wanneer de Fed (of een andere centrale bank) haar rente verhoogt, dit nadelig zal uitpakken voor de aandelenmarkten. Omgekeerd gaan ze ervan uit dat een renteverlaging door de centrale banken voordelig is voor aandelen. Deze bewering impliceert dat het dwaas is om aandelen te verkopen wanneer een centrale bank haar rente verlaagt, en te kopen als zij de rente verhoogt.
Op dit moment is het voor beleggers belangrijk om het verband te begrijpen tussen beleidsverschuivingen van centrale banken enerzijds en aandelenrendementen anderzijds. De Fed en andere centrale banken staan immers op het punt om voor het eerst in jaren hun rente te verhogen. Fisher Investments België gelooft dat de markten te complex in elkaar steken om waarde te hechten aan het voorspellend vermogen van dergelijke simpele uitspraken. Aangezien de historische gegevens ons tonen dat renteverhogingen niet rampzalig zijn voor aandelen, raden we u aan deze volkswijsheid niet al te serieus te nemen.
Als de uitspraak "Verzet u niet tegen de Fed" een betrouwbaar uitgangspunt zou zijn voor beleggingen, dan zouden historische rendementen een negatieve relatie tonen tussen de renteverschuivingen van centrale banken en aandelenrendementen (d.w.z. dat de aandelenkoersen zakken bij renteverhogingen en vice versa). Markthypotheses of zinnig klinkende marktgezegden kunt u toetsen door de historische marktrendementen te analyseren. Bij het ontbreken van een dergelijke toetsing, zijn beleggers eigenlijk niet in staat om te bepalen of een specifieke strategie effectief is, of dat het slechts een speculatie betreft.
Gelukkig is het toetsen van de "Verzet u niet tegen de Fed"-uitspraak vrij eenvoudig. Zo had de Fed tussen 2001 en 2003 de Amerikaanse rentetarieven stap voor stap verlaagd en toch gingen aandelen in die periode wereldwijd onderuit. Als u op deze volkswijsheid zou vertrouwd hebben, dan was het moment waarop de Fed de rente verlaagde een goed moment om aandelen te kopen - wat uiteindelijk niet het geval bleek. Evenzo werd de rente tussen 2004 en 2006 door de Fed 17 maal verhoogd. Maar de bullmarkt die toen aan de gang was, zette zich onverminderd voort.
Zelfs als we verder teruggaan in de geschiedenis zijn er nauwelijks gegevens die de "Verzet u niet tegen de Fed"-uitspraak onderbouwen als een betrouwbare beleggingsstrategie. De onderstaande afbeelding toont bijvoorbeeld de aandelenrendementen na de initiële renteverhogingen sinds het begin van de jaren '70. In de 6, 12 en 18 maanden na de eerste renteverhogingen noteerden de aandelenmarkten gemiddeld een positief rendement.
Bron: Onderzoek van Fisher Investments, FactSet, per 17-11-2017. Weergegeven in Amerikaanse dollar. Wisselkoersschommelingen kunnen tot een hoger of lager rendement leiden.
In feite kunnen aandelen zowel stijgen als dalen, ongeacht of de rente verhoogd of verlaagd wordt. Bovendien zijn de omvang en timing van wijzigingen in het rentebeleid van centrale banken ook van belang. Hoewel extreme rentewijzigingen binnen een korte tijd de markten bijvoorbeeld kunnen ontwrichten, hebben geleidelijke verschuivingen - verhogingen of verlagingen van 0,25%, 0,5%, of zelfs 1,0% - in beide richtingen waarschijnlijk geen significant langetermijneffect op aandelen.
De wijze waarop de beslissingen in het rentebeleid zich verhouden tot de verwachtingen van beleggers kan ook invloed hebben op hoe het monetaire beleid de markten laat bewegen. De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) in het tweede kwartaal van 2011 is een mooi voorbeeld van hoe de acties van een centrale bank tegen de verwachtingen van beleggers in kunnen gaan. De ECB besloot toen haar kortetermijnrentes binnen een paar maanden van 1% naar 1,5% te verhogen. Deze onverwachtse stap maakte beleggers paniekerig en remde de kredietverlening, waarna de economische activiteit in de gehele regio terugviel, en de recessie in Europa alleen maar werd verscherpt.
Terwijl het beleggingsmantra "Verzet u niet tegen de Fed" niet geheel betrouwbaar is, lijkt het ook geen goed idee voor beleggers om helemaal geen rekening te houden met de beslissingen van de centrale banken. Fisher Investments België meent dat het verstandig is de veranderingen in het monetaire beleid te overwegen, gezien de grootschalige impact die mogelijk kan optreden wanneer de centrale banken een totaal andere weg inslaan.
Beschouw rentewijzigingen niet als een uniek referentiepunt. Houd andere relevante achtergrondinformatie in het oog die de omvang, reikwijdte en ontwikkelingen van de verschuivingen weergeven. De economische, politieke en sentimentsfactoren die verband houden met rentewijzigingen zijn hierbij ook van cruciaal belang. Ook al zijn de beslissingen van de centrale banken over het monetaire beleid doorslaggevend, ze maken altijd deel uit van een breder perspectief.
De meeste langetermijn- of pensioenbeleggers hebben behoefte aan een vermogensgroei die in lijn loopt met de aandelenmarkten om hun beleggingsdoelstellingen te bereiken. Om deze reden dienen beleggers onder alle marktomstandigheden belegd te blijven. Als u de gok waagt en probeert te timen wanneer u belegt - of u zich nu wel of niet probeert te "verzetten" tegen het beleid van de centrale banken of gebruikmaakt van een andere strategie - is het risico vaak groter dat u uw langetermijnprestaties en financiële doelstellingen in gevaar brengt.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
Beleggingen in aandelenmarkten gaan gepaard met een risico op verlies en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk wordt terugbetaald. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor toekomstig rendement. Wisselkoersschommelingen kunnen tot een hoger of lager rendement leiden. Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Evenmin kan worden gegarandeerd dat de in dit document gemaakte voorspellingen juist zijn. Het is mogelijk dat niet alle voorspellingen die in het verleden zijn gedaan, of in de toekomst zullen worden gedaan, qua juistheid vergelijkbaar zijn met de in dit document gedane voorspellingen.