De invasie van Rusland in Oekraïne gaat gepaard met belangrijke financiële marktrisico’s. Mark Lacey, head of commodities bij Schroders, ziet drie risico’s die gevolgen kunnen hebben voor beleggers en voor de impact op de energietransitie en duurzaamheid. De Oekraïne-crisis kan een extra argument worden om snel over te schakelen op goedkope, schone en betrouwbare energie.
Voordat Rusland Oekraïne binnenviel, was de inflatie wereldwijd al hoog en dit gold met name voor de energieprijzen. Rusland is een belangrijke speler op de olie- en gasmarkt, met een wereldmarktaandeel van zo’n 12% voor olie en circa 17% voor gas. Het conflict brengt duidelijke risico's met zich mee voor de energiestromen, waardoor de olie-, gas- en elektriciteitsprijzen in heel Europa sterk stijgen. Rusland is ook een belangrijke leverancier van platina en landbouwgrondstoffen. De inflatoire impuls die van het conflict en de sancties uitgaat, kan aanzienlijk zijn. Deze inflatiedruk en de beperkingen in de bevoorradingsketens kunnen een behoorlijke impact op de bedrijfsresultaten hebben.
Het tweede risico betreft de mogelijke economische gevolgen van inflatie. Denk daarbij aan strengere financiële voorwaarden, hogere energieprijzen en potentiële loonstijgingen - en wat die weer kunnen betekenen voor de economische groei. De geschiedenis leert dat dit economieën aanzienlijk kunnen vertragen. Het risico van een vertraging was al aanwezig vóór de escalatie in Oekraïne.
Het laatste risico ziet Lacey bij beleggers die hun aandelen in de uitverkoop doen, omdat zij op zoek gaan naar safe havens. Na een jarenlange wereldwijde sterke instroom in aandelenfondsen zou er een rotatie van aandelen naar obligaties kunnen optreden.
Deze drie risico's kunnen gevolgen hebben voor aandelen in de energietransitie, denkt Lacey. De sector heeft een hoge blootstelling aan de sterk gestegen grondstoffenprijzen en logistieke knelpunten. De waarderingen in de sector zijn teruggevallen ten opzichte van de pieken in 2021. De lage equity risk premium wijst op het risico dat waarderingen verder kunnen dalen.
De dreiging van een bredere economische vertraging zal waarschijnlijk minder groot zijn vanwege de structurele aard van de meeste energiemarkten. Maar de sectoren die meer blootgesteld zijn aan de economische cyclus (zoals auto's, elektrische apparatuur, enz.) zullen er waarschijnlijk onder lijden.
Vanuit het oogpunt van de energietransitie kunnen de hogere conventionele energieprijzen en het huidige conflict in Oekraïne een aantal interessante gevolgen hebben.
1. Minder afhankelijkheid van Rusland - meer duurzame energie
Rusland is een belangrijke leverancier van olie en gas. Het kan dit in zijn voordeel aanwenden, vooral gezien de afhankelijkheid van Europa. Een van de voordelen van het overstappen naar hernieuwbare energie is dat de bronnen die hernieuwbare energie leveren gelijkmatiger zijn gespreid en de afhankelijkheid van belangrijke leveranciers kunnen helpen verminderen.
2. Hernieuwbare energie wordt aantrekkelijker
Bovendien neemt de economische aantrekkelijkheid van hernieuwbare energie toe naarmate de prijzen van conventionele energie stijgen. Dit is zelfs het geval wanneer rekening wordt gehouden met de hogere kosten van apparatuur als gevolg van beperkingen in de toeleveringsketen.
Extra katalysator voor de energietransitie
3. De situatie in Oekraïne is een extra argument om het energiesysteem om te vormen tot een systeem dat gebaseerd is op goedkope, schone en betrouwbare energie.