Waarom Fisher Investments België meent dat de demografie niet noodlottig hoeft te zijn voor de markten

Artikelen Fisher Investments België
Fisher Investments België legt uit waarom vroeg instappen niet per se nodig is
Fisher Investments België neemt kapitaalbehoud onder de loep
Fisher Investments België legt uit wat we bedoelen met een stierenmarkt
Fisher Investments België biedt inzicht in de rol van kunstmatige intelligentie op de financiële markten
Fisher Investments België biedt inzicht in het verkopen van aandelen op het break-evenpunt
Fisher Investments België geeft kijk op niet-financiële alternatieve beleggingen
Fisher Investments België bespreekt hoe u emotionele beleggingsbeslissingen kunt vermijden
Fisher Investments België neemt capitulatie onder de loep
Fisher Investments België analyseert het belang van consumentenprijsindexen
Tussentijdse verkiezingen in de VS: is impasse gunstig of nadelig voor aandelen?
Is het verleden een proloog? Fisher Investments België neemt de marktgeschiedenis onder de loep​​
Fisher Investments België bespreekt de impact van natuurrampen op economieën en aandelen​​
Fisher Investments België over de actuele stand van zaken op de obligatiemarkten
Wat aandelenwaarderingen volgens Fisher Investments België aan beleggers prijsgeven​​
Fisher Investments België: laat de maatregelen van de centrale banken geen reden zijn om uit de aandelenmarkt te stappen​​
Waarom Fisher Investments België meent dat de demografie niet noodlottig hoeft te zijn voor de markten
Wat vormt de basis van het langetermijnrendement van aandelen?​​
Waarom Fisher Investments België de vrees voor een zwakkere groei niet deelt​​
Waarom Fisher Investments België vindt dat beleggers beter niet wachten op officieel recessienieuws​​
Waarom volgens Fisher Investments België de kosten van uw levensonderhoud
niet af te lezen zijn aan consumptieprijsindexen​​
Waarom aandelen zich niet veel aantrekken van vrijhandelsovereenkomsten​​
Drie tips die beleggers helpen om gedisciplineerd te blijven in onzekere tijden​​
Zo kijkt Fisher Investments België naar de cyclus op de aandelenmarkt ​​
Zo benadert u deze lente en zomer de economische cijfers ​
Fisher Investments België over de invloed van politiek op de markten
Fisher Investments België over de politiek in 2021
In goud beleggen: kan deze grondstof schitteren in uw portefeuille?
Hoe Fisher Investments België aankijkt tegen beleggen in opkomende markten
COVID-19 en de risico's van eenzijdig inkomensbeleggen
Waarom de grootte van aandelen ertoe doet in de marktcyclus
Wat pessimisme vertelt over de volgende bullmarkt
Inzicht in grote bedragen? Eenvoudige wiskunde volstaat
Wanneer terughoudendheid of niets doen de beste beleggingsstrategie is
Waarom een krimpende beroepsbevolking niet per se tot stagnatie leidt
Hoe moeten beleggers bedrijfswinst interpreteren?
De digitaks: een storm in een glas water
Waarom verlaagt de ECB de rente?
Populisten versplinteren ook de Europese politiek
Eén – niet eens mysterieuze – reden waarom invoerrechten de wereldhandel niet kapotmaken
Beleggersgids over inflatie
Sentiment in de eurozone onderschat de realiteit
Het is niet al goud wat blinkt
Wilt u beter beleggen? Koop gewoon de wereld
Een andere kijk op politieke risico's
Waarom wereldwijde diversificatie belangrijk is
Enkele handige tips om te beleggen voor uw pensioen
Zeven grafieken waaruit groei blijkt
De politiek kan de ontwikkeling van de markt beïnvloeden
Waar reageren de markten het hardst op? Je zou versteld staan…
Hoe wereldwijd beleggen kan helpen het single-stock risico te verlagen
Niet alleen aandelen brengen risico's met zich mee
Afwegingen, risico en realistisch beleggen
Waarom een politieke impasse goed kan zijn voor aandelen
Hoe reageren als de volatiliteit toeslaat?
Cash aanhouden kan veel geld kosten
Maakt verkopen in mei blij?
Fisher Investments Belgie
Wat aandelen in de eurozone (niet) nodig hebben om te stijgen

Hoe zal de wereld eruitzien in 2050? Sommige trends zijn gemakkelijk te voorspellen – zoals de demografie. Op basis van de geboortetrends en de levensverwachting schatten de VN dat de wereldbevolking tegen dan meer dan 9,7 miljard zal bedrageni. Sociologen die schrijven voor publicaties die wij volgen, verwachten dat de meerderheid van de bevolking in een stedelijke omgeving zal leven. In theorie zal dat een grootschalige verhoging van de elektriciteitsopwekking en andere infrastructuur met zich meebrengen.

Vele demografen verwachten dat het grootste deel van die bevolkingstoename op het zuidelijk halfrond zal plaatsvinden, en de vergrijzing (en uiteindelijke daling) van de bevolking in het noorden. Deze voorspellingen zijn interessant vanuit een academisch standpunt, maar voor beleggers hebben ze volgens Fisher Investments België weinig nut. Uit ons onderzoek blijkt dat demografie niet allesbepalend is voor de markten – ze voorspelt noch het aandeelhoudersrendement, noch welke landen, sectoren of bedrijven de grote winnaars zullen zijn, wanneer deze verschuiving zich voltrekt.

Net als alle prijzen denken we dat aandelenkoersen fluctueren door vraag en aanbod. De ervaring van Fisher Investments België leert dat eerstgenoemde de meeste aandacht krijgt, omdat de vraag de koers op korte termijn bepaalt. Aandelen worden verhandeld op een markt en zijn technisch gezien steeds waard wat de belegger er op een bepaald moment voor wil geven. De vraag kan plotsklaps omslaan, maar het aanbod evolueert veel trager. Het duurt maanden vooraleer beursintroducties, waarbij een bedrijf voor het eerst naar de beurs gaat, afgerond zijn. Net als de inkoop van eigen aandelen, waarbij een bedrijf eigen aandelen inkoopt en ze vervolgens van de markt haalt, zodat het aanbod vermindert. Bearmarkten (doorgaans diepe, langdurige en algemene dalingen van de markt van 20% of meer om fundamentele redenen) kunnen ontstaan wanneer het te snel groeiende aanbod de vraag ver overstijgt — we denken hierbij bijvoorbeeld aan de dotcombubbel — maar ons onderzoek toont aan dat het in de meeste gevallen de vraag is die de doorslaggevende factor is op korte termijnii.

Volgens ons is de overdreven nadruk op de vraag als drijfveer van de markt, de reden waarom de financiële analisten die wij volgen beweren dat wanneer de bevolking in het noordelijk halfrond veroudert en afneemt, dit tot lagere rendementen op de beurs zal leiden. Minder mensen in de arbeidsleeftijd betekent minder mensen die aandelen kopen, zo luidt hun redenering. Fisher Investments België denkt dat er nogal wat gaten in die redenering zitten. Ten eerste, als je veronderstelt dat het zuidelijk halfrond zich in dezelfde periode snel zal ontwikkelen, zou je logischerwijs ook mogen verwachten dat de groeiende vraag vanuit dat werelddeel zal compenseren voor elke potentiële daling in het noorden. Ten tweede denken we dat de daling van de vraag verre van zeker is. Naarmate de levensverwachting stijgt, moeten gepensioneerden ervoor zorgen dat hun spaargeld langer meegaatiii. Het bezit van aandelen is in dat opzicht cruciaal, volgens Fisher Investments België. Ten derde stellen we vast dat demografische voorspellingen grotendeels gebaseerd zijn op prognoses van geboortecijfers, terwijl ze geen rekening houden met een eventuele toename van de immigratie. Daardoor wordt het volgens ons moeilijker om voorspellingen te doen, want het immigratiebeleid hangt af van de grillen van politici.

Beleggen wereld

Het belangrijkste is echter dat er bij het voorspellen van markten op basis van het effect van demografie op de vraag, geen rekening wordt gehouden met het aanbod, dat volgens ons onmogelijk te voorspellen is op lange termijn. Een voorbeeld: De Wilshire 5000 Index, die alle beursgenoteerde ondernemingen uit de VS omvat, bevat op dit moment geen 5000 aandelen. Dat is gewoon het aantal aandelen dat de index bevatte bij de lancering in 1974. Had men kunnen weten dat dit zou aanzwellen tot meer dan 7500 bedrijven tegen eind jaren negentigiv? Wist men op het hoogtepunt van de dotcombubbel dat er een einde zou komen aan de opeenvolging van beursintroducties en dat de Wilshire 5000 zou dalen tot slechts 3641 bedrijven op 30 september 2021v? Alle factoren die volgens ons onderzoek van invloed zijn op het aanbod– zoals regelgeving, fiscaal beleid, private overnames – zijn volgens ons onmogelijk te voorspellen, aangezien ze afhangen van allerlei menselijke variabelen. Wij kennen niemand die hiertoe zelfs maar een poging wil doen. Als dat wel het geval zou zijn, doet iedereen die beweert het aanbod op lange termijn te kunnen voorspellen volgens ons maar alsof.

Volgens ons haalt het voorspellen van de winnaars en verliezers bij bedrijven, sectoren of industrieën op basis van demografische trends even weinig uit. Neem bijvoorbeeld elektriciteit. Als we de huidige trends extrapoleren, zal elke centimeter grond in de komende dertig jaar volgebouwd worden met windturbines en zonnepanelen. (We overdrijven voor een dramatisch effect.) Maar wat als wind- en zonne-energie slechts voorbijgaande trends zijn? Wat als wetenschappers een grote doorbraak realiseren op het vlak van kernfusie? Wat als waterstof de nieuwe energiebron wordt om elektriciteit op te wekken of als brandstof voor de auto? Of wat als er een compleet nieuwe technologie uitgevonden wordt die niemand zich op dit moment kan voorstellen? Dezelfde redenering geldt volgens ons voor infrastructuur, voedselproductie en eigenlijk voor zo goed als elk product en elke dienst die vandaag bestaat. Toen halverwege de twintigste eeuw enorme mainframes de computerwereld domineerden, konden zelfs sciencefictionprogramma’s zich geen smartphones inbeelden. In de oorspronkelijke Star Trek lijkt het bedieningspaneel van de Enterprise op het schakelbord van een oude telefooncentrale. Er is geen touchscreen te zien. Als zelfs creatieve futuristen niet kunnen voorspellen hoe de technologie zal evolueren, welke kans maken wij eenvoudige stervelingen dan?

Uiteindelijk stelt de economische theorie dat menselijk kapitaal slechts één economische bron is, naast financieel kapitaal, technologie en productiviteit – die volgens ons onvoorspelbare factoren zijn. Vandaar dat Fisher Investments België meent dat aandelen niet verder dan 3 tot 30 maanden vooruitkijken. Elke impact van de demografische veranderingen ligt waarschijnlijk buiten, om niet te zeggen ver buiten dat tijdsbestek, en zo ver in de toekomst zijn er gewoon te veel onbekende variabelen. Innovatie en technologische veranderingen op langere termijn zijn niet te voorspellen.

Als dat wel zo was, hadden we nu allemaal jetpacks en vliegende auto’s, want dat is wat ze halverwege tot het einde van de twintigste eeuw voorspelden, afgaand op de populaire cultuur van toen. Ons onderzoek toont aan dat het aanbod aan aandelen evenmin voorspeld kan worden, behalve misschien voor de komende jaren. Wij raden dan ook aan om voorspellingen voor de verre toekomst, of die nu goed of slecht zijn, niet uw beleggingsbeslissingen van vandaag te laten beïnvloeden. Focus op het tijdsinterval waarop aandelen volgens ons vooruitkijken – de nabije toekomst – en op de vraag en aanbod binnen dat tijdsbestek.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

    Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.

    Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.

    Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

    ________________
  • Bron: Verenigde Naties, 30/11/2021.
  • i Bron: FactSet, 07/01/2022. Gebaseerd op het rendement in euro van de MSCI World Index met nettodividenden, 31/12/1969–31/12/2021.
  • ii Bron: Wereldbank, 07/01/2022. Gebaseerd op de levensverwachting bij geboorte voor de wereld.
  • iii Bron: Investopedia, per 30/11/2021.
  • iv Bron: Factsheet FT Wilshire 5000 Index, 30/09/2021.