Pimco: Opkomende markten gevoeliger voor klimaatverandering, populisme en conflict China-VS

Beleggers moeten er de komende jaren rekening mee houden dat opkomende markten in toenemende mate gevoelig worden voor externe factoren. Volgens strateeg Gene Frieda en Pramol Dhawan, Hoofd Emerging Markets (EM) van ’s werelds grootste obligatiebelegger Pimco, zullen de rivaliteit tussen de VS en China, klimaatverandering, snelle verspreiding van technologie en politiek populisme beleggen in EM beïnvloeden.

Volgens Pimco wordt het voor beleggers belangrijker om te kijken naar de gevoeligheid van de EM-landen voor elk van deze verstorende factoren, aangezien de verschillen in beleggingsmogelijkheden tussen de landen steeds groter wordt.

Pimco identificeerde binnen opkomende markten ook twee globale thema’s. Ten eerste zijn de regionale verschillen extremer geworden: de risico's voor de toekomstige groei zijn toegenomen in Latijns-Amerika, China en Afrika, terwijl de groeivooruitzichten zijn verbeterd in opkomend Europa en Azië (exclusief China).

Ten tweede zijn er tekenen van stress onder de oppervlakte. Sociale onrust en stijgende werkloosheid als gevolg van hoge COVID-infectiecijfers en uitgestelde vaccinatieprogramma's lijken impact te hebben gehad op de productiviteitsgroei. Daarnaast zijn de gezinsinkomens onder druk komen te staan door hogere voedsel- en energiekosten.

Ongelijkheid

Dit leidt onder andere tot grotere inkomensongelijkheid. De conclusie van Pimco is somber. “Hoewel China en de VS beide de steeds groter wordende inkomensongelijkheid beginnen aan te pakken, verwachten wij dat de ongelijkheid binnen de meeste opkomende landen, maar ook tussen opkomende en ontwikkelde markten de komende tien jaar zal toenemen.”

Klimaatverandering

Een andere externe factor, klimaatverandering, heeft volgens Frieda en Dhawan onevenredig veel invloed op opkomende markten. Pimco streeft er naar kapitaalstromen naar opkomende markten te koppelen aan steun voor die landen, sectoren en personen die mogelijk het meest te verliezen hebben en waar de groene voordelen het grootst kunnen zijn.

Na een decennium van onderinvesteringen, verwacht Pimco in opkomende markten een inhaalslag van investeringen in schone energie. “De groene transitie zal de vraag naar belangrijke metalen, zoals koper, nikkel, kobalt en lithium wellicht doen toenemen. Wij gaan op zoek naar de landen en bedrijven die potentieel het meest zullen profiteren”, schrijven Dhawan en Frieda.

h3> Digitalisering

Pimco ziet de snellere verspreiding van technologie als positief voor de meeste opkomende markten. Denk hierbij aan instrumenten voor overheidsdiensten of financiële inclusie door de toegang tot krediet te verruimen. “De versnelde digitalisering zal opkomende markten aanzienlijke voordelen opleveren. Grootste uitdaging daarbij is om degenen die door de verschuiving worden verdrongen kansen te bieden.”

China

Een andere factor is dat de Chinese regering lijkt af te stappen van een snelle, door schulden en investeringen gestuwde groei, ten gunste van een tragere, maar billijkere groei. Dit zal wegen op de landen die het sterkst afhankelijk zijn van de Chinese vraag. “Wij verwachten dat deze verstoring het zwaarst zal drukken op exporteurs van grondstoffen.”

Dhawan en Frieda concluderen dat beleggers in opkomende markten voor het begin staan van een nieuw regime voor beleggingen. Pimco ziet dat de lokale EM-markten nog steeds veel kansen bieden. “We verwachten in deze markten hogere risicopremies te vinden, omdat de traditionele groeimodellen worden verstoord en een lage inflatie volgens ons niet langer vanzelfsprekend is.”