Stéphane Van Tilborg, Frédéric Jacob & Peter Jansen |
Hoe ziet je loopbaan eruit?
Stéphane Van Tilborg: Ik ben begonnen bij de Big 4, bij PwC en vervolgens Deloitte. Daarna heb ik een onafhankelijk adviesbureau opgericht. Via mijn werk voor een Belgisch vermogensbeheerkantoor, een Luxemburgse verzekeraar en een Franse assetmanager heb ik kennis gemaakt met de financiële wereld. Ruim twintig jaar lang wist ik de balans te bewaren tussen finance en mijn passie voor basketbal. Ik heb in de Belgische eerste divisie gespeeld en zelfs een paar keer in de nationale ploeg. In 2018 ben ik bij La Financière de l’Echiquier (LFDE) begonnen als country manager voor de Benelux.
Peter Jansen: Na mijn studie toegepaste economische wetenschappen en een Erasmus in Athene, waardoor ik de smaak voor het buitenland te pakken kreeg, ben ik gaan werken voor een van de Big 4, als financial auditor bij PwC. Ik ben vervolgens overgestapt naar Bank Degroof en ING, en in 2019 ben ik bij LFDE begonnen.
Frédéric Jacob: Ik ben gestart in de bankwereld alvorens de stap te zetten naar portefeuillebeheer, en in het bijzonder privébeheer. Ik was verantwoordelijk voor de relaties met institutionele cliënten, en ik was vervolgens negen jaar medeverantwoordelijke voor de Belgische markt bij een Franse vermogensbeheerder. In 2018 ben ik bij La Financière de l'Echiquier begonnen, waar Stéphane al werkte.
Wat zijn de uitdagingen van de Benelux-markt voor een Franse assetmanager?
Het hele team: Het grootste probleem is het uitspreken van de naam ‘La Financière de l'Echiquier’.
Peter: De Benelux is meertalig; er wordt Frans, Nederlands, Engels, Duits en Luxemburgs gesproken. We hebben geen keuze, we moeten ons telkens weer aanpassen.
Stéphane: Dit aanpassingsvermogen hebben we te danken aan ons beroep als financieel deskundige, waar we altijd in nauw contact met onze cliënten staan. Omdat we zo flexibel zijn, kunnen we snel en efficiënt te werk gaan bij de introductie van onze fondsen. Hoewel deze voordelen aantrekkelijk kunnen zijn, kunnen de omvang en het gebrek aan internationale zichtbaarheid een belemmering vormen, vergeleken met Angelsaksische bedrijven.
Frédéric: De Benelux is een uiterst concurrerende markt en het is onze taak om La Financière de l'Echiquier op de kaart te zetten. Daarvoor komen de onmisbare kwaliteiten zoals flexibiliteit en aanpassingsvermogen die Peter en Stéphane net al noemden, van pas, maar ook de fondsen. De inzet van LFDE voor verantwoorde beleggingen en lokale projecten die door de Fondation Groupe Primonial worden ondersteund spelen eveneens een grote rol. Dit geeft ons beroep naast een goede invulling ook een extra dimensie.
Heb je ergens een passie voor?
Frédéric: Ik houd van reizen, kunst, cultuur en ik ben altijd op zoek naar nieuwe kunstenaars en werken. Kunst is tijdloos en het Requiem van Mozart zal altijd groots blijven. Eten en drinken zijn weliswaar een andere vorm van cultuur, maar ik ben dol op wining and dining, wat ik probeer te compenseren door regelmatig te sporten.
Stéphane: Behalve basketbal reis ik heel graag, het liefst ver weg, en ga ik op ontdekking naar nieuwe culturen en gastronomie. Ik ben net zo'n levensgenieter als Frédéric en ik heb een zwak voor de Antilliaanse en Creoolse keuken. Ook ben ik liefhebber van rum.
Peter: De financiële markten natuurlijk, en iets heel anders: herenkostuums. Ik heb mijn eigen merk met maatpakken gecreëerd. Uit passie, maar ook noodgedwongen. Voor iemand met mijn lengte - 2,03 meter - is het namelijk een tikje lastig om passende kleding te vinden!