Recessie – een daling van de productie in een groot deel van de economie – is een term die Fisher Investments België vaak ziet opduiken in financiële media. De commentatoren die wij volgen hebben het er vaak over dat een economie in een recessie zit, uit een recessie komt of aan de rand van een recessie staat. Maar wat is een recessie? Hoe weet u wanneer die begint en eindigt? Wie beslist dat? Een blik op het omslachtige proces waarmee recessies officieel worden afgebakend, maakt volgens ons duidelijk dat aandelenbeleggers niet op dat oordeel hoeven te wachten — en dat zelfs beter niet doen.
Nogal wat commentatoren die wij volgen definiëren een recessie als ten minste twee opeenvolgende kwartalen van een krimpend bruto binnenlands product (bbp), een door de overheid berekende maatstaf van de economische productie. De officiële definities zijn vaak complexer. Bovendien hanteren niet alle instanties dezelfde criteria. Het Euro Area Business Cycle Dating Committee van het Centre for Economic Policy Research (CEPR), een onafhankelijk comité dat datums op de economische cycli in de eurozone plakt, stelt dat recessies meestal twee opeenvolgende kwartalen van bbp-krimp inhouden, maar niet altijdi. In de VS definieert het Business Cycle Dating Committee van het National Bureau of Economic Research (NBER) een recessie in grote lijnen als een aanzienlijke afname van de economische activiteit in alle geledingen van de economie die langer dan enkele maanden duurt.
Fisher Investments België heeft gemerkt dat deze instanties vaak pas maanden na de feiten het begin of einde van een recessie afkondigen. Alle gegevens verzamelen en beoordelen vergt nu eenmaal tijd. Een voorbeeld: Op 31 maart 2009 kondigde het conjunctuurcomité van het CEPR aan dat de eurozone in het eerste kwartaal van 2008 in recessie was gegaanv. Die neergang eindigde in het tweede kwartaal van 2009, wat het comité bekendmaakte op 4 oktober 2010vi. Het conjunctuurcomité van het NBER verklaarde op 1 december 2008 dat in de VS een recessie was begonnen in december 2007vii. Die eindigde in juni 2009, liet het comité weten op 20 september 2010vi, zowat 15 maanden laterviii.
Deze recessie illustreert waarom die instanties niet overhaast te werk gaan en niet alleen naar het bbp kijken. Zo meldde het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis (BEA) dat het bbp in het eerste kwartaal van 2008 steeg tegenover het kwartaal voordien en stelde het die raming tweemaal naar boven bijix. Aangezien het bbp in het tweede kwartaal van 2008 groeide, gingen veel commentatoren die wij volgen ervan uit dat de recessie pas in het derde kwartaal van 2008 was begonnenx. De herziene cijfers van het BEA waaruit bleek dat het bbp in het eerste kwartaal van 2008 eigenlijk was gekrompen, verschenen pas op 31 juli 2009xi.
Na de dramatische economische schok die de coronalockdowns in 2020 teweegbrachten, volgde het recessieoordeel sneller, maar nog steeds met vertraging. C.D. Howe Council kondigde op 1 mei 2020 aan dat de Canadese economie in februari haar piek had bereikt en in recessie was gegaanxii. In juni verklaarde het NBER hetzelfde over de Amerikaanse economiexiii. Op 29 september 2020 maakte het comité van het CEPR bekend dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal in recessie was gegaanxiv. Het NBER verklaarde als eerste dat de recessie in zijn economie voorbij was met de boodschap dat het dieptepunt voor de Amerikaanse economische activiteit in april 2020 lag. Dat verdict viel op 19 juli ... 2021xv.
Op de bekendmaking van officiële recessiedata zit zoveel vertraging, dat ze volgens Fisher Investments België meestal weinig nut hebben voor beleggers. Waarom? Omdat de aandelenmarkten vooruitkijken en uit ons onderzoek blijkt dat ze op de economische toekomst anticiperen met 3 tot 30 maanden voorsprong. Van hun hoogtepunt op 19 februari 2020 tot hun dieptepunt op 18 maart 2020 verloren aandelen uit de eurozone 38,1% doordat beleggers de zware economische vertraging als gevolg van de lockdowns in de koersen verrekendenxvi. Toen het comité van het CEPR officieel bevestigde dat in de eurozone een recessie was begonnen, noteerden aandelen alweer 36,9% hoger dan het dieptepunt in maart. Volgens ons omdat de aandelenmarkten al hadden vooruitgekeken naar en ingespeeld op het economische herstel. xvii
Nog een voorbeeld: in de VS piekten de aandelenmarkten op 9 oktober 2007, een paar maanden voor de recessie begonxvii. Toen het NBER op 1 december 2008 de krimp bevestigde, waren Amerikaanse aandelen al met 41,7% gedaaldxix. Toen het op 20 september 2010 verklaarde dat de recessie voorbij was, hadden Amerikaanse aandelen sinds het dieptepunt van 9 maart 2009 al een klim van 70,2% achter de rugxx. Beleggers die wachten op volledige zekerheid over recessies dreigen volgens ons slechte koop- en verkoopbeslissingen te nemen.
Berichten over economische cijfers en analyses in de media zijn in onze ervaring vaak een terugblik. Maar te veel nadruk leggen op het verleden kan beleggers volgens Fisher Investments België nadeel berokkenen, want de markten kijken van nature vooruit. Wij geloven dat aandelenbeleggers die zich richten op waar de economie naartoe gaat en niet op waar ze vandaan komt, er beter voor staan.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
_________________________________________