De laatste maanden waren opzienbarende geruchten over handelsbesprekingen voorpaginanieuws in de financiële publicaties die door de marktanalisten van Fisher Investments, het moederbedrijf van Fisher Investments Europe, worden gevolgd. Het Verenigd Koninkrijk heeft een handelsakkoord gesloten met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, er één voorgesteld aan Australië en onderhandelingen aangeknoopt om bij het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP) aan te sluiten. Dat is een handelsovereenkomst tussen elf landen rondom de Stille Oceaan. De EU heeft de handelsgesprekken met India weer opgestart.
Onderhandelingen over een nieuw, overkoepelend verdrag met Zwitserland zijn dan weer afgesprongen. Fisher Investments België is het eens met een argument dat veel economen aanvoeren: vrijhandelsakkoorden kunnen voor de deelnemende landen voordelig zijn. Maar de impact op de aandelen is volgens ons onderzoek beperkt. Beleggers moeten dat voor ogen houden als in de berichtgeving gejuicht of getreurd wordt om vorderingen bij handelsgesprekken.
Vrijhandelsakkoorden zijn bedoeld om handelsbarrières tussen landen te verlagen of weg te nemen. Volgens Fisher Investments België is dit doorgaans goed voor de economie. Door hindernissen voor het handelsverkeer, zoals invoerrechten – belastingen op ingevoerde goederen, af te bouwen, wordt de bedrijven tijd en moeite bij de in- en uitvoer van producten bespaard. Dat kan ook de consumenten ten goede komen, want uit ons onderzoek blijkt dat bedrijven hogere kosten van zakendoen vaak doorrekenen aan de klant. In handelsakkoorden wordt ook bepaald op welke voorwaarden het handelsverkeer tussen landen kan plaatsvinden. De ervaring van Fisher Investments België leert dat duidelijkheid de onzekerheid verdrijft – en dat is goed voor het bedrijfsleven, dat zekerheid nodig heeft om plannen voor winstmaximalisatie te maken en uit te voeren.
Handelsakkoorden vergemakkelijken het handelsverkeer dus in theorie, maar het onderzoek van Fisher Investments wijst ook uit dat de praktijk niet zo zwart-wit is. Veel landen gebruiken invoerrechten om bepaalde binnenlandse branches tegen buitenlandse concurrentie te beschermen, en vrijhandelsakkoorden schaffen die invoerrechten vaak niet allemaal af. Het veelgeroemde CPTPP schrapte veel – maar niet alle – douanerechten. Zo verlaagde Japan de invoerrechten op veel rundvleesproducten, maar schafte het land ze niet echt af.i
Verder kunnen handelsakkoordpartners gemeenschappelijke regels en codificaties afspreken en daarmee voor derde landen andersoortige handelsbarrières opwerpen dan invoerrechten.
De 27 lidstaten van de EU vormen de grootste vrijhandelszone ter wereld, maar de voorschriften en normen van de EU bemoeilijken het handelsverkeer voor niet-lidstatenii. Vrijhandelsakkoorden maken de handel dus niet noodzakelijk vrijer. Soms wel, maar niet altijd – en met dat kritieke detail houden de aandelenmarkten volgens ons rekening.
De kleine lettertjes daargelaten, duurt het vaak ook lang voordat akkoorden ten uitvoer worden gelegd. Neem de tijdlijn van het CPTPP, die het licht zag als Trans-Pacific Strategic Economic Partnership Agreement (P4) – een akkoord tussen Brunei, Chili, Nieuw-Zeeland en Singapore.iii Australië, Peru, de VS, Vietnam en Maleisië wilden in 2010 toetreden, waardoor de P4 het Trans-Pacific Partnership (TPP) werdiv. Canada en Mexico knoopten gesprekken aan in 2012 en Japan kwam erbij in 2013v. Na jarenlange onderhandelingen ondertekenden deze twaalf landen in februari 2016 het TPPvi. Een jaar later trokken de VS zich echter terug, zodat het akkoord niet in werking trad. De elf overblijvende landen onderhandelden over een herziene overeenkomst, en het CPTPP dat daaruit voortkwam werd eind december 2018 van krachtvii. Slotsom: na ruim een decennium onderhandelingen waren uiteindelijk niet eens alle deelnemende landen erbij.
Langgerekte gesprekken lijken meer regel dan uitzondering – en soms kunnen zelfs landen waarmee langbeproefde banden bestaan het laten afweten. Na zeven jaar staakte Zwitserland het overleg met de EU over een bijgewerkt, gemoderniseerd en overkoepelend verdrag dat in de plaats moest komen van meer dan 150 afzonderlijke akkoordenviii. Bij akkoorden die snel tot stand komen, worden vaak bekende parameters gehanteerd, zodat de partijen elkaar minder kunnen overrompelen.
Vorig jaar sloot het VK, voor het eerst in bijna 50 jaar als onafhankelijk land, zijn eerste vrijhandelsakkoord met Japanix. Maar als voormalige EU-lidstaat kon het VK terugvallen op de bestaande regeling voor landen als Japan, die handelsakkoorden met de EU hebben. Afgezien van een paar lichte aanpassingen was het handelsakkoord tussen het VK en Japan vrijwel identiek aan dat tussen de EU en Japan.
Ook wanneer akkoorden definitief zijn, gaan de bepalingen niet meteen in. Het CPTPP schrapt sommige invoerrechten pas na een overgangsperiode van 10-15 jaarx. Zo blijven ook na het vrijhandelsakkoord tussen het VK en Australië sommige invoerrechten nog tot 15 jaar bestaanxi. Volgens Fisher Investments België krijgen aandelen bij zo'n langgerekt, geleidelijk proces ruimschoots de tijd om de veranderingen in te prijzen en kunnen vrijhandelsakkoorden dan ook geen noemenswaardige invloed hebben op de conjunctuur.
Vrijhandelsakkoorden kunnen het internationale handelsverkeer vergemakkelijken, maar de handel zou volgens ons niet stilvallen zonder die akkoorden. Het VK heeft geen vrijhandelsakkoord met de VS. Toch zijn de VS voor het VK de grootste handelspartner die uit één land bestaatxii. China is een grote handelspartner geworden voor het VK, de EU en de VS zonder met één daarvan een vrijhandelsakkoord te sluiten. De markten geven naar onze mening meer om de algemene staat van het wereldwijde handelsverkeer.
Handelsakkoorden veranderen bestaande handelsrelaties, laat staan de bredere economie, op korte termijn doorgaans niet ingrijpend. Ons onderzoek wijst uit dat aandelen zich vooral laten leiden door de economische en politieke factoren die in de komende drie tot dertig maanden van invloed kunnen zijn op de bedrijfswinsten. Wijzigingen in handelsakkoorden vallen meestal buiten dat bestek; overschat de ontwikkelingen ten goede of ten kwade dus niet!
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie/
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
____________________________________________
i Bron: Canadese overheid, per 8/6/2021. "CPTPP-partner: Japan", datum gewijzigd: 7/11/2019.
ii Bron: Europese Commissie, per 8/6/2021. "EU Position in World Trade," datum gewijzigd: 9/2/2019.
iii Bron: Canadese overheid, per 8/6/2021. "View the Timeline", datum gewijzigd: 16/11/2020.
iv Ibid.
v Ibid.
vi Ibid.
vii Ibid.
viii “Swiss Abandon Years of EU talks and Reject Treaty,” Staff, BBC, 26 mei 2021.
ix “Britain and Japan Sign Post-Brexit Trade Deal,” Staff, BBC, 23 oktober 2020
x Zie voetnoot i.
xi “UK-Australia Trade Deal: What Are the Arguments for and Against?" Chris Morris, BBC, 20 mei 2021.
xii Bron: Department for International Trade. "UK Trade in Numbers: February 2021." Gegevens geraadpleegd op: 8/6/2021. Verklaring op basis van de totale bilaterale handel, gedefinieerd als uitvoer plus invoer.