Wie het financiële nieuws een beetje volgt, is vast al de term bullmarkt tegengekomen als beschrijving voor een stijgende aandelenmarkt. Auteurs van financiële artikelen blijken echter uiteenlopende definities van dit begrip te hanteren. Sommige analisten baseren zich voor het gebruik van de term vooral op technische criteria, zoals hoeveel de markt gestegen is sinds het laatste dieptepunt; terwijl anderen meer algemene criteria gebruiken. Opdat beleggers goed kunnen inschatten waar zij aan toe zijn, vindt Fisher Investments België het belangrijk dat zij weten hoe een bullmarkt er meestal uitziet en zich ontwikkelt.
De aandelenmarkten doorlopen volgens ons cycli die uit twee fasen bestaan: een lange opmars en een steile neergang. De opmars is de bullmarkt, die zijn naam dankt aan de opwaartse beweging die een stier maakt wanneer hij uithaalt met zijn horens. De neergang wordt een bearmarkt genoemd, omdat een beer zijn prooi met een neerwaartse slag velt. De markten verlopen echter niet lineair en niet elke daling is een bearmarkt. Fisher Investments België definieert een bearmarkt als een sterke terugval van de aandelenkoersen, meestal meer dan -20% vanaf de piek, met een aanwijsbare fundamentele oorzaak.
De rest van de tijd noemen we een bullmarkt, een lange periode waarin aandelen globaal genomen hoger koersen. Beide termen zijn containerbegrippen en in de financiële media die wij volgen zit er flink wat speling op de interpretatie van wat nu precies een bull- of bearmarkt is.
Soms wordt er louter naar technische indicatoren gekeken. Wanneer aandelen bijvoorbeeld met meer dan 20% dalen – een vaak aangehaalde drempel – roepen sommige analisten meteen een bearmarkt uit, ongeacht de oorzaak van die terugval. De realiteit lijkt ons genuanceerder. Tijdens correcties – sterke koersdalingen onder invloed van het sentiment – kunnen aandelen die drempel van -20% benaderen of zelfs overschrijden. Het is niet ongewoon dat bij een wereldwijde correctie aandelen uit bepaalde landen meer dan 20% achteruitgaan doordat een specifieke sector of activiteit sterk vertegenwoordigd is in het betreffende land. Tenzij er in die regio een dieperliggend, fundamenteel probleem is, zitten die landen volgens ons nog steeds louter in een correctie en niet in een lokale bearmarkt.
Kortom, bepalen wanneer er sprake is van een bearmarkt, is volgens ons geen exacte wetenschap. Er zijn ook mensen die een bullmarkt definiëren als een stijging met 20% vanaf een dieptepunt. Of een stijging een nieuwe bullmarkt is of slechts een tijdelijke rally binnen een bearmarkt, waar opnieuw een daling op zal volgen, hangt echter niet alleen van de omvang af. Ook hier spelen naar onze mening kwalitatieve factoren een rol.
Sommige analisten volgen wat zij noemen langetermijntrends op de markten. Zij voeren aan dat aandelen meestal stijgen of dalen over lange tijdspannes, soms meerdere decennia. Zo beschouwen enkele Amerikaanse analisten de periode van 1982 tot 2000 in de VS als één langgerekte bullmarkt, aangevuurd door de opkomst van hoogtechnologische sectoren. Daarmee negeren zij twee periodes die wij zouden classificeren als bearmarkten, waaronder de terugval die uitmondde in de crash van 19 oktober 1987. Dermate lange periodes beschouwen kan interessant zijn voor academische doeleinden, maar beleggers hebben er volgens ons weinig baat bij om naar dergelijke langetermijntrends te kijken.
Om een langetermijntrend te identificeren die zich nog moet voltrekken, zouden we trends moeten kunnen voorspellen tot heel ver in de toekomst. Met alles wat er onverwacht kan veranderen, lijkt dat ons onmogelijk. Ons onderzoek leert ons dat de aandelenmarkten doorgaans drie tot dertig maanden vooruitkijken. Alles wat daarna kan gebeuren is te ver weg in de tijd en te onvoorspelbaar. Bovendien zijn wij van mening dat beleggers een beter rendement kunnen behalen door hun portefeuilles af te stemmen op cyclische trends, op voorwaarde dat zij op de meeste belangrijke beslissingsmomenten de juiste keuze maken.
Volgens de onderzoeksanalisten van Fisher Investments, de moedermaatschappij van Fisher Investments Europe, kan dat het best worden bereikt door te focussen op drie algemene factoren die de markt beïnvloeden — de economie, de politiek en het sentiment. Economische factoren zijn onder meer de conjunctuur (maakt de wereldeconomie de komende tijd meer kans om te groeien of om te krimpen?), het monetaire klimaat en hoe vlot bedrijven aan financiering raken. Met politieke factoren bedoelen we verkiezingen en andere verschuivingen in de politieke machtsverhoudingen waardoor de wet- of regelgeving kan veranderen, bijvoorbeeld inzake eigendomsrechten. Sentiment gaat over de stemming onder beleggers – hoe enthousiast staan zij tegenover aandelen? – en de mate waarin de bevolking globaal genomen verwacht dat de omstandigheden beter of slechter zullen worden.
Wij analyseren deze drie elementen omdat veranderingen in de marktcyclus meestal ontstaan wanneer bepaalde veranderingen in fundamentele factoren worden onderschat. Een koersbeweging is op zich geen aanwijzing voor een cyclische verandering. Stevige correcties, bijvoorbeeld, kunnen zich om allerlei redenen voordoen. Soms volgen ze op een gebeurtenis die veel aandacht krijgt in de media, soms hebben ze geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Die plotse veranderingen in het sentiment betekenen niet noodzakelijkerwijs dat de wereldeconomie opeens zal gaan krimpen of dat ingrijpende wetswijzigingen binnenkort voor grote onzekerheid zullen zorgen – twee voorbeelden van fundamentele redenen waarom een bullmarkt volgens ons kan omslaan in een bearmarkt. Als u deze analyse toepast, loopt u minder kans dat u op het verkeerde moment verkoopt en een stijging misloopt omdat u een daling had verwacht.
Een goed uitgangspunt is volgens ons: tenzij we in een bearmarkt zitten, zitten we in een bullmarkt. Dat wil echter niet zeggen dat aandelen een rimpelloze, gestaag stijgende lijn zullen volgen. Net zoals kortstondige dalingen zijn ook periodes van stagnatie een normaal verschijnsel tijdens bullmarkten. Vaak worden dergelijke pauzes net gevolgd door sterkere stijgingen. Periodes van achteruitgang of stagnatie kunnen weken en soms zelfs maanden aanhouden. Het is belangrijk om te beseffen dat dit niet abnormaal is voor een bullmarkt.
Om in te schatten waar we ons precies bevinden in een bullmarktcyclus, is het beleggerssentiment volgens ons van essentieel belang. Zoals de bekende belegger Sir John Templeton zei: "Bullmarkten worden geboren uit pessimisme, groeien door scepticisme, rijpen door optimisme en sterven door euforie." Wanneer een van die emoties overheerst, kan dat beleggers helpen om uit te maken hoelang de bullmarkt volgens hen nog zal aanhouden. Dat is echter geen instrument om een in- of uitstapmoment mee te kiezen. Onderzoek van Fisher Investments heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat euforie onder beleggers niet wil zeggen dat het einde van een bullmarkt nakend is. Euforie gaat wel vaak samen met pieken in een bullmarkt, volgens ons omdat het enthousiasme voor aandelen beleggers blind maakt voor verslechterende fundamentele factoren.
Fisher Investments België is van mening dat deze aanpak beleggers kan helpen om foute, door emoties ingegeven kortetermijnbeslissingen te vermijden. In het achterhoofd houden hoe bullmarkten werken, kan de discipline aanreiken die nodig is om op lange termijn rendement te genereren, en dat is essentieel om uw beleggingsdoelstellingen te halen.
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie/ Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië