Door David Alcaly, Senior Vice President, Research Analyst, Dynamic Portfolio Solutions, en Nikita Singhal, Director, Co-Head of Sustainable Investment and ESG, bij Lazard Asset Management
Met de verkiezing van president Joseph Biden en de Democratische meerderheid in de Senaat zal klimaatverandering een veel grotere rol gaan spelen in het openbare leven en op de markten in de VS.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat de meest ambitieuze klimaatvoorstellen van Biden in de komende twee jaar in wetten worden gegoten. Wel zullen de Democraten vermoedelijk proberen om in 2021 minstens twee grote uitgavenpakketten (die als vehikel kunnen dienen voor bepaalde aspecten van Bidens klimaatpakket van 2 biljoen dollar) en mogelijk een koolstofbelasting goed te keuren, ook al is er veel minder steun voor dit laatste thema.
Elk uitgavenpakket dat wordt goedgekeurd, zal uiteindelijk kleiner zijn dan aangekondigd. Hoe groot zo'n pakket is, waaruit het bestaat en wanneer het er komt, dat zal allemaal afhangen van zowel de onderhandelingen als de weg die het door de Senaat moet afleggen.
Ondanks een gebrek aan rechtstreekse federale maatregelen de voorbije vier jaar hebben overheden op lokaal en staatsniveau, en ook de particuliere sector, stappen ondernomen om zich aan te passen aan de klimaatverandering en die in te dijken. De veranderingen aan de top van de federale regering zouden deze inspanningen de komende jaren een extra impuls moeten geven.
Op het niveau van de staten hebben 23 gouverneurs, die samen 50 % van de bevolking van de VS en meer dan 50 % van het bbp van het land vertegenwoordigen, het Amerikaanse klimaatverbond afgesloten. Zo hebben ze zich ertoe verbonden de uitstoot van broeikasgassen tegen 2025 met minstens 26 % tot 28 % te verminderen in vergelijking met 2005, en dat in overeenstemming met de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs. Vijftien staten hebben zich ook geëngageerd voor 100 % hernieuwbare energie, en veel staten zijn begonnen met de invoering van een CO2-tariefregeling.
Lokaal hebben 468 Amerikaanse burgemeesters, onder wie die van de tien grootste steden, zich ertoe verbonden om de principes van het klimaatakkoord van Parijs na te leven. In de privésector hebben meer dan 1500 bedrijven over de hele wereld, waaronder bijna 25 % van de Fortune 500-bedrijven, toezeggingen gedaan om hun uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te dringen.
Ook de technologische vooruitgang is bemoedigend, deels door snellere veranderingen van de Europese regelgeving en het consumentengedrag, maar ook door de brede toepassing van heel wat 'schone' technologieën, zoals hernieuwbare energie, ledverlichting en elektrische voertuigen. Uit het jaarlijkse LCOE-onderzoek (Levelized Cost of Energy) van Lazard blijkt dat zelfs zonder de huidige stimuli, zoals de Amerikaanse Investment Tax en Production Tax Credits, de kosten van hernieuwbare energie op grote schaal fors zijn gekrompen door dalende kapitaalkosten, betere technologieën en meer concurrentie.
Beleggers en kapitaalmarkten worden er zich ten slotte ook van bewust dat verandering onvermijdelijk is en dat de kans groot is dat ze nog zal versnellen. De wereldwijde uitgifte van groene obligaties en leningen spurtte met 49 % naar een piek van 249,5 miljard dollar in 2020. Duurzame fondsen zagen in het eerste kwartaal van 2020 46 miljard dollar binnenstromen, zelfs toen de aandelenmarkten kelderden als gevolg van de COVID-19-pandemie. Het totale fondsenuniversum liet dan weer een uitstroom optekenen van 356 miljard dollar. In de loop van het jaar hebben sectoren zoals schone energie het aanzienlijk beter gedaan dan de bredere markt.
Onder de regering-Biden-Harris zullen de inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden en zich eraan aan te passen, wellicht sterk toenemen. Hoewel de meest ambitieuze beleidsmaatregelen uit de campagne waarschijnlijk zullen worden beperkt door de krappe Democratische meerderheid in het Congres, zijn er ook veel andere beleidswijzigingen mogelijk via uitvoeringsbesluiten en herregulering. Daarnaast kan een verandering van toon en een hernieuwd engagement voor langetermijndoelstellingen en internationale samenwerking bijdragen tot een toekomstgericht momentum in het beleid van de VS, in de privésector, en mogelijk bij andere inspanningen wereldwijd. Los van de nieuwe beleidskeuzes heeft de klimaatverandering op zich een steeds grotere impact op elk aspect van het leven.
Zowel het klimaatbeleid als de gevolgen van de klimaatverandering zelf houden veel risico's en kansen in, en die worden steeds vaker weerspiegeld op de kapitaalmarkten: meer klimaatgebonden aankondigingen door bedrijven, de toenemende populariteit van ESG- en duurzame beleggingsstrategieën, het stijgende gebruik van klimaatgerelateerde financiële instrumenten zoals groene obligaties en recent de sterke prestaties van 'pure play'-bedrijven en -beleggingsthema's zoals schone energie.
Wij verwachten dat het beleggingslandschap zich in deze richting zal blijven ontwikkelen én dat het voor beleggers almaar belangrijker zal worden om de klimaatrisico's en -kansen in hun analyse te integreren.