Clément Inbona, Fund Manager La Financière de l'Echiquier
Met het aantreden van Joe Biden op 20 januari 2021 hebben de Verenigde Staten op het vlak van milieu, maatschappij en bestuur (ESG – Environmental, Social, Governance) een bocht van 180 graden gemaakt.
Een ESG-evaluatie van de ambtstermijn van Donald Trump zou ongetwijfeld een bijzonder negatieve score opleveren. Denk op milieugebied maar aan de terugtrekking uit het Klimaatakkoord van Parijs of de ontwikkeling van omstreden energie-infrastructuur. Een blik op de persoonlijke CO2-balans van Donald Trump zelf zou een rampzalig beeld schetsen, dat kreunt onder zijn wekelijkse vluchten tussen Washington en zijn golfclub Mar-A-Lago in Florida.
Ook maatschappelijk oogt het palmares van de uittredende regering niet echt schitterend. De inkomensongelijkheid tussen de verschillende etnische groepen is toegenomen: blanken, die er financieel het beste voor staan, zagen hun inkomen tussen 2017 en 2019 met 13,3% stijgen, terwijl Afro-Amerikanen – de minstbedeelde groep – er 11% op vooruitgingen. De cijfers over 2020 zijn nog niet bekend, maar aangezien de economisch kwetsbaarste minderheden het hardst door de gezondheidscrisis getroffen zijn, lijkt de kans groot dat die kloof verder is toegenomen. Wie tot slot op bestuurlijk vlak de balans opmaakt, gaat het bijna duizelen bij de vele schandalen en het grote personeelsverloop in de regering.
In de eerste plaats symbolisch, met de komst van Joe Biden – Amtrak Joe, 'de man van de trein' – naar het hoogste ambt. Al sinds 1976 pendelt hij per trein tussen Washington en zijn thuisbasis in Wilmington, Delaware. Het milieu staat ook centraal in zijn programma en hij nam meteen doortastende besluiten: de VS sluiten opnieuw aan bij het Akkoord van Parijs en bergen de omstreden plannen voor de Keystone XL-oliepijpleiding op. Op sociaal vlak vertaalt het imago van Joe Biden als bruggenbouwer zich in een ongeziene vertegenwoordiging van minderheden en gendergelijkheid in de regering. In de aanpak van de pandemie legt hij ook veel meer de nadruk op preventie en bescherming dan zijn voorganger. Qua bestuur komt er een einde aan de bitsige twitterdiplomatie. Het ziet er dus naar uit dat het bewind opnieuw op de vertrouwde manier gevoerd zal worden, in een duidelijk institutioneel kader. Op niet-financieel vlak veegt Joe met Donald de vloer aan.
Tot zover de niet-financiële aspecten. Het beursplaatje oogt genuanceerder. Van 2009 tot 2017, toen Joe Biden vicepresident was onder Barack Obama, klom de S&P 500 met gemiddeld 16,3% per jaar. Rekenkundig bekeken deden de aandelenkoersen het onder Trump met een rendement op jaarbasis van 16,3% exact even goed. Wat dat betreft is het dus gelijke stand. Qua economische aanpak staan beide presidenten ook lijnrecht tegenover elkaar. Het doel is natuurlijk voor allebei volledige werkgelegenheid en continue groei. De middelen die ze daarvoor inzetten, verschillen echter. Trump koos voluit voor een beleid met als slogan 'America First', waarin herlokalisering, handelsconflicten en deregulering centraal stonden.
De visie van zijn opvolger valt eerder samen te vatten als 'Americans First'. Dat zijn maar twee letters verschil, maar ze leiden tot een heel andere invulling. Joe Biden gaat wellicht een keynesiaans herstelbeleid voeren met forse begrotingsstimuli om de ongelijkheid te verminderen en de klimaatopwarming te bestrijden. Kan Amtrak Joe de Verenigde Staten op het spoor naar groei zetten zonder de toekomst van de volgende generaties te hypothekeren? In 2025 maken we de balans op.