Een ‘verdeeld Washington’ en een sterk toenemend aantal coronavirusinfecties in de VS zetten een rem op het economisch herstel in het vierde kwartaal van 2020 en begin 2021. Dat schrijven Libby Cantrill, hoofd openbaar beleid, en econoom Allison Boxer, beiden verbonden aan obligatiebelegger Pimco, in hun analyse waarin ze onder andere de impact van de verkiezingsuitkomst beoordelen.
Cantrill en Boxer onderschrijven de consensus dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, maar constateren tegelijkertijd dat financiële markten lijken te anticiperen op een verdeeld Washington in 2021. ‘Reflatie lijkt op de korte termijn nu onwaarschijnlijk en ook belastingverhogingen zijn waarschijnlijk van tafel. De economische activiteit zal zich waarschijnlijk pas eind 2021 herstellen tot het niveau van 2019.’
Cantrill en Boxer verwachten dat Biden de VS weer laat aansluiten bij het klimaatakkoord van Parijs en een deel van het strenge immigratiebeleid van Trump ongedaan maakt. Pimco verwacht bovendien dat Biden de Affordable Care Act kan versterken en meer regelgeving instelt voor financiële diensten.
Het China-beleid onder Biden wordt volgens de experts van Pimco transparanter en voorspelbaarder. ‘Het handelsbeleid per tweet is voorbij’, concluderen ze. ‘Hoewel handel waarschijnlijk nog steeds een aandachtspunt zal zijn, zullen Democraten zich ook richten op mensenrechtenkwesties, een bijzondere prioriteit voor House Speaker Pelosi en Senate Minority-leider Schumer.’
Een verdeelde Amerikaanse overheid leidt volgens Pimco tot meer bescheiden fiscale stimuleringsmaatregelen, waardoor zowel beleidsrente als inflatie op korte termijn laag blijft. ‘Bedrijfsobligaties zouden onder dit regime goed moeten presteren, met eveneens kansen in opkomende markten, gezien het voorzichtige optimisme over virusbeheersing’, besluiten de Pimco-experts.