Toekomstige gepensioneerden aanraden om te sparen is wellicht het eenvoudigste financieel advies. Maar zonder te sparen, zult u niets kunnen investeren. De kunst is zo vroeg mogelijk te beginnen en zoveel mogelijk te sparen. Vroeg begonnen is half gewonnen. Dit laat toe dat samengestelde groei – groei van de hoofdsom en het rendement dat over de tijd toeneemt – in uw voordeel werkt. Dit is één van de basisprincipes om spaargeld op te bouwen en in tegenstelling tot beleggingsresultaten hebt u het grotendeels zelf in handen.
Daarmee samenhangend vinden wij het belangrijk dat u een budget maakt – en u eraan houdt. Dit is een cruciaal onderdeel om te bepalen hoeveel u kan sparen en later wat uw kasstroombehoefte is nadat u met pensioen bent gegaan. Om dat op te maken, stellen we voor een accurate weergave van uw uitgaven bij te houden. Hoewel u een algemeen idee kunt hebben over uw inkomsten en uitgaven is het een goede gewoonte om uw kasstroom op regelmatige basis te controleren. Vandaag de dag zijn er veel banken die online toegang geven om dat te vereenvoudigen. Onze suggestie is om uw uitgaven op het einde van het jaar (of nu!) te bekijken om te beslissen wat uw maandelijkse gemiddelden zijn om in uw budget te verwerken.
Als u daar klaar mee bent, analyseer dan uw uitgaven. Zijn er buitensporige uitgaven? Zou u op bepaalde plaatsen kunnen besparen en meer kunnen uittrekken voor uw financiële toekomst? Wat zou u laten vallen als u echt geen andere keuze had? Deze vragen kunnen u helpen nadenken over manieren waarop u uw regelmatige spaarbedragen kunt verhogen. Heel belangrijk echter: Blijf binnen uw budget. Onze ervaring leert dat veel mensen een budget creëren dat er goed uitziet, maar er zich niet aan houden waardoor de oefening puur academisch is en geen echte betekenis heeft. Maak een realistisch budget. En houdt u er dan aan.
Tenzij u een korte termijnbelegger bent, zal het waarschijnlijk lang – misschien heel lang – duren voor u uw beleggingsdoelen bereikt. We noemen dit uw beleggingshorizon– de hele tijdsspanne waarop uw financieel plan betrekking zou moeten hebben, of de hele periode waarin uw vermogen voor u moet werken om uw financiële doelen te bereiken. De fout die we veel zien? Mensen die denken dat hun beleggingshorizon eindigt bij de aanvang van hun pensioen. Als uw gespaarde tegoeden andere kasstromen tijdens uw pensioen moeten aanvullen, is uw tijdshorizon minstens even lang als uw resterende levensduur.
Omgekeerd, als uw tijdshorizon tien jaar of langer is , kan het vaak heel nadelig zijn de aandacht te veel te richten op rendement op korte termijn – weken, maanden en zelfs jaren – en dan beleggingsbeslissingen te nemen die gebaseerd zijn op rendement in het verleden. Markten zijn volatiel – zowel voor aandelen als obligaties. Hun fluctuaties kunnen onmogelijk altijd voorspeld worden. Reageren op volatiliteit – verkopen na een daling of kopen na een stijging – kan ten koste gaan van uw rendement doordat u de opwaartse beweging mist en de transactiekosten stijgen.
Dit kan gemakkelijk lijken als u terloops deze paragraaf leest zonder emotionele prikkels. Maar als markten op en neer gaan, stijgt de angst dikwijls. Deze angst kan vecht-of-vluchtreacties veroorzaken bij beleggers, waardoor ze net op het verkeerde moment verkopen.
Let wel: We zeggen niet dat u nooit uit aandelenmarkten moet stappen of continu een kopen-en-houden strategie moet aanhouden. Maar we denken dat markten algemeen gekende informatie, opinies en voorspellingen inprijzen. Dat betekent dat, tenzij u iets weet dat anderen niet weten, aandelenprijzen dat al weergeven. Als u groei uit aandelen of een gelijkaardig rendement op lange termijn nastreeft, kan het nadelig zijn het positieve rendement te missen aangezien het de voordelen van samengestelde groei beperkt en u zo misschien uw doelen misloopt.
Diversificatie is een veel gebruikt woord bij beleggingen. Dit is wat het betekent: uw beleggingen spreiden over verschillende categorieën en effecten om zowel sector als land en individueel aandeelrisico te beperken. We denken dat de benchmark hier een belangrijk instrument is – een index van aandelen of obligaties die u als blauwdruk in de samenstelling van uw portefeuille kunt gebruiken. Bijvoorbeeld, als u de globale MSCI World Index gebruikt, kunt u het percentage in elk land of elke sector analyseren. U kunt dat gebruiken om uw posities te analyseren. Is 80% van de waarde van uw portefeuille in Franse bedrijven belegd? Misschien wilt u dat revalueren, aangezien slechts 3.8% van de globale aandelenmarkt van de ontwikkelde landen Frans is. iDat betekent dat u misschien teveel bent blootgesteld aan land specifieke problemen . Evenzo, als u 50% aan Energie aandelen bezit, dan neemt u een groot risico in de categorie sector, als u weet dat Energie slechts 6.1% van de MSCI World's marktwaarde inneemt. iii Indien u dat wenst, kunt u MSCI website nalezen om dat te beoordelen.
Aan de andere kant verhoogt het risico als u enkel een aantal individuele aandelen hebt. Hoe? Eenvoudig. Zaken lopen soms verkeerd bij individuele bedrijven die niet algemeen door de markt worden weergegeven. Deze zaken die betrekking hebben op een bepaald bedrijf zouden boekhoudkundig kunnen zijn, een wijziging in het bestuur, een schandaal of eenvoudigweg herhaaldelijk niet de verwachte winst halen. Als uw portefeuille te weinig verschillende effecten heeft, zou een probleem bij elk van hen grote schade kunnen toebrengen. Spreiding over veel bedrijven beperkt dat risico.
Op een gelijkaardige manier kunnen individuele landen en sectoren in of uit de gratie geraken. Te veel concentratie in één gebied kan betekenen dat u kansen mist als een leidende rol van een sector of land verandert.
Het gebeurt veel, in onze ervaring, dat beleggers zich toeleggen op een beperkt aantal investeringen ten gevolge van wat wij "heat chasing" noemen – aandelen kopen gebaseerd op een hoog rendement in het verleden. Maar u kunt geen rendementen uit het verleden kopen, hoe goed die ook mogen zijn. Wat markten betreft, het is een cliché – maar waar – rendement uit het verleden is geen goede voorspeller. Vaak betekent heat chasing dat u iets koopt enkel gebaseerd op prijs momentum – zonder de fundamentele vooruitzichten te beoordelen – en zo het risico onbedoeld te verhogen.
Beleggen is een heel complexe zaak. Maar we denken dat als u bepaalde basisprincipes in gedachten houdt - meer sparen, op lange termijn denken en gediversifieerd blijven – dat kan helpen om fouten te vermijden en u op de weg kan zetten om uw doelen te bereiken.
Meta : https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie/
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (Ondernemingsnummer: B228486), is gereguleerd door de Commission de Surveillance du Secteur Financier ("CSSF") en de statutaire zetel is geregistreerd op K2 Building, Fabryki Mebli Forte 1, 2a rue Albert Borschette, Troisième étage, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments België besteedt sommige aspecten van het dagelijks beleggingsadvies, van het portefeuillebeheer en van de transacties uit aan haar dochterondernemingen. Meer specifiek zal de voorbereiding van rapporten met betrekking tot de geschiktheid van de beleggingen gedeeltelijk uitgevoerd worden door Fisher Investments Europe Limited, handelend onder de naam Fisher Investments UK ("Fisher Investments UK"), en zal de dagelijkse besluitvorming over de portefeuillestrategie uitgevoerd worden door Fisher Asset Management, LLC, handelend onder de naam Fisher Investments ("Fisher Investments"). De transacties kunnen worden verricht door Fisher Investments België, Fisher Investments UK of andere dochterondernemingen.
Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
__________________________
i Bron: Eurostat, per 9/8/2018. Europese Unie levensverwachting op 65, totaal, vrouwen en mannen, 2016.
ii Bron: FactSet, per 20/2/2019. Aandeel Frankrijk in MSCI World per markt kapitalisatie op 31/1/2019.
iii Ibid. Aandeel Energie in MSCI World per markt kapitalisatie op 31/1/2019.