Door François Lavier, Head of Financial Debt Strategies bij Lazard Frères Gestion
![]() François Lavier |
De banksector profiteert namelijk van verschillende troeven in de huidige context. Ten eerste wordt hij niet rechtstreeks getroffen door de tariefmaatregelen, hoewel hij er indirect aan blootgesteld is via de economische gezondheid van de kredietportefeuille.
Bovendien profiteert de sector van de steiler wordende rentecurves, waarbij de lange rente nu aanzienlijk hoger ligt dan de korte rente. Dit leidt tot een rendabeler transformatieproces voor banken. De ramingen van Bank of America en de Bloomberg-consensus houden dan ook rekening met een terugkeer van de depositorente van de ECB naar ongeveer 1,75% aan het einde van de cyclus, d.w.z. eind 2025 of begin 2026, zonder dat dit nadelig is voor de banken.
De algemene daling van de rente ten opzichte van het niveau van 2023-2024 vermindert weliswaar de marges van de instellingen op hun kredietactiviteiten. Dit effect zou echter gecompenseerd moeten worden door een toename van het volume van de leningen en deposito's, een stijging van de provisie-inkomsten en de ALCO-portefeuilles (mix van obligaties en renteswaps).
De ratio van niet-renderende leningen blijft sinds 2019 over het algemeen stabiel op een historisch laag niveau, waardoor de banken hun risicokosten laag kunnen houden.