PIMCO: Fed klem tussen stijgende inflatie en krimpende groei door blijvend hoge invoerheffingen

De nieuwe Amerikaanse importmaatregelen vormen een economische schok van historische proporties en zetten de Federal Reserve klem, schrijft Tiffany Wilding, econoom bij ’s werelds grootste obligatiebelegger PIMCO. “De schaal en impact van deze handelsmaatregelen zijn sinds de jaren ’30 nooit vertoond,” aldus Wilding. De centrale bank zit nu gevangen tussen twee tegenstrijdige krachten: oplopende inflatie en een dreigende recessie. Waar het monetaire beleid normaal gesproken een van beide kan bestrijden, vraagt deze situatie om een uiterst delicate balans.

De 90-dagenpauze die de Amerikaanse regering aankondigde op een deel van de landenspecifieke heffingen, lijkt daarbij eerder cosmetisch dan fundamenteel. “Het creëert ruimte voor diplomatie, maar verandert niets aan de algemene richting: hogere invoerlasten blijven het nieuwe normaal,” aldus Wilding. Op basis van haar vuistregel dat elke procentpunt stijging van de gemiddelde effectieve invoerbelasting 0,1 procentpunt drukt op de groei en eenzelfde hoeveelheid toevoegt aan de inflatie, voorziet ze een scherpe groeivertraging en een kerninflatie die kan oplopen tot 4,5%. “Onze eerdere verwachting van 2% groei moeten we bijstellen naar een dalende groei in de tweede helft van het jaar.”

Voor de Fed betekent dit een bijna onmogelijke opdracht. “Renteverlagingen zijn in theorie nodig om de economische schade te beperken, maar worden in de praktijk bemoeilijkt door het inflatierisico,” waarschuwt Wilding. Bovendien is deze situatie grotendeels het gevolg van beleidskeuzes, waardoor de omstandigheden plots kunnen veranderen. “Als de handelsbarrières alsnog worden ingetrokken, staat de centrale bank opnieuw voor een compleet ander scenario.” Het gevolg is een Fed die moet laveren tussen tijdelijke prijsdruk en structurele groeivertraging, met beperkte beleidsruimte en grote onzekerheid.