Beleggen op de aandelenmarkt is een effectieve manier om in de loop der tijd vermogen op te bouwen. Helaas kunnen wijdverspreide mythes over beleggen in aandelen ertoe leiden dat beleggers aarzelen, kansen missen en slechte beslissingen nemen. Veel van deze beleggingsmythes zijn geworteld in angst of onzekerheid, maar beleggen gaat niet over het elimineren van risico's - het gaat over het verstandig beheren ervan. In dit artikel bespreekt Fisher Investments België haar ervaring drie veel voorkomende beleggingsmythes, de mogelijke valkuilen en hoe een langetermijnbenadering beleggers kan helpen om hun financiële doelen te bereiken.
De volatiliteit van de aandelenmarkt kan intimiderend zijn. Aandelenkoersen kunnen fluctueren om wat voor reden dan ook of helemaal geen reden - vooral over kortere perioden. De angst voor aandelenvolatiliteit is een van de redenen waarom beleggers ervoor kiezen om hun vermogen op te slaan in contanten of vastrentende beleggingen, die ze vaak als "veiligere" opties beschouwen. Volgens de ervaring van Fisher Investments België kan deze veiligheid beleggers echter blootstellen aan een groter risico om hun langetermijndoelen niet te halen, door te weinig groei in hun beleggingen te realiseren. Historisch gezien hebben aandelen een hoger gemiddeld rendement gehad dan contanten of vastrentende beleggingen. Hoewel aandelen op de korte termijn een grotere mate van volatiliteit kunnen vertonen, vlakt dit op de langere termijn meestal uit. Sinds 1928 zijn de dagrendementen van aandelen bijvoorbeeld slechts ongeveer de helft van de tijd positief geweesti . Maar als we kijken naar perioden van 10 jaar of langer, hebben aandelen historisch gezien meer dan 90% van de tijd een positief rendement laten zienii .
Het is ook belangrijk om noteren dat volatiliteit niet per definitie negatief is. Beleggers gebruiken de term vaak om periodes te beschrijven waarin de koersen dalen. Maar volatiliteit kan ook positief zijn. Als we langdurige neergangen of "bearmarkten" buiten beschouwing laten, hebben aandelenrendementen gemiddeld meer dan 20%iii per jaar behaald. De gemiddelde jaarlijkse rendementen op lange termijn liggen dichter bij 10%, maar dat houdt rekening met zowel positieve als negatieve volatiliteitiv . Volatiliteit kan ongemakkelijk zijn, maar is volgens Fisher Investments België noodzakelijk voor beleggers die groei nodig hebben om hun doelen te bereiken.
Veel beleggers geloven dat succesvol beleggen afhangt van het perfect timen van de markt - precies weten wanneer je "laag moet kopen en hoog moet verkopen". Deze overtuiging kan beleggers echter verlammen, wachtend op het ongrijpbare ideale moment. Het is bijna onmogelijk om consequent te voorspellen wat het beste koop- en verkooptijdstip is. Volgens de ervaring van Fisher Investments België wordt het gedrag van de aandelenmarkt beïnvloed door talloze onvoorspelbare factoren en leidt een poging om de markt te timen vaak tot langdurige passiviteit, waardoor beleggers belangrijke groeikansen mislopen. Figuur 1 laat zien hoe het missen van slechts de 10 beste handelsdagen over een periode van 31 jaar het rendement van een belegger bijna zou halveren. Dit onderstreept het belang van blijven investeren in plaats van te wachten op een ideaal moment dat misschien nooit komt.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat deze beste dagen vaak voorkomen in de engste tijdenv , zoals tijdens correcties of bearmarkten. Hoewel het verstandig kan zijn om uit de markt te stappen tijdens een correctie of langdurige neergang, blijkt het bijzonder moeilijk om op het juiste moment weer in te stappen wanneer het sentiment laag is en de omstandigheden ongunstig lijken. Dit leidt ertoe dat veel beleggers herintreding uitstellen en gemiste kansen vergroten. De weg naar succes op lange termijn gaat niet over het voorspellen van het perfecte moment om te kopen of te verkopen. Het gaat om belegd blijven in onzekere tijden en de tijd in je voordeel te laten werken.
Sommige beleggers vermijden internationale aandelenmarkten en kiezen ervoor om te beleggen in wat vertrouwd en comfortabel is. Deze neiging, die bekend staat als 'home-country bias', komt voort uit de perceptie dat binnenlandse bedrijven - die vaak te zien zijn in het lokale nieuws, bezocht worden als klant of vertrouwd worden door langdurige reputaties - inherent veiliger of makkelijker te begrijpen zijn dan bedrijven in het buitenland. Hoewel deze overtuiging een gevoel van veiligheid kan geven, kan het na verloop van tijd leiden tot gemiste kansen. De aandelenmarkten van veel landen zijn geconcentreerd in een paar sectoren en deze concentraties variëren sterk van land tot land. De aandelenmarkt in de Verenigde Staten is bijvoorbeeld sterk gericht op de informatietechnologiesector. Technologie maakt daar bijna een derde van de aandelenmarkt uit, vergeleken met ongeveer een kwart van de wereldwijde aandelenmarktvi . Hoewel dit voordelig is geweest tijdens perioden van kracht in de technologiesector, maakt het portefeuilles met een Amerikaanse focus kwetsbaarder als en wanneer de sector stagneert of ondermaats presteert.
Volgens Fisher Investments België biedt wereldwijde diversificatie hiervoor een oplossing, omdat het beleggers in staat stelt het beleggingsrisico te verminderen door de blootstelling van hun portefeuille te spreiden over vele sectoren en regio's. De geschiedenis toont aan dat een goed gebalanceerde, wereldwijd gediversifieerde portefeuille vaak sterkere, stabielere rendementen oplevert en door over de grenzen uit te breiden, kunnen beleggers zich beter positioneren voor succes op de lange termijn.
Beleggen in aandelen is een geweldige manier om rijkdom op te bouwen en uw financiële toekomst veilig te stellen, maar mythes over beleggen in de aandelenmarkt staan dit vaak in de weg. Geloven dat aandelen te riskant zijn, dat perfecte timing essentieel is of dat binnenlands beleggen veiliger is dan internationaal beleggen, kan ertoe leiden dat beleggers aarzelen, kansen missen en slechte beslissingen nemen. Fisher Investments België gelooft dat deze beleggingsmythes beleggers ervan weerhouden het volledige potentieel van hun portefeuille te benutten. Hoewel geen enkele belegging volledig vrij is van risico, hebben aandelen historisch gezien gezorgd voor een aanzienlijke groei op de lange termijn die de inflatie overtreft. Het gaat er dus niet om risico's volledig te vermijden, maar ze zorgvuldig te beheren.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments België en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of fiscaal advies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments België deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten.
Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.
______________________________
i Finaeon, per 8-1-2025. Dagelijkse rendementsgegevens beginnen op 3-1-1928 en zijn alleen gebaseerd op koersstijgingen; alle andere gegevens beginnen op 31-1-1926 en geven het totale rendement weer.
ii Finaeon, per 8-1-2025. Berekend op basis van maandelijkse voortschrijdende holdingperioden van 31-1-1926 t/m 31-12-2024
iii Finaeon, per 31-1-2025; S&P 500 Total Return Index van 31-12-1925 t/m 31-12-2024. Ten gevolge van afrondingen is de som mogelijk niet gelijk aan 100%.
iv Finaeon, per 31-1-2025; S&P 500 Total Return Index van 31-12-1925 t/m 31-12-2024. Ten gevolge van afrondingen is de som mogelijk niet gelijk aan 100%.
v FactSet, per 2-2-2024. Het totaalrendement van de S&P 500 Index, dagelijks, 31-12-1987 t/m 31-12-2023.
vi FactSet, per 7-2-2025, MSCI World Index en MSCI USA Index-onderdelen en -gewichten per 31-1-2025.