Verstoringen in het olieaanbod. Hoge rentetarieven. Inflatie (algemene prijsstijgingen in de hele economie). Zwakke economische cijfers. Wat is hier de grote gemene deler? Deze kwesties (en andere!) wogen in 2022 stuk voor stuk door op de markten, zo blijkt uit de analyses van Fisher Investments Belgiëi. De zorgen daarover sijpelden ook door in de beursvooruitzichten die Fisher Investments België heeft ervaren: er werd namelijk vaak beargumenteerd dat deze tegenslagen uit 2022 ook in 2024 gevaren voor aandelen zouden gaan opleveren. Dit gedrag – ervan uitgaan dat de waarschijnlijke oorzaken van de vorige marktneergang een gevaar blijven vormen voor het rendement – is bestempeld als de vorige oorlog voeren. Wij zijn ervan overtuigd dat zo'n focus op de vorige oorlog tot onterechte angsten leidt onder beleggers (waarbij ze ervoor op hun hoede zijn dat gunstige factoren gaan omslaan) en/of ervoor zorgt dat ze de daadwerkelijke oorzaak van de volgende neergang over het hoofd zien – wat beleggingsfouten alleen maar in de hand werkt, zo leert onze ervaring.
De vorige oorlog voeren is allesbehalve een nieuw fenomeen. Toen de tech-zeepbel in 2000 knapte, waren beleggers steeds sceptischer geworden over de sector en kregen groeiaandelen de raakste klappen in de wereldwijde bearmarkt van 2000-2003ii. Dat hield jarenlang aan – commentatoren die wij volgen, waarschuwden tot halverwege de jaren 00 nog voor een herhaling van die tech-zeepbeliii.
Ook na de wereldwijde financiële crisis van 2007-2009 kwakkelde de Amerikaanse financiële sector nog jarenlangiv. Destijds sloegen de zorgen over van hypotheekobligaties (MBS'en) naar de schuldenlast van nationale en lokale overheden – maar ook toen bleef een crisis uiteindelijk uitv.
Nog een voorbeeld: Na de Europese staatsschuldencrisis voerden veel commentatoren de vorige oorlog – en waarschuwden daarbij voor een herhaling van de rampzalige ontwikkelingen van begin jaren 10. Sommigen beweerden dat de bail-out van Cyprus in 2013 grootschalige problemen voor de eurozone zou opleveren; ook aanhoudende waarschuwingen voor de Italiaanse staatsschuld kwamen voort uit angsten uit 2011vi.
Dit jaar zagen we dat beleggers zich blindstaarden op de kwesties die volgens ons onderzoek hebben bijgedragen aan de neergang van 2022 (een wereldwijde bearmarkt in Amerikaanse dollar)vii. Ons onderzoek lijkt erop te wijzen dat allerlei ontwikkelingen (namelijk de Russische inval in Oekraïne, de stijgende rente en wijdverspreide waarschuwingen voor een recessie) samen het sentiment omwoelden – en dát was uiteindelijk de belangrijkste drijfveer van de neergang, wat ons betreftviii. Een aantal van deze ontwikkelingen bleven slepen en werden telkens aangehaald in de publicaties die Fisher Investments België in 2024 onder ogen kreeg.
Maar de strubbelingen van 2022 hadden niet opnieuw hetzelfde effect op de markten. En hoe zit het met de inflatie? Wij zagen allerlei commentatoren ervoor waarschuwen dat de stijgende kosten van dienstverlening, de hogere lonen en de arbeidstekorten tot verdere prijsstijgingen zouden leiden. Ook waarschuwden analisten dat de aanvallen van Houthi-rebellen op de Rode Zee opnieuw de toeleveringsketens zouden gaan verstoren en de wereldeconomie in chaos zou storten. In weerwil van dit alles deden internationale aandelen het uitstekend in 2024ix. Ons onderzoek lijkt erop te wijzen dat de aandelenmarkten heel goed in staat zijn om alle ruis weg te filteren, waarbij ze de meest waarschijnlijke uitkomst identificeren en inprijzen. Als deze opnieuw opgerakelde tegenslagen daadwerkelijk een gevaar hadden gevormd voor de economie en de markten, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat internationale aandelen zo sterk hadden gepresteerdx. Ze hebben dergelijke zorgen juist weggewuifd, zo lijkt het ons.
Wij zijn er dus van overtuigd dat beleggers er baat bij hebben als ze deze denkfout doorzien. En wat geeft daarbij de doorslag? Uit de ervaringen van Fisher Investments België met de marktgeschiedenis blijkt dat aandelen vooral bewegen op basis van verrassingen. Ons onderzoek bewijst dat efficiënte markten algemeen bekende informatie in de koersen verwerken. Als er volop wordt gewaarschuwd dat de geschiedenis zich gaat herhalen, wordt dat volgens ons vrijwel onmiddellijk ingeprijsd. Met andere woorden: als anderen de vorige oorlog voeren vanwege een bepaald probleem of een specifieke ontwikkeling, is de kans waarschijnlijk beperkt dat het slechter gaat uitvallen dan gevreesd – en beleggers hoeven het niet langer te zien als een groot potentieel gevaar voor de markt. Bovendien herhaalt de geschiedenis zich zelden volgens precies hetzelfde draaiboek. Dingen veranderen en mensen en entiteiten hebben bewezen dat ze zich kunnen aanpassen, dus het is waarschijnlijk niet terecht om aan te nemen dat de geschiedenis zich tot in het laatste detail herhaalt.
Bij het afwegen van de huidige risico's hebben beleggers er wat ons betreft baat bij om zich twee vragen te stellen: Ten eerste, beeld ik me in dat de geschiedenis zich wellicht gaat herhalen? Of kijk ik naar de meest waarschijnlijke gebeurtenissen? Ten tweede, welke potentiële marktrisico's zien de media over het hoofd? Wij zijn ervan overtuigd dat deze filtervragen beleggers een manier geven om de vorige oorlog uit de weg te gaan en alleen de marktrisico's mee te wegen die daadwerkelijk relevant zijn, aldus de ervaringen van Fisher Investments België. Dat zijn dus de risico's die nieuw zijn en grotendeels over het hoofd gezien worden.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg, is samen met de handelsnaam Fisher Investments Europe geregistreerd in het Registre de Commerce et des Sociétés (""RCS"") onder nummer B228486. Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (""CSSF"") en de statutaire zetel is geregistreerd op: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.