Carmignac: Wordt het ‘trick' of 'treat' voor beleggers in luxegoederen deze Halloween?

Kevin Thozet, lid van het beleggingscomité bij Carmignac, constateert dat de sector luxegoederen, met bedrijven als LVMH en L’Oréal, de afgelopen maanden onder druk is komen te staan, na twee jaar van uitzonderlijke groei. Dit najaar zijn de uitdagingen voor de sector dan ook meer ‘trick’ dan ‘treat’, maar voor 2025 zijn de vooruitzichten positiever, stelt Thozet.

De omzetgroei in de luxegoederensector vertraagt en zal naar verwachting stagneren tot het einde van het jaar. De aandelenkoersen, die eerder recordhoogtes bereikten, zijn ondertussen fors gedaald. Deze 'normalisatie' zorgt voor onrust onder beleggers, vooral nu de hoop op een krachtige heropleving van de Chinese consumentenbestedingen afneemt en de sector niet langer een eindeloze omzetgroei kan verwachten. Bovendien kampen luxeconcerns met stijgende productiekosten, dure digitale transformaties en met de gevolgen van oplopende geopolitieke spanningen.

Franse belastingen vergroten de onzekerheid

Extra druk komt vanuit Frankrijk, waar de overheid de vennootschapsbelasting tijdelijk verhoogt om een begrotingstekort van 6% te dichten. Naar schatting kan dit leiden tot een daling van 2% tot 4% van de winst per aandeel voor Franse luxebedrijven in 2025. Daarnaast zou een nieuwe vermogensbelasting op hoge inkomens de koopkracht van luxeconsumenten kunnen aantasten.

LVMH, het boegbeeld van de sector, verwacht een omzetgroei van 2,5% in het derde kwartaal, gedreven door sterke prestaties in lederwaren en parfums, met name in de VS. Toch is de vertraging in groei duidelijk voelbaar. De forse investeringen in onder andere Formule 1-sponsoring en de Olympische Spelen zorgen voor extra druk op de marges.

Modehuizen Kering en Burberry zien hun omzet zelfs met dubbele cijfers dalen, wat mogelijk leidt tot pijnlijke kostenbesparingen. Hermès lijkt minder kwetsbaar, en kan in veel markten – met uitzondering van Frankrijk en Azië ex-Japan - nog steeds op een omzetgroei van circa 10% rekenen.

L’Oréal, dat 40% van zijn inkomsten uit luxe haalt, is beter bestand tegen de kostenstijgingen, omdat een groter deel van de kosten variabel is. Hoewel de omzetgroei ook daar zal vertragen, wijkt het resultaat niet af van wat historisch gebruikelijk is voor het Franse cosmeticabedrijf.

Langetermijnperspectief positiever in 2025

De uitdagingen voor de sector op de korte termijn zijn dus meer ‘trick’ dan ‘treat’, maar op de langere termijn zijn de vooruitzichten positiever. Het begin van een wereldwijde cyclus van renteverlagingen en de recente stimuleringsmaatregelen in China beperken de neerwaartse risico’s voor de sector. China, goed voor 25% van de wereldwijde vraag naar luxeproducten, kan in 2025 profiteren van herstellend consumentenvertrouwen en ook in de VS en Europa verbetert het economische tij. Voor beleggers die verder vooruit durven kijken, biedt 2025 kansen. De sector kan verschuiven van “vertraging” naar “groei richting normalisatie”, wat de luxemarkt een veelbelovend toekomstperspectief geeft.