Spanje: groei dankzij toerisme

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Julien pierre nouen
Julien-Pierre Nouen
Spanje blijft in een stevig tempo groeien, veel sneller dan de andere grote landen van de eurozone. De consensus is dat de groei in 2024 2,7% zal bedragen en in 2025 rond de 2,0% zal blijven.

Hoewel toerisme niet de enige factor is, heeft het onmiskenbaar bijgedragen aan het herstel van de Spaanse economie. Na een daling in 2020 zijn de uitgaven van buitenlandse toeristen in Spanje sterk gestegen en blijven ze sneller groeien dan de rest van de economie. Ze zijn nu goed voor bijna 3,8% van het bbp.

Het toerisme compenseert de zwakkere binnenlandse vraag. In twee jaar tijd zijn de uitgaven van buitenlandse bezoekers aan Spanje met 28% gestegen, terwijl het bbp met slechts 5,5% is gegroeid. De gezinsbestedingen en de investeringen stegen bescheidener, met respectievelijk 3,4% en 4,0%. De publieke sector leverde ook een aanzienlijke bijdrage, met een stijging van 10,2% over dezelfde periode.

De activiteitsindicatoren, zoals de PMI's, blijven in overeenstemming met een goed groeiniveau, maar we zullen in de gaten moeten houden of de drijvende krachten achter de groei de komende kwartalen meer divers worden.

Spanje economie