Ostrum AM: Renteverlaging ECB op komst, maar beleid blijft onduidelijk

De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting de rente met 25 basispunten verlagen tot 3,25%. De inflatie is onder de 2% gezakt, wat een voldoende sterk signaal is voor renteverlagingen, vooral gezien de neerwaartse risico’s voor de groei. Een maand geleden pleitte de ECB nog tegen krachtige preventieve maatregelen vanwege de aanhoudende binnenlandse prijsdruk. De inflatie in de dienstensector, die rond de 4% blijft hangen sinds het najaar van 2022, is nauwelijks gedaald.

De Amerikaanse Federal Reserve heeft op in september de rente met 50 basispunten verlaagd, en ook andere centrale banken lijken een agressiever monetair beleid te voeren. “De People’s Bank of China (PBoC) loopt voorop in dit beleid, en de Bank of England hint op een sneller versoepelingsbeleid vanaf november, terwijl de Reserve Bank of New Zealand al heeft gehandeld door de rente met 50 basispunten te verlagen,” aldus Axel Botte, Head of Markets Strategy bij Ostrum Asset Management, onderdeel van Natixis IM. “De wereldwijde monetaire versoepeling vergemakkelijkt de weg voor de ECB om stappen te zetten.”

Toch blijft het onduidelijk hoe de ECB haar kwantitatieve beleid wil vormgeven. Hoewel de afbouw van de balans een belangrijk onderdeel is van het totale beleid, is er nog geen heldere richting aangegeven. De ECB heeft eerder aangekondigd dat het opkopen van obligaties onder het PEPP-programma eind 2024 zal stoppen. “Het afbouwen van de balans, oftewel kwantitatieve verkrapping, botst echter met de verwachte renteverlagingen. Dit creëert verwarring over de samenhang van het monetaire beleid,” aldus Botte. "Er is dringend behoefte aan duidelijkheid over de toekomstige koers van de ECB."