Lage waarderingen en goede winstvooruitzichten zetten small caps weer in de belangstelling

- De markt heeft enige tijd aandelen van kleine bedrijven gemeden ten gunste van die van grotere, meer gevestigde bedrijven. Maar naarmate centrale banken wereldwijd de rente verlagen kunnen sterkere bedrijven in het segment small caps aanzienlijk profiteren
- Nu de kapitaalkosten zijn gestegen, is het vermogen om de toekomstige winnaars van de verliezers in de small cap sector te onderscheiden steeds crucialer.
- Zorgvuldige analyse van zowel waardering als winstgroei is essentieel om het potentieel van beleggen in small caps te maximaliseren.

Waarom zijn small caps nu interessant?

In een periode die gekenmerkt werd door bijna nul procent rente, wisten bedrijven – zelfs onrendabele – zich relatief gemakkelijk door financiële wateren te navigeren. Op dit moment is de verwachting dat de rentetarieven gedurende een langere periode hoog blijven. Het verschil tussen succesvolle bedrijven en worstelende bedrijven is daarmee groter geworden.

De markt heeft lange tijd small caps grotendeels gemeden ten gunste van grotere, meer gevestigde bedrijven; een strategie die effectief is gebleken. Maar naarmate wereldwijd de renteverlagingscyclus op gang komt, waarbij centrale banken ofwel verlagingen doorvoeren of signalen geven van aanstaande verlagingen, kunnen de sterkere bedrijven onder de small caps aanzienlijk profiteren.

De omstandigheden kunnen in de toekomst gunstig blijken voor small caps, wat de markt op dit moment lijkt te hebben onderkend. Hoewel enkele observaties nog geen trend vormen en deze opkomende rotatie ook weer kan afnemen, lijken small caps aantrekkelijker gewaardeerd dan large caps. Succesvol beleggen op lange termijn is sterk afhankelijk van het instapmoment. De huidige waarderingen kunnen erop wijzen dat deze hernieuwde interesse in small caps op een solide basis is gebouwd. Een kanttekening die Janus Henderson hierbij maakt, is dat ondergewaardeerde aandelen om verschillende redenen ondergewaardeerd kunnen zijn en ook verder in waarde kunnen dalen.

Een tweede bepalende factor voor de toekomstige prestaties van de aandelenmarkt is de verwachte groei in winst-per-aandeel (EPS). In elke markt die Janus Henderson heeft bekeken, wordt voorspeld dat smallcapindices een dubbelcijferige winstgroei maken tot en met 2026. Deze combinatie van lagere waarderingen en de vooruitzichten van dubbelcijferige EPS-groei maakt small caps zeer aantrekkelijk voor beleggers.

Afbeelding: De kans om te beleggen in onrendabele bedrijven is hoger in het universum van small caps (in %)

Small en midcaps aandelen

Bron: Bloomberg, Janus Henderson Investors. Data per 24 juli 2024.

Verborgen pareltjes

Beleggen in smallcapaandelen die goedkoop zijn en sterke winstprognoses hebben, lijkt een voor de hand liggende keuze, maar niet alle beleggers zien deze kansen. Beleggingsanalisten van vermogensbeheerders, investeringsbanken en onderzoeksbureaus hebben de taak om bedrijven te bestuderen en aanbevelingen voor portefeuilles te doen. In sommige gevallen zullen meer dan 70 analisten wereldwijd van verschillende bedrijven een enkel aandeel volgen! Het is erg moeilijk om kansen op outperformance te vinden als 70 andere mensen op hetzelfde terrein om dezelfde kip met de gouden eieren strijden. De MSCI World Small Cap Index heeft gemiddeld slechts negen analisten per aandeel, waarbij ongeveer 25% van de bedrijven in de index door minder dan twee analisten wordt gevolgd.

Er is ook een kans dat met forse schuld beladen, onrendabele bedrijven moeite zullen hebben om te overleven in een klimaat waarin de rente consistent hoger staat, zelfs als de rente daalt. Het smallcapuniversum biedt veel kansen, maar het aandeel verlieslatende bedrijven is groter dan in large cap indices. Langdurige beleggingen in bedrijven met negatieve winst kan een diepgaand effect hebben op de totale rendementen van een portefeuille, met grotere spreiding in uitkomsten, wat het belang van een zorgvuldig aandelenselectieproces onderstreept.

Small caps zijn terug

In de afgelopen weken is de aandacht voor small caps teruggekeerd, nadat ze jarenlang grotendeels genegeerd waren. Een opleving betekent nog geen trend en veel factoren kunnen de koers van de recente small cap rally beïnvloeden, maar beleggers doen er goed aan zich te richten op de relatief lage waarderingen en de mogelijkheden voor robuuste winstgroei in het segment small caps.