Optimix blijft onderwogen in aandelen – aanstaande groeivertraging creëert onrust op markten

De vermogensbeheerders van Optimix zien de komende maanden nog een aantal risico’s aan de horizon opdoemen. Hierdoor kan de onrust en de volatiliteit op de financiële markten weer toenemen. Zij verwachten nog wel degelijk een economische groeivertraging de komende maanden. De Chinese economie komt maar niet op stoom en ook in de Verenigde Staten en Europa lijkt de rek er langzamerhand uit. Tegelijkertijd houden zij vast aan hun mening dat Amerikaanse aandelen en dan met name in de technologiehoek, aan de dure kant zijn en daardoor kwetsbaar blijven voor tegenvallers.

Optimix handhaaft daarom voorlopig zijn onderweging in aandelen. Daarnaast hebben de vermogensbeheerders de portefeuille minder cyclisch ingericht door grondstoffen en grondstoffen gerelateerde aandelen te verkopen en daar blootstelling naar de brede markt voor terug te kopen.

Inspelen op Amerikaanse presidentsverkiezingen met trendvolgende hedge funds

De Amerikaanse presidentsverkiezingen staan nu voor de deur. Op de lange termijn doet het er voor de beurswereld niet zo veel toe wie president wordt. Echter, in de nabije toekomst kunnen de peilingen en de definitieve uitslag wel degelijk voor volatiliteit op de markten zorgen. Daarom heeft Optimix de afgelopen maand enkele alternatieve beleggingen, zogenaamde trendvolgende hedge funds, toegevoegd aan de beheerde portefeuilles. Deze fondsen zijn in staat een aantrekkelijk absoluut rendement met een lage correlatie met de rest van de portefeuille te genereren.

Trendvolgende strategieën zijn gericht op het profiteren van markttrends en presteren daardoor vooral goed in perioden waarin er veel trends aanwezig zijn en minder goed wanneer er zich geen tot weinig trends voordoen of periodes met veel trendbreuken. De meeste trends zijn een afspiegeling van bredere macro-economische trends en ontwikkeling. Perioden van hoge macro-economische volatiliteit gaan veelal gepaard met grotere uitslagen op financiële markten en daarmee trends. In het huidige beleggingsklimaat, die wordt gekenmerkt door een grotere macro-economisch en geopolitieke onzekerheid, kunnen trendvolgende strategieën een waardevolle manier zijn om het risico- en rendementsprofiel van de portefeuille te verbeteren.

Trendvolgende beleggers maken veelal gebruik van zelf ontwikkelde handelsprogramma’s om trends in financiële markten te identificeren en vervolgens te participeren in deze trends. Dit kunnen opwaartse trends zijn of neerwaartse trends en over verschillende tijdspannen, van enkele dagen tot enkele maanden. De strategieën handelen op een groot aantal markten, waaronder aandelen, obligaties, grondstoffen en valuta’s, gebruikmakend van derivaten zoals futures, forwards en swaps.

Met het toevoegen van dergelijke hedge funds kan de effectieve diversificatie van de portefeuille worden verbeterd. Trendvolgende strategieën kenmerken zich door een lage correlatie met zowel aandelen als obligaties. Daarbij hebben trendvolgende strategieën de eigenschap dat de hoogste rendementen vaak samenvallen met crisisperioden waarin aandel