Wat staat wereldwijde aandelenbeleggers te wachten ? Vijf vaststellingen.

Simon Webber, Head of Global Equities bij Schroders, bekijkt de manieren waarop een grotere marktbreedte en volatiliteit tegen een veerkrachtige economische achtergrond kansen zouden moeten creëren voor wereldwijde aandelenbeleggers.

Een zachte landing van de Amerikaanse economie blijft ons centrale scenario en we verwachten dat de aandelenmarkten op middellange termijn goed ondersteund zullen worden door een bescheiden groei van de bedrijfswinsten. In Europa bleef de inflatie duidelijk op een neerwaarts pad: zowel ​ de eurozone als het VK kwamen uit een kleine recessie.

Dit stelde de Europese Centrale Bank en de Bank of England in staat om te beginnen met het verlagen van de rentetarieven. Economieën zoals het VK en Spanje hebben een hoog percentage hypotheken met variabele rente en een daling van de rentetarieven zal de consument onmiddellijke steun bieden. We zien ook een hogere reële loongroei in Europa en het VK, wat in combinatie met een spaaroverschot de consumptiegroei verder zou moeten ondersteunen.

Tijdens de marktcorrectie van augustus zakten de aandelenkoersen omwille van onzekerdere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, maar ze maakten de verliezen snel goed, dankzij een goede winstgroei en de vooruitzichten voor soepelere monetaire voorwaarden. De aandelenmarkten waren kwetsbaar voor een correctie na zeer sterke negen maanden, maar de fundamenten van de bedrijven zijn behoorlijk en de verhoogde volatiliteit creëert kansen voor een herpositionering waar ontwrichtingen optreden.

1. De algemene waarderingen blijven in het voordeel van markten buiten de VS

Op basis van veelgebruikte maatstaven blijft het VK één van de meest aantrekkelijk gewaardeerde markten ter wereld in vergelijking met zijn langetermijngeschiedenis. Op de wereldwijde aandelenmarkten blijven de waarderingen in het voordeel van niet-Amerikaanse markten, met name het Verenigd Koninkrijk, Japan en de opkomende markten (zie onderstaande tabel).

Valuations investing

De waarderingen op de Amerikaanse markt zien er echter minder hoog uit als je verder kijkt dan de "Big Tech" megacap groeiaandelen, die de totale K/W-verhouding van de S&P 500 opdrijven. De Big Tech-aandelen hebben in totaal geprofiteerd van zowel relevante thematische blootstellingen als sterke fundamentals. De rest van de markt had daarentegen te kampen met een nog steeds moeilijke bedrijfsomgeving, die de omzet- en winstgroeiheeft getemperd.

2. Ruimte voor marktaanjagers om te verbreden, waardoor kansen worden gecreëerd voor actieve beleggers

De marktbreedte is het afgelopen jaar op een extreem laag niveau gebleven, aangezien een beperkt aantal aandelen verantwoordelijk was voor het overgrote deel van de marktwinsten. De beperkte marktbreedte tot nu toe is het gevolg van zowel top-down drijfveren – het AI-thema – als bottom-up fundamentals, wat weerspiegeld wordt in uiteenlopende omzet- en winstgroei.

Volgens de consensus zal deze kloof enigszins ​ gedicht worden : men verwachting een versnelde winstgroei voor de bredere markt en een aanzienlijke vertraging voor het Big Tech-cohort (zie onderstaande grafiek). De Amerikaanse megacap technologiebedrijven hebben de afgelopen 18 maanden een zeer sterke winstgroei laten zien, gedreven door hernieuwde kostendiscipline en aanhoudende omzetgroei.

De voordelen van die kostendiscipline zullen naar verwachting in de komende kwartalen echter afnemen, waardoor de winstgroei dichter bij de rest van de markt komt te liggen. Over het geheel genomen blijven deze ondernemingen ondersteund door geweldige bedrijfsmodellen en sterke fundamentals, maar ze zijn kwetsbaar voor neerwaartse asymmetrie in de omzet- en winstresultaten ten opzichte van de rest van de markt.

Er is ook iets te zeggen voor een regionale verbreding van de rendementen op de aandelenmarkten. De Europese economieën zullen gevoeliger zijn voor renteverlagingen dan de Amerikaanse economie, en in Japan zijn de reële lonen na vele maanden van krimp positief geworden. Bijvoorbeeld zowel Europa als het Verenigd Koninkrijk zagen eerder dit jaar een terugkeer naar een positieve bbp-groei, na een periode van zwakkere groei en een langdurigere winstvertraging. Deze regio's zouden verder moeten worden ondersteund door renteverlagingen. Met name de Europese consumenten hebben een grotere blootstelling aan hypotheken met variabele rente (in vergelijking met de VS) en de bedrijven zijn afhankelijker van bankleningen. Daarentegen is het verhaal in de VS verschoven van het onder controle brengen van de inflatie naar het vermijden van een recessie. Hoewel een recessie in de VS niet ons basisscenario is, is er in sommige regio's potentieel voor een inhaalslag.

3. Japanse bedrijven blijven goed gepositioneerd om cash terug te geven aan de aandeelhouders

We zien nog steeds een ondergewaardeerd winstverbeteringsverhaal dat Japanse aandelen zou moeten blijven ondersteunen. Drie decennia van deflatie hebben ertoe geleid dat bedrijven en particulieren hun geld hebben opgepot.

We zien nu dat er hervormingen plaatsvinden, onder leiding van de Tokyo Stock Exchange en verschillende overheidsinstellingen, gericht op het verbeteren van het bestuur en de kapitaalefficiëntie. Deze hervormingen worden doorgevoerd naast stimulansen zoals de NISA-regeling voor belastingvrije beleggingsplannen voor particulieren. Dergelijke initiatieven zouden moeten helpen om overtollige liquide middelen aan het werk te zetten en de uitzonderlijk lage percentages van aandelenbezit in vergelijking met andere ontwikkelde markten te verhogen.

Als gevolg hiervan zien we een grotere focus op aandeelhoudersrendementen en meer investeringen en kapitaaluitgaven. Deze hernieuwde focus op productiviteit en winstgevendheid wordt verder ondersteund door een normalere inflatoire achtergrond die ertoe leidt dat de Bank of Japan afstapt van de beheersing van de rentecurve op een moment dat de meeste centrale banken neigen naar versoepeling.

Volgens ons zou dit moeten zorgen voor meer steun voor de valuta, die het rendement voor buitenlandse beleggers het grootste deel van het afgelopen decennium heeft uitgehold. Als gevolg daarvan zouden we een toenemend aantal aantrekkelijke kansen moeten zien in op het binnenland gerichte bedrijven.

4. Amerikaanse verkiezingen: potentieel voor meer volatiliteit, maar fundamentals zijn het belangrijkste

De politieke kalender is bijzonder druk in 2024. Meer dan 40 landen, die driekwart van het wereldwijde beleggingsuniversum vertegenwoordigen, hebben nationale verkiezingen gehouden of zijn van plan deze te houden. Naar de Amerikaanse verkiezingen in november wordt het meest uitgekeken, met een uitkomst die het potentieel heeft om de geopolitieke verhoudingen aanzienlijk te beïnvloeden.

Over het algemeen ontbreken het beleid en de beleidsverschillen tussen de Democratische en Republikeinse kandidaten nog steeds op belangrijke gebieden, terwijl meer duidelijkheid misschien zou kunnen dienen om de volatiliteit op korte termijn te vergroten in plaats van te verminderen. Dat gezegd zijnde, waar de verschillen duidelijk zijn – handelstarieven, energiebeleid, deregulering van banken, prijsstelling van geneesmiddelen – denken we dat de implicaties duidelijk zijn. In beide scenario's verwachten we een handelsbeleid dat de betrekkingen tussen de VS en de rivalen heroriënteert en prioriteit geeft aan het bevorderen van het Amerikaanse leiderschap in hightechsectoren.

De geschiedenis leert dat het positioneren van portefeuilles rond wie u denkt dat een verkiezing gaat winnen, bijna altijd een verliezende strategie is, en het is altijd belangrijk om een diversificatie van het risico te hebben. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we de potentiële beleidsrisico's negeren, maar we vinden het belangrijker om gefocust te blijven op de economische vooruitzichten, de richting van de rentetarieven, de prognose voor de winstgroei en de relatieve aantrekkelijkheid van de waarderingen.

Binnen onze portefeuilles geven de voorkeur aan het vinden van bedrijven die hun lot in eigen hand hebben. Daarom hebben we zo goed mogelijk geprobeerd onze blootstelling aan enkele van de ondernemingen die een duidelijk beleidsrisico lopen, tot een minimum te beperken.

5. Meer focus op het genereren van inkomsten met AI

De euforie rond generatieve AI is het afgelopen jaar een belangrijke aanjager geweest van de stijgende aandelenkoersen op de markten. De beleggers zijn massaal toegestroomd naar enkele van de duidelijke begunstigden in de halfgeleider- en datacentersegmenten van technologie.

De inkomsten uit AI liggen echter in de buurt van een niveau dat wordt geschat op 10x minder dan het bedrag aan kapitaaluitgaven dat momenteel wordt uitgegeven. Het is dus de vraag of er op korte termijn voldoende toekomstige inkomsten zullen zijn om het huidige niveau van infrastructuuruitbouw te rechtvaardigen. Deze onzekerheden droegen ertoe bij dat de Big Tech-aandelen het zwaarst te lijden hadden onder de correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt in augustus. Het vermogen van deze technologiebedrijven om hun AI-uitgaven te gelde te maken, zal een belangrijk thema blijven.

We zijn ons er terdege van bewust dat generatieve AI zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat de ontwikkeling van deze technologie een enorm potentieel heeft om bedrijven en productiviteit te transformeren. De technologie wordt nu echter geconfronteerd met meer vragen rond energieverbruik, toeleveringsproblemen en het tempo van de omzetgroei. Er rijzen ook twijfels of er niet te veel gebouwd wordt, wat een consolidatiefase zal vereisen voor aandelen gerelateerd aan AI-infrastructuur.