ING-beleggersbarometer: Voor de helft van de Belgische beleggers is artificiële intelligentie een speculatieve zeepbel

De ING-beleggersbarometer valt fors terug in augustus, al staat hij nog altijd nipt boven zijn neutrale niveau van 100 punten. Vooral de recent minder sterke rendementen van de portefeuille wegen op het vertrouwen. Driekwart van de beleggers denkt dat artificiële intelligentie ingrijpende gevolgen zal hebben op de arbeidsmarkt, maar over de impact op de economische groei zijn de meningen verdeeld. Enkel bij de jongere beleggers is er een relatieve meerderheid die in AI een toekomstige groeimotor ziet. Zes op de tien jongere beleggers zijn van plan om in de komende 12 maanden in AI gerelateerde bedrijven te beleggen. Dat neemt niet weg dat de helft van de Belgische beleggers de AI-hype een speculatieve zeepbel noemt.

De ING-beleggersbarometer daalt in augustus van 112 punten naar 102 punten, nog net boven het neutrale niveau van 100 punten. De Belgische belegger begint zich toch wat zorgen te maken over de conjunctuur. Zo zag amper 19% een verbetering van de economische situatie in de voorbije drie maanden, terwijl 39% van een verslechtering sprak.

Vertrouwen aandelen

Voor de komende maanden zijn ook de pessimisten relatief in de meerderheid: 25% denkt dan wel dat de economie verder zal aantrekken, maar voor 31% ziet de toekomst er minder rooskleurig uit. Wat de beurs betreft, is er onzekerheid troef. Zo zien drie op tien beleggers de Belgische beurs stijgen in de komende drie maanden, maar eenzelfde percentage anticipeert een verslechterend beursklimaat.

Beleggen aandelen belgie

Amper een derde van de beleggers zag de voorbije drie maanden zijn rendement stijgen

Beurvolatiliteit doet doorgaans ook de risico-aversie stijgen. Dat is nu niet anders. Waar in juli nog 31% het een goed moment vond om in risicovolle sectoren te beleggen, is dat percentage in augustus gedaald naar 27%. Maar ook voor minder risicovolle sectoren is het enthousiasme afgenomen: een derde van de beleggers vindt het nu een goed moment om daarin te investeren, terwijl dat in juli nog 40% was.

Driekwart van de beleggers denkt dat AI een grote invloed zal hebben op de arbeidsmarkt

Sinds een tweetal jaar is artificiële intelligentie niet uit de media weg te slaan. Dat AI ook grote economische gevolgen heeft, daar is de Belgische belegger nu wel van overtuigd. Liefst drie op vier denkt dat AI in de komende jaren een belangrijke impact zal hebben op de arbeidsmarkt. Ze verwachten dat bepaalde jobs zullen verdwijnen, dat er nieuwe jobs zullen worden gecreëerd en dat er ook nieuwe manieren van werken zullen ontstaan. Amper 5% van de beleggers is het daarmee niet eens. Uit een eerdere enquête over hetzelfde onderwerp, uitgevoerd in september 2023, bleek dat een tiende van de beleggers nog steeds sceptisch was over de impact van artificiële intelligentie. Het aandeel “non-believers” is dus op een jaar tijd gehalveerd.

Toch bestaat er weinig eensgezindheid over het effect van AI op de wereldwijde economische groei in de komende tien jaar. Een derde van de beleggers denkt dat het een positieve impact zal hebben, een derde ziet het eerder als een negatieve factor voor de wereldeconomie. Opvallend is dat bij de jongere beleggers (<35 jaar) er veel meer optimisme heerst rond het effect van AI: 44% ziet het als een positieve economische impuls, terwijl slechts 24% een negatieve impact vreest.

4 beleggers op de 10 vinden het een goed moment om in AI te investeren

Dat AI een belangrijk thema op de beurs is geworden, staat buiten kijf. Voor 43% van de beleggers is het nu een goed moment om in te beleggen in bedrijven die zich toeleggen op het ontwikkelen van artificiële intelligentie. Amper 16% is het daar niet mee eens, de rest houdt zich op de vlakte. Ook hier, niet verrassend, ligt het percentage “believers” een stuk hoger bij de jongeren: liefst 62% van de beleggers jonger dan 35 jaar, vindt het nu een aankoopmoment voor dergelijke bedrijven. Bijna 6 op 10 jongeren geven dan ook aan dat ze in de komende twaalf maanden in AI zullen beleggen. Dat is meer dan dubbel zoveel als de rest van de Belgische beleggers.

Belgische beleggers zijn zich wel bewust van het feit dat beleggen in bedrijven die actief zijn in de ontwikkeling van AI, risicovol is. Liefst 45% is deze mening toegedaan. Amper 18% is het daar niet mee eens. Meer nog: de helft van de beleggers vindt dat de AI-hype op de beurs een speculatieve zeepbel is, terwijl 15% momenteel geen probleem ziet.