Record wereldwijde dividendbetalingen in tweede kwartaal; jaarprognose verhoogd

In België weerspiegelt de groei van de Belgische dividenden vooral verhogingen van Anheuser-Busch AB InBev en KBC

Inkomstenbeleggers hebben geprofiteerd van een zeer sterk tweede kwartaal van 2024, volgens de meest recente Janus Henderson Global Dividend Index. De dividendbetalingen stegen met 5,8% op nominale basis tot een record van $ 606,1 miljard. De onderliggende groei was zelfs nog sterker met 8,2% als rekening wordt gehouden met de invloed van wisselkoersen, met name de zwakke Japanse yen.

De dividenduitkeringen door grote Amerikaanse bedrijven, waaronder Meta en Alphabet , stuwden het wereldwijde groeipercentage voor het tweede kwartaal met 1,1 procentpunt, maar het beeld was er niettemin een van groei over een brede linie: wereldwijd verhoogde of handhaafde 92% van de bedrijven het dividend. Bovendien was er in een derde van de bedrijfssectoren sprake van dubbelcijferige onderliggende groei en daalden de dividenden in slechts drie sectoren.

Banken waren opnieuw de belangrijkste drijvende kracht achter de hogere uitbetalingen, goed voor een derde van de onderliggende stijging op jaarbasis. Europese banken leverden de grootste bijdrage, maar de wereldwijde trend was duidelijk. Verzekeraars, autofabrikanten (vooral in Japan) en telecombedrijven leverden ook een belangrijke bijdrage aan de dividendgroei in het tweede kwartaal.

Europa

​Het tweede kwartaal is het belangrijkste kwartaal voor Europa, omdat de meeste bedrijven in die periode één jaarlijks dividend uitkeren. Het totaal van $204,6 miljard betekende een record voor Europa, terwijl de uitbetalingen met 7,7% op jaarbasis stegen. Frankrijk, Italië, Zwitserland en Spanje zagen allemaal recorddividenden. Meer dan de helft van de groei in Europese dividenden kwam van banken, die hebben geprofiteerd van de hogere rente. Duitsland viel op door een daling van de uitbetalingen met 1,2% op jaarbasis, waarbij een grote dividendverlaging door Bayer de grootste negatieve impact had.

In de VS stegen de dividenden met 8,6%. Twee vijfde van deze groei was te danken aan Meta en Alphabet die hun eerste dividend uitkeerden.

België

​“De 8,1% onderliggende groei van de Belgische dividenden weerspiegelde vooral verhogingen van Anheuser-Busch AB InBev en KBC ,” zegt Sander van der Ent, hoofd van Janus Henderson Benelux, “hoewel de nominale groei hoger was dankzij de speciale uitbetaling van KBC na een sterke stijging van de jaarwinst, zoals bij de meeste Europese banken. De Belgische dividenden blijven ver onder hun record van 2017-2018 door de verlagingen van AB AB InBev .”

Japan

​In Japan stegen de uitbetalingen met een zevende op onderliggende basis naar een nieuw record in yens, maar door de zwakke wisselkoers overtrof het tweede kwartaal niet de vorige recordhoogte in dollars. De grootste bijdrage aan de groei kwam van Toyota Motor, de grootste dividendbetaler van Japan, die een van de grootste verhogingen doorvoerde na een recordwinst in haar laatste boekjaar.

Verhoging prognose

​Na het sterke tweede kwartaal en om vast rekening te houden met de sterke bijdrage die nieuwe dividenduitkeerders dit jaar zouden kunnen leveren, verhoogt Janus Henderson zijn dividendprognose voor 2024. De wereldwijde fondsbeheerder verwacht nu dat bedrijven wereldwijd een recordbedrag van $1,74 biljoen zullen uitkeren, een stijging van 6,4% ten opzichte van 2023 op onderliggende basis (de prognose was 5,0% ten tijde van het eerste kwartaalrapport) en gelijk aan een nominale stijging van 4,7% (voorheen 3,9%).

Jane Shoemake, Client Portfolio Manager in het Global Equity Income team van Janus Henderson, zei: "We hadden optimistische verwachtingen voor het tweede kwartaal en het beeld was zelfs rooskleuriger dan we hadden voorspeld dankzij de kracht in Europa, de VS, Canada en Japan. Wereldwijd hebben economieën de last van de hogere rente over het algemeen goed gedragen.De inflatie is afgenomen terwijl de economische groei beter was dan verwacht. Bedrijven zijn ook veerkrachtig gebleken en in de meeste sectoren blijven ze investeren in toekomstige groei. Deze gunstige achtergrond is vooral positief geweest voor de bankensector, die sterke marges en beperkte kredietvoorzieningen heeft, wat de winsten heeft opgedreven en veel geld heeft gegenereerd voor dividenden.”

"De eerste dividenduitbetaling van de grote Amerikaanse media-technologiebedrijven Meta en Alphabet , samen met onder andere het Chinese Alibaba , is een heel positief signaal dat de wereldwijde dividendgroei dit jaar met 1,1 procentpunt zal stimuleren. Deze bedrijven volgen een bekend pad dat groeisectoren al eeuwen bewandelen: ze bereiken een punt van volwassenheid waarop dividenduitkeringen een natuurlijke manier zijn om overtollig kapitaal aan aandeelhouders terug te geven. Hiermee hebben ze de sceptici verrast die beweerden dat deze groep bedrijven anders was. De aandelenmarkt evolueert simpelweg in de loop der tijd, waarbij sectoren groeien en krimpen naarmate ze voldoen aan de veranderende behoeften van de samenleving. Door dividend uit te keren, vergroten deze bedrijven ook hun aantrekkingskracht voor beleggers voor wie dividenduitkeringen een essentieel onderdeel vormen van hun beleggingsstrategie, en het kan ook andere bedrijven aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen.”