Verenigde Staten: gezinnen renoveren liever dan te verhuizen

Door Julien-Pierre Nouen, directeur economische studies en gemengd beheer bij Lazard Frères Gestion

Historisch gezien bestaat er een significante correlatie tussen het aantal verkochte woningen en de uitgaven om ze te verbeteren. Dit is niet verrassend, aangezien huizenkopers heel vaak renovatiewerkzaamheden uitvoeren aan hun nieuwe huis.

De afgelopen twee jaar is deze trend omgeslagen: ondanks een scherpe daling in de huizenverkoop zijn de uitgaven voor woningrenovatie blijven stijgen. Gezien de hoge prijzen en rentevoeten hebben de Amerikaanse huishoudens er vermoedelijk voor gekozen om hun huidige huizen te behouden, met hypotheken die tegen een lagere rente zijn afgesloten, en deze te renoveren.

Deze ongekende ontwikkeling heeft bijgedragen aan de veerkracht van de Amerikaanse economie. Uitgaven voor woningrenovaties en -verbeteringen vertegenwoordigen ongeveer 1,4% van het Amerikaanse bbp, wat verre van verwaarloosbaar is als je bedenkt dat de bouw van nieuwe huizen goed is voor ongeveer 2,0% van het bbp.

De verwachte daling van de rente zou een herstel van de verkoop van oudere woningen moeten stimuleren. Het valt nog te bezien of starters bereid zullen zijn om meer uit te geven aan de renovatie van huizen die twee of drie jaar geleden opgeknapt werden.

Economie amerika