Naar de mening van Fisher Investments België is het van doorslaggevend belang om uw portefeuille goed te diversifiëren – uw beleggingen te spreiden over diverse effecten – als u op lange termijn wilt slagen op de beleggingsmarkten. Daarmee beperkt u namelijk het risico dat u geconcentreerd bent in een bepaalde sector die of een bepaald marktsegment dat op een gegeven moment instort. Maar daarbij hebt u de keuze uit letterlijk duizenden aandelen, fondsen en andere beleggingen. De juiste manier om te diversifiëren ligt dus niet altijd voor de hand: we zien geregeld dat beleggers in veel te veel effecten beleggen of hun portefeuille lukraak spreiden. Dat bestempelen wij als overmatige diversificatie en de ervaringen van Fisher Investments België leren dat dit voor beleggers verschillende problemen kan opleveren. Die komen in dit artikel aan bod.
Beleggers kunnen op een aantal manieren overmatig diversifiëren. Sommige zijn belegd in verschillende beleggingsfondsen, maar hebben niet gekeken in welke effecten die fondsen op hun beurt beleggen. Uit de ervaringen van Fisher Investments België met de financiële markten blijkt dat sommige fondsen minder dan tien posities aanhouden (als ze extreem geconcentreerd zijn) en sommige honderden tot duizenden – en alles daartussenin. Wie meerdere fondsen in portefeuille heeft, is dus mogelijk belegd in duizenden onderliggende posities, wat bepaalde portefeuille-inefficiënties kan opleveren. Uit ons onderzoek blijkt ook dat beleggers overmatig gediversifieerd kunnen zijn door effecten uit te veel landen aan te houden. Voor alle duidelijkheid: wij houden over het algemeen liever een wereldwijde portefeuille dan een lokaal geconcentreerde portefeuille aan, aangezien uit de ervaringen van Fisher Investments België met de marktgeschiedenis blijkt dat zo'n geconcentreerde portefeuille vatbaar is voor concentratierisico's. Maar beleggers hoeven volgens ons niet belegd te zijn in elk land ter wereld om de wereldwijde diversificatie te bewerkstelligen waar ze op lange termijn de vruchten van plukken.
Te veel diversificatie kan verschillende problemen opleveren, zo hebben we ervaren, zoals problemen met het meten van het portefeuillerendement. Nemen we bijvoorbeeld een belegger die wil dat zijn portefeuille in grote lijnen een afspiegeling vormt van de Europese aandelenmarkt. Die belegger kan dan beleggen in een breed, strikt Europees aandelenfonds dat zich richt op een index als de MSCI European Monetary Union (EMU), of in de SPDR Euro Stoxx 50 ETF. Helemaal prima. Maar waar het lastig wordt, heeft Fisher Investments België ervaren, is wanneer deze belegger het daar niet bij houdt en andere beleggingen toevoegt, zoals aandelen uit andere continenten of een fonds gericht op een concrete sector. Met elke aanvulling van de portefeuille kan de blootstelling verder gaan afwijken van de streefindex en kunnen dus ook de rendementen steeds verder uiteenlopen. Laten we die situatie als uitgangspunt nemen. Stel dat een belegger die de MSCI EMU Index – die voor 15% uit technologie bestaat – volgt, zijn portefeuille aanvult met een fonds dat voor 100% in technologie belegti. Die portefeuille zou de hoogte in schieten wanneer technologie bovengemiddeld presteert en juist achterblijven als de technologiesector slabakt. Maar het is dan geen nauwkeurige afspiegeling meer van de Europese markt, vanwege die afwijking.
Als u in veel verschillende fondsen belegt, hebt u bovendien minder controle over uw portefeuillestrategie: fondsbeheerders communiceren namelijk zelden met elkaar en kunnen conflicterende of overlappende visies hebben. Laten we naar een andere hypothetische situatie kijken: een bepaalde belegger die in fondsen belegt, is ervan overtuigd dat de technologiesector bovengemiddeld gaat presteren en energie juist zal achterblijven. Hij wil dan ook steviger inzetten op dit thema, maar de beheerders van de fondsen in zijn portefeuille kijken op verschillende manieren tegen de situatie aan en handelen in strijd met elkaar. De ene beheerder zet volop in op technologie, terwijl een andere, die de toekomst van de sector minder rooskleurig tegemoetziet, de blootstelling juist terugschroeft. Elke beheerder heeft uiteraard een coherente strategie, maar dat geldt niet voor de portefeuille waarin beide gecombineerd zijn. Uit onze ervaringen met de beleggingswereld heeft Fisher Investments België geleerd dat de meeste fondsen niet in real time volledig inzicht bieden in alle portefeuilleposities. Beleggers kunnen dus niet altijd zomaar te weten komen of hun beleggingen ook aansluiten op hun marktvooruitzichten.
Wij zijn ervan overtuigd dat een benchmark (een index die een bepaalde reeks effecten volgt en die beleggers als referentiepunt of vergelijkingsmaatstaf kunnen gebruiken) hier kan helpen. Fisher Investments België is van mening dat beleggers er baat bij hebben om benchmarks te selecteren die appels met appels vergelijken – dat wil zeggen bij vergelijkbare beleggingscategorieën blijven. Is een bepaalde belegger bijvoorbeeld hoofdzakelijk belegd in Europese aandelen, dan ligt het voor de hand om een Europese aandelenindex als benchmark te gebruiken. Beleggers met gemengde portefeuilles – die bestaan uit aandelen en obligaties – kunnen een benchmark kiezen voor hun aandelenposities en een voor hun obligaties. Dat kan helpen bij het samenstellen van de portefeuille, omdat beleggers de indexcomponenten kunnen gebruiken als referentiepunt voor de sector-, land- en categoriewegingen.
En wil een belegger gaan schuiven in de portefeuille op basis van zijn overtuigingen en visie, kan hij de wegingen bijstellen – die zijn gebaseerd op die benchmark. Met de benchmark als rendementsmaatstaf kunnen beleggers zien welke impact hun beslissingen hebben op hun resultaten. Als een portefeuille bijvoorbeeld in één jaar 5% aan waarde verliest, lijkt het er misschien op dat er iets is misgegaan. Maar als de benchmark over dezelfde periode 10% verloren heeft, ziet het ernaar uit dat de aanpassingen die de belegger gedaan heeft, juist een meerprestatie hebben opgeleverd. Dat werkt ook andersom. Als een portefeuille 10% plust, terwijl de benchmark 13% hoger geklommen is, kan dat betekenen dat de aanpassingen het niet waard zijn gebleken.
Door een portefeuille samen te stellen aan de hand van een gediversifieerde benchmark bereikt u volgens ons twee zaken. Ten eerste komt u zo tot de sector-, land- en stijlblootstelling die naar onze ervaring op lange termijn winstgevend zijn en hebt u tegelijkertijd nog de vrijheid om een gepersonaliseerde portefeuillestrategie te volgen. Ten tweede helpt het u niet overmatig te diversifiëren en dus alle problemen die dat oplevert ook zo goed mogelijk te voorkomen. Als u de basisprincipes van portefeuillerendement en -strategie begrijpt, is het gemakkelijker om op koers te blijven voor uw financiële doelen, zo blijkt uit de ervaringen van Fisher Investments België.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg, is samen met de handelsnaam Fisher Investments Europe geregistreerd in het Registre de Commerce et des Sociétés (""RCS"") onder nummer B228486. Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (""CSSF"") en de statutaire zetel is geregistreerd op: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.