Valutaschommelingen geven vaak aanleiding tot discussies en speculaties onder financieel commentatoren, zo blijkt uit de ervaring van Fisher Investments België. Veel van die waarnemers beweren dat dergelijke bewegingen een negatieve invloed hebben op de winsten van zowel multinationale als binnenlands georiënteerde bedrijven, en dus op aandelenmarkt. Maar volgens ons onderzoek is de kracht – of zwakte – van een valuta geen wezenlijke drijfveer van de aandelenmarkt.
Of een munt sterk of zwak is, hangt af van zijn correlatie met een andere munt: alle valuta's worden in paren verhandeld (bijvoorbeeld de euro tegenover de Amerikaanse dollar of de Japanse yen tegenover het Britse pond). Toch hebben we gezien dat beide scenario's worden bestempeld als schadelijk voor aandelen.
Volgens de ervaringen van Fisher Investments België beweren commentatoren vaak dat een sterke valuta schadelijk is voor de inkomsten van multinationals. De redenering is dat de waarde van buitenlandse inkomsten, uitgedrukt in zwakkere valuta's, daalt na conversie naar de sterkere thuisvaluta, tenzij ze de prijzen verhogen, wat nadelig kan zijn voor de afzet. Maar de commentatoren die wij volgen, beweren ook dat een zwakke valuta tot hogere importkosten leidt (wat de inflatie aanwakkert, d.w.z. dat het algehele prijsniveau in de economie stijgt) en mogelijk nadelig is voor de winsten van binnenlandse bedrijven vanwege de hogere inputkosten.
Hoewel de redenering wiskundig gezien lijkt te kloppen, denkt Fisher Investments België dat valutaschommelingen om verschillende redenen slechts een beperkte impact hebben op winsten en aandelen. Ten eerste kunnen bedrijven het valutarisico afdekken – en dat doen ze meestal ook – om de algehele impact ervan te beperken. Ook denken wij dat de negatieve impact op buitenlandse inkomsten van multinationals met een sterke thuisvaluta gedeeltelijk wordt gecompenseerd doordat hun kosten in het buitenland (zoals materialen en arbeid) daar ook door teruglopen. Bovendien hebben we ontdekt dat multinationals hun buitenlandse inkomsten niet altijd terughalen naar hun eigen land, waardoor de impact van de conversie wordt verzacht.
Uit de ervaringen van Fisher Investments België blijkt dat valutaschommelingen slechts beperkte consequenties hebben op aandelen. In 2016-2017 verzwakte het pond bijvoorbeeld ten opzichte van de dollar, naar onze mening deels omdat het sentiment werd gedrukt door de brexit-discussiei. Volgens de gangbare redenering zou het zwakke pond nadelig moeten zijn geweest voor Britse aandelen. Maar twaalf maanden na het dieptepunt van het pond tegenover de dollar waren Britse aandelen, gemeten in pond sterling, gestegen met 10,0%. Daarmee deden ze het beter dan wereldwijde aandelen, die (uitgedrukt in dezelfde valuta) een stijging van 9,5% lieten optekenenii. De sterke Amerikaanse dollar woog in die twaalf maanden evenmin op Amerikaanse aandelen: De Amerikaanse S&P 500-index pluste in USD 24,5% – vrijwel gelijk aan het rendement van 25,0% dat wereldwijde aandelen in USD boekteniii. In 2022, toen de euro en de dollar het pariteitsniveau bereikten (een wisselkoers van 1:1), betoogden sommige commentatoren die Fisher Investments België volgt dat de sterke dollar nadelig zou zijn voor het rendement van de S&P 500, terwijl anderen beweerden dat een zwakke euro slecht zou zijn voor aandelen uit de eurozoneiv. Twaalf maanden na de pariteit van juli 2022 behaalden aandelen uit de eurozone een rendement van 23,8% in euro, waarmee ze beter presteerden dan de 9,0% die wereldwijde aandelen in euro konden bijtekenenv. De Amerikaanse S&P 500 steeg in diezelfde periode met 20,7% in dollar, wat overeenkomt met de stijging van wereldwijde aandelen van eveneens 20,7% in USDvi.
In de financiële media die Fisher Investments België volgt, wordt veel aandacht besteed aan de zwakte van de Japanse yen tegenover de Amerikaanse dollar. Dat was het geval in 2023, toen de yen het laagste niveau sinds tientallen jaren bereikte tegenover de dollar. Toch ging de bovenstaande redenering over sterke en zwakke valuta's toen niet op voor de aandelenkoersen van beide landen: Het rendement van Japanse aandelen over heel 2023 bedroeg 29,0% in yen, bijna even hoog als de 32,3% van wereldwijde aandelen in yen, terwijl Amerikaanse aandelen in dollar 29,3% opleverden, wat hoger was dan de 23,8% van wereldwijde aandelen in USDvii.
Uit ons onderzoek blijkt dat de koersen van valuta's en aandelen soms inderdaad bewegen volgens bovenstaande redenering, maar uit ervaring weet Fisher Investments België dat dit toeval is en dat er geen sprake is van een consistent patroon. Daarom kunnen we geen algemene conclusies trekken uit dergelijke gevallen.
Wat betreft valutaschommelingen denkt Fisher Investments België dat beleggers er baat bij hebben om onderscheid te maken tussen krantenkoppen en werkelijkheid. Die discussies over valuta's kunnen nadelig zijn voor het sentiment en dus ook voor aandelen, vooral als bedrijven hun zwakke winstcijfers eraan toeschrijven. Het is ook waar dat het rendement van wereldwijde beleggers kan afwijken (in positieve of negatieve zin) doordat ze beleggen in aandelen in andere valuta's dan hun eigen. Maar dat betreft wiskunde, en geen fundamentele factoren die van invloed zijn op bedrijven of valuta's. Onze ervaring is dat valutaschommelingen eerder een bliksemafleider zijn (d.w.z. een gemakkelijke, externe zondebok) dan een fundamentele bron van koerswinst. Bovendien hebben we ontdekt dat het sentiment om welke reden dan ook (of om geen enkele reden) kan schommelen – en dat de impact daarvan meestal tijdelijk is, omdat de markten dergelijke informatie snel verwerken en daarna overstappen op iets anders.
Ook hebben we geconstateerd dat valutaschommelingen op de langere termijn worden gladgestreken. Uit onderzoek van Fisher Investments België naar de geschiedenis van de economie en de markten blijkt dat valutabewegingen cyclisch zijn, wat wil zeggen dat geen enkele munt voor altijd sterk (of zwak) blijft. Wij denken dat deze realiteit niet alleen wordt ondersteund door het sentiment, maar ook door de rentetarieven in afzonderlijke landen (aangezien we hebben vastgesteld dat kapitaal naar de meest renderende effecten ter wereld stroomt, als alle andere factoren gelijk blijven). Daarom denken wij dat beleggers er goed aan doen om bij hun beleggingsbeslissingen geen rekening te houden met valutaschommelingen of berichten daarover in de media.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg, is samen met de handelsnaam Fisher Investments Europe geregistreerd in het Registre de Commerce et des Sociétés (""RCS"") onder nummer B228486. Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (""CSSF"") en de statutaire zetel is geregistreerd op: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
__________________________________