Sommige populaire virtuele munten, zoals bitcoins, zaten in 2023 in de lift, waardoor de commentatoren die wij volgen weer belangstelling kregen voor cryptomunteni. Maar nu een andere toonaangevende cryptomunt met ernstige juridische problemen wordt geconfronteerd en al meermaals aan de rand van de afgrond heeft gestaan, denken wij dat het de moeite waard is om digitale valuta's als belegging zorgvuldig te beoordelen. Hoewel we niet per definitie voor of tegen cryptomunten zijn, ervaart Fisher Investments België op basis van haar analyse van de marktgeschiedenis dat het vooral speculatieve digitale handelswaren zijn.
Cryptomunten zijn oorspronkelijk ontworpen als digitaal ruilmiddel buiten het traditionele banksysteem om. Voor de meeste grote digitale valuta's wordt een zogeheten blockchain gebruikt. Dat is een elektronisch grootboek waarin alle transacties die met de betreffende munt zijn uitgevoerd, onherroepelijk worden geregistreerd. Eigenaars van cryptomunten kunnen munten verhandelen met iedereen die een adres heeft op dezelfde blockchain, en de ervaring van Fisher Investments België is dat veel mensen van mening zijn dat cryptomunten dankzij dit systeem dezelfde privacyvoordelen bieden als contanten.
Uit ons onderzoek blijkt dat de voorstanders van cryptomunten het decentrale karakter ervan als een voordeel ervaren, omdat overheden en monetaire autoriteiten het aanbod, en dus de waarde ervan, niet rechtstreeks kunnen beïnvloeden. Nieuw aanbod kan alleen worden gecreëerd via een proces dat mining wordt genoemd, waarbij geavanceerde computersystemen worden gebruikt om transacties te controleren en complexe wiskundige vergelijkingen op te lossen waarmee digitaal geld kan worden verdiend. Daarnaast is van sommige cryptomunten het aanbod gelimiteerd, wat door voorstanders naar voren wordt geschoven als een positief kenmerk, omdat het in theorie bescherming biedt tegen de impact van inflatie op de koopkracht, iets waar fiduciaire valuta's wel last van kunnen hebbenii.
Uit de ervaringen van Fisher Investments België en een analyse van de marktgeschiedenis blijkt echter dat cryptomunten in de meeste gevallen als speculatieve instrumenten worden gebruikt. Net als andere verhandelde producten, zijn cryptomunten niet gekoppeld aan een onderliggend bedrijf. Ze keren geen dividenden uit en genereren geen bedrijfswinst; het zijn slechts digitale munten. Onderzoek van Fisher Investments België toont aan dat de koersen van cryptomunten, waarvan het aanbod relatief stabiel is, voornamelijk worden bepaald door de vraag, wat volgens ons dus neerkomt op sentiment en speculatie over hun toekomstige koersbeweging. Beleggers hoeven naar onze mening alleen maar te kijken naar de geschiedenis van de bitcoin, die in de weinige jaren dat de munt bestaat al vele uitschieters naar beneden en naar boven heeft gekend, zonder waarneembaar verband met de economische cyclus of andere fundamentele drijfvereniii. Uit ervaring weten we dat het bijna onmogelijk is om deze schommelingen in het sentiment te voorspellen, omdat dat zou neerkomen op het voorspellen van kortetermijnveranderingen in menselijke emoties. We kennen niemand die dat op betrouwbare wijze kan doen.
Verder beweren sommige commentatoren die we volgen dat cryptomunten bescherming bieden tegen inflatie. Als dit waar zou zijn, zouden cryptomunten een sterke positieve correlatie moeten hebben met prijsindicatoren, wat betekent dat wanneer de prijzen stijgen, dat ook zou moeten gelden voor cryptomunten. Maar het verleden toont aan dat dit niet het geval is. Kijk bijvoorbeeld naar de bitcoin, de grootste cryptomunt qua marktkapitalisatieiv. Tussen januari 2015 en juli 2018, toen de inflatie in het Verenigd Koninkrijk, de eurozone en de VS relatief laag was, bedroeg het rendement maar liefst 3.478,3%v. Maar de digitale munt daalde in 2022 met -64,3%, terwijl de inflatie in de westerse wereld steeg naar het hoogste niveau sinds decenniavi. Voor ons is dat geen doeltreffende bescherming tegen inflatie. Naar de ervaring van Fisher Investments België missen cryptomunten een aantal belangrijke kenmerken die een langetermijnbelegging moet hebben. Uit ons onderzoek blijkt dat de aanjagers van de vraag naar cryptomunten niet voorspelbaar zijn en dat dergelijke munten niet gekoppeld zijn aan economische cycli, met als gevolg dat beleggers niet kunnen analyseren hoe ze in verschillende economische omgevingen presteren. Het komt allemaal neer op gissen naar het sentiment – en volgens ons is dat geen succesvolle beleggingsstrategie voor de lange termijn.
Bovendien kan beleggen in cryptomunten verschillende problemen met zich meebrengen. Om dat te begrijpen, hoeven we alleen maar te kijken naar de twee belangrijkste manieren waarop in cryptomunten kan worden belegd. Eén daarvan is door ze te minen. Maar het minen van cryptomunten is een complex proces dat veel tijd en energie kost en krachtige computers vereist. Voor de meeste beleggers is dat waarschijnlijk geen geschikte methodevii. De andere manier is handelen op de secundaire markt. We zien dat de meeste beleggers dit doen via cryptobeurzen, maar in tegenstelling tot traditionele effectenmakelaars staan deze platforms in wezen niet onder juridisch of reglementair toezicht, wat tot grote problemen kan leiden. Denk maar aan de recente criminele activiteiten die naar verluidt werden uitgevoerd op FTX en Binance, de twee belangrijkste cryptobeurzen. De eerste ging failliet toen bleek dat er geld van klanten was verduisterd en dat een groot deel van hun tegoeden in rook was opgegaan. Dit leidde tot een strafrechtelijke veroordeling van de oprichterviii. De tweede wordt beschuldigd van witwaspraktijken. Hoewel het er vooralsnog op lijkt dat de tegoeden van klanten niet in gevaar zijn gebracht, roept het wel vragen op over het gebruik van cryptomunten, zo ervaart Fisher Investments Belgiëix. Een ander fenomeen is offline opslag, waarbij cryptomunten door hun eigenaar worden opgeslagen op externe hardware, zoals een USB-stick. Uit onze ervaring blijkt dat deze methode in de regel gemeden wordt, omdat alle munten verloren gaan als het opslagmedium zoek raakt. Het kan de handel ook bemoeilijken. Gebruikers die hun virtuele munten offline opslaan en vervolgens willen verhandelen, moeten deze eerst overbrengen naar een online platform, waardoor er extra stappen worden toegevoegd aan wat een snel en gemakkelijk proces zou moeten zijn.
Nogmaals, Fisher Investments België is niet per definitie voor of tegen cryptomunten. Maar we denken dat ze geen tastbare voordelen bieden voor mensen die sparen voor hun pensioen of andere langetermijndoelen nastreven.
Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments België:
Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsBelgie
Twitter: https://twitter.com/FisherInvestBE
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-europe---belgië
Fisher Investments België is de handelsnaam die Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in België gebruikt ("Fisher Investments België"). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in Luxemburg, is samen met de handelsnaam Fisher Investments Europe geregistreerd in het Registre de Commerce et des Sociétés (""RCS"") onder nummer B228486. Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (""CSSF"") en de statutaire zetel is geregistreerd op: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.
Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.
_______________________________________________