Geopolitieke spanningen en de inflatie bedreigen ook komend jaar de wereldeconomie, zegt vermogensbeheerder DWS in de vooruitblik voor 2024. Het omlaag duwen van de inflatie is geen sinecure voor centrale banken, stelt DWS-beleggingsstrateeg Björn Jesch. Volgens de vermogensbeheerder kunnen de Amerikanen en de Europeanen (eurozone) rekenen op een eerste renteverlaging in juni. Verder stelt DWS dat op de wereldwijde aandelenmarkten een rendement van 6% in 2024 haalbaar is.
“Wij gaan uit van een ‘zachte landing’ voor de wereldeconomie in combinatie met een daling van de inflatie en de rente”, aldus Jesch. Maar de strateeg ziet wel risico’s als het op de inflatie aankomt. “Het terugbrengen van de inflatie van 10% naar 5% was niet zo heel erg moeilijk voor de centrale banken, maar een daling van 5% naar de doelstelling van 2% teweegbrengen, is geen sinecure.”
DWS verwacht dus geen renteverhogingen meer in de VS of de eurozone. “De verhogingen van 450 basispunten in de eurozone en de meer dan 500 basispunten in de VS zijn voldoende om de inflatie en de economische groei af te remmen”, aldus Johannes Müller, hoofd research bij DWS.
Müller verwacht dan ook bijna geen economische groei in de eurozone in de eerste helft van volgend jaar. Volgens hem blijft de groei voor het gehele jaar steken op 0,7%. De Amerikaanse economie houdt zich dit jaar overeind met een groei van 2,3%. Toch verwacht Müller dat er een dipje aankomt en de totale groei voor 2024 stopt bij 0,8%.
Volgend jaar wordt gekenmerkt door belangrijke verkiezingen, onder meer in de VS, India, Rusland, Taiwan en Zuid-Korea. Dit kan de markten flink opschudden met hogere risicopremies voor obligaties, dalende beurskoersen, meer volatiliteit en een vlucht van beleggers naar zogenoemde veilige havens. “Maar uit het verleden blijkt dat deze weerslag nooit van lange duur is en de impact is dus vrij beperkt.”
DWS voorziet positieve rendementen in de meeste obligatiesegmenten. “We hebben een sterke voorkeur voor staats- en bedrijfsobligaties met korte en middellange looptijden”, aldus Oliver Eichmann, hoofd obligaties in de EMEA-regio. “De risico’s waarmee obligatiebeleggers te maken krijgen in 2024 zijn de hardnekkig hoge inflatie, geen snelle renteverlaging en een enorm aanbod aan obligaties.”
DWS verwacht dat de bedrijfsresultaten in geïndustrialiseerde landen volgend jaar met gemiddeld 8% toenemen. Voor opkomende markten gaat de vermogensbeheerder uit van 11%. “Onze prognoses liggen 3% onder de consensus, want veel andere marktvorsers houden volgens ons nog onvoldoende rekening met de impact van de hogere rentes op het bedrijfsleven”, zegt Marcus Poppe, co-hoofd Europese aandelen.
Voor 2024 is een rendement van 6% op de wereldwijde aandelenmarkten haalbaar, zegt Poppe. “Er moet gemiddeld veel neergeteld worden voor Amerikaanse aandelen en dat is vooral te danken aan de beurskoersen van de Magnificent Seven. Beleggers houden die aandelen vast, in ieder geval tot er meer duidelijkheid is over het monetaire beleid.”
In Europa en Japan is het een ander verhaal. Daar zijn aandelen goedkoper, vooral de zogenoemde second-line aandelen hebben winstpotentie. Als onze verwachting van een zachte economische landing bewaarheid wordt, zijn dit soort aandelen enorm veelbelovend, aldus Poppe. In Azië kijkt DWS vooral naar Japan waar bedrijven profiteren van de zwakke yen.