Kabelaars moeten strategie aanpassen door cord-cutting

Terwijl tien jaar geleden het meeste geld werd verdiend aan de verkoop van televisiepakketten, is internet nu het belangrijkste en meest winstgevende product. De opkomst van streamingdiensten zoals Netflix, Videoland, Disney+ en Prime Video hebben het kijkgedrag van mensen veranderd en het lijkt erop dat cord-cutting – het wegdoen van het televisieabonnement en een abonnement voor alleen internet nemen – snel zal groeien. Kabelaars moeten daarom hun strategieën aanpassen.

Tempo nog niet hoog

De snelheid van de opkomst van cord-cutting in Nederland is nog niet hoog, maar de trend wint wel terrein. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar één op de vier huishoudens geen toegang meer heeft tot traditionele televisiepakketten, heeft slechts één op de twintig huishoudens in Nederland dit opgegeven. Een deel van de trage opkomst in Nederland kan worden verklaard door het feit dat de grootste kabelprovider in het land internet en televisie bundelt en ook een online dienst aanbiedt waarmee men alsnog naar televisiezenders kan kijken.

Reclameblokken bron van ergernis

Toch is het onvermijdelijk dat cord-cutting op enig moment zal doorbreken en zal stijgen naar cijfers die vergelijkbaar zijn met de Verenigde Staten. Dat komt onder andere omdat we zo gewend aan het raken zijn aan het kijken van televisie- en videocontent zonder reclame dankzij streamingdiensten. Een reclame-onderbreking bij bijvoorbeeld RTL 4 of SBS6 zorgt steeds meer voor ergernis. Zeker nu de regels voor het uitzenden van reclames zijn versoepeld, zijn de reclameblokken bij veelbekeken programma's op commerciële zenders vaak lang en frequent. Dat is een voedingsbodem voor een snelle groei van cord-cutting.

Aanvullende pakketten

Het verdienmodel van kabelaars verandert door deze ontwikkeling. Om het meeste uit de verkoop van televisiepakketten te halen, moeten kabelaars hun strategie veranderen, vooral met betrekking tot aanvullende pakketten. Door de komst van streamingdiensten, wordt het aanbod van films en series bij zenders die momenteel worden aangeboden in aanvullende televisiepakketten minder, omdat deze mediabedrijven hun eigen films en series exclusief via hun eigen streamingdiensten aanbieden. Dit kan ertoe leiden dat de huidige aanvullende televisiepakketten in kleinere thematische pakketten gaan worden verdeeld.

Internet-only abonnementen

Dat is niet alles wat kabelaars zullen moeten doen om klanten te behouden. Niet alleen zullen er kleinere, meer thematische televisiepakketten beschikbaar worden, maar er zullen ook meer internet-only abonnementsvormen worden gaan aangeboden. Wat men nog kan doen om zich te onderscheiden en deze interessanter te maken, is ervoor zorgen dat de abonnementen voordeliger zijn als ze worden gecombineerd met een mobiel abonnement bij de grotere providers. Als dit leidt tot betaalbaardere onbeperkte mobiele abonnementen, komt men daarmee ook tegemoet aan de wens van een groeiende groep Nederlanders om op elk gewenst moment en op elke gewenste plaats toegang te hebben tot tv- en videocontent.

Een verschuiving in het land van televisie- en internetabonnementen is dus onvermijdelijk. Als kabelaars hun strategie niet aanpassen, verliezen ze de klant die ze bestaansrecht geeft. Het gaat al moeilijk zat wat worden om die te behouden. Tegelijkertijd is het interessant om te zien in welk tempo cord-cutting zich in Nederland verder gaat ontwikkelen en hoe snel kabelaars erin slagen om er op een juiste manier op in te springen.