NLInvesteert heeft zijn groei in het derde kwartaal kunnen voortzetten; het uitstaande kredietvolume steeg verder met 50 miljoen euro. De MKB-financier ontving als een van de snelstgroeiende bedrijven in Nederland de FD Gazellen Award. De outlook van directeur Dirkjan Takke voor de markt in 2023 is uitdagend: “We zien signalen voor een zware recessie. Alleen bedrijven die nadrukkelijk economische tegenwind incalculeren en zich aanpassen, hebben nog kans op financiering. De behoefte aan non-bancaire leningen zal groeien.”
NLInvesteert heeft in het derde kwartaal van 2022 50 miljoen euro aan nieuwe financiering verstrekt aan MKB-bedrijven. Daarvan was bijna 30 miljoen euro afkomstig van private investeerders die in de projecten van het financieringsplatform beleggen. In totaal heeft NLInvesteert nu voor circa 650 miljoen euro aan financiering bemiddeld. Het gemiddelde jaarrendement voor beleggers bleef stabiel op 8% per jaar.
De economische vooruitzichten zijn somber. De grootste kredietverzekeraar ter wereld, Allianz Trade, waarschuwde vorige maand nog dat een loongolf een kettingreactie richting een ‘’ongekende economische crisis” kan veroorzaken. De loongolf zal vooral MKB-ers raken die al kampen met zeer hoge kostenstijgingen van energie en materialen. Marktprognoses voor faillissementen schieten omhoog. Het aantal wanbetalers is bij NLInvesteert echter nog steeds laag. Het percentage afboekingen in het derde kwartaal bedroeg 0,56%. Dat is precies even veel als een jaar geleden (derde kwartaal 2021).
NLInvesteert houdt rekening met een zware recessie. Inflatie, oplopende rentes en een consument die aankopen uitstelt, zullen voor het MKB ernstige gevolgen hebben. Takke: “We worden al geconfronteerd met de eerste signalen. Huishoudens stellen grote investeringen zoals een nieuwe wasmachine of meubels, nog even uit. Dat leidt tot vraaguitval bij ondernemers, de voorraden lopen op. Daarnaast spelen natuurlijk ook de toenemende kosten van grond- en bouwstoffen en energie een negatieve rol. De winstmarges komen van twee kanten onder druk.”
“We komen nog teveel bedrijven tegen die hun managementinformatie niet op orde hebben, dat moet altijd op orde zijn”, waarschuwt Takke. “Als het je in deze tijden aan actuele inzichten ontbreekt, ben je kansloos als ondernemer. Inzicht in en dagelijkse sturing op liquiditeit moeten altijd en nu zeker, een prioriteit zijn. Als een ondernemer geen actuele inzichten heeft in de eigen bedrijfsvoering, helpen we hem eerst om die te krijgen. Anders ben je niet te financieren.”
Takke stelt dat bedrijven moeten kunnen ‘mee-ademen’ met een terugvallende omzet. Flexibiliteit in kosten is belangrijker dan een zo laag mogelijke kostprijs. Zekerheden worden belangrijker. Ondernemers moeten hun “stille reserves” in beeld te brengen, adviseert Takke. “Als bijvoorbeeld de taxatiewaarde van een bedrijfspand hoger ligt dan de boekwaarde op de balans, dan moet je dat tonen. Dat vergroot je financieringscapaciteit.”
NLInvesteert verwacht ondanks alle economische tegenwind toch te groeien. “Banken trekken zich in deze lastige tijden nog verder terug, hierdoor wordt de behoefte aan non-bancaire financiering alleen maar groter, wij kennen de mogelijkheden”, aldus Takke. “Door het toevoegen van risicodragend kapitaal proberen wij banken te bewegen toch mee te doen. Dat is belangrijk omdat bancair geld ondanks de oplopende rente, nog steeds het goedkoopste geld is. De mix bancaire plus non-bancaire financiering blijft betaalbaar voor ondernemers.”