Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun geld te investeren in plaats van de laten staan op de bank. Zo zijn het afgelopen jaar veel mensen in bitcoin gestapt en weet men ook steeds vaker de weg naar aandelen en goud te vinden. Dit soort stappen zijn eenvoudig te verklaren: door de pandemie is er minder vertrouwen in de economie. In plaats van geld op de bank zetten is het vaak interessanter om iets anders te doen met dat geld. Beleggen in goud is dus één van die stappen die je kunt nemen. In dit artikel lees je er meer over.
Hoewel beleggen in goud in eerste instantie niet per se iets is van deze tijd zien we wel een flinke groei in de populariteit van dit soort beleggingen. Er wordt al honderden jaren gehandeld in goud, maar door de coronacrisis wordt er steeds vaker gekeken naar alternatieven voor het geld bewaren op de bank. Goud is vandaag de dag nog steeds een heel waardevol metaal dat veel geld waard is. De laatste jaren is de goudwaarde alleen maar gestegen. Ongeveer een derde van al het goud dat er bestaat, wordt gebruikt voor beleggen.
Een van de grootste redenen om te beginnen met beleggen in goud is omdat goud heel waardevast is. Dat betekent dat wanneer het slecht gaat met de economie en andere beleggingen risicovol zijn je met goud eigenlijk altijd goed zit, omdat de waarde ervan behouden blijft. In tijden van economische onzekerheid, zoals met de coronacrisis het geval was (en is), stijgt de interesse in goud waardoor de waarde van goud ook weer hoger komt te liggen. Middenin de coronacrisis, in mei 2020, lag de goudprijs boven de 55.000 dollar, bijna 20.000 dollar meer dan het jaar ervoor toen er nog geen sprake was van een pandemie.
Misschien heb jij ook wel interesse om te beleggen in goud. Dat kun je op verschillende manieren doen. De meest logische manier is om direct fysiek goud aan te schaffen, bijvoorbeeld in de vorm van gouden munten of zogeheten goudbaren (goudstaven). Tegenwoordig kun je dat gewoon online doen. Het enige wat je hierbij moet weten, is dat je dat fysieke goud ook ergens op moet slaan. Daar zijn vaak weer andere kosten aan verbonden. Ook wil je die fysieke blokken of munten verzekeren, wat óók weer geld kost. Fysiek goud kun je wel weer eenvoudig verkopen wanneer je wilt. Ook dat kan online, bijvoorbeeld via Goudonline.nl.
Wil je liever niet over fysiek goud beschikken? Dan kun je ervoor kiezen om te investeren in ETF’s. Hierbij koop je een derivaat die de goudprijs volgt; een pakketje beleggingen dat net zoals standaard aandelen kan worden verhandeld op de beurs. Het grote voordeel hiervan is dat je ook als beginner gemakkelijk en snel kunt handelen in goud. Het principe werkt namelijk heel simpel: als de index stijgt, maak je winst en als de index daalt, heb je verlies - net zoals bij andere aandelen dus. Je hoeft geen fysieke munten of staven op te slaan, omdat alles online gaat en dus ook online te volgen is.
Het grootste voordeel van beleggen in goud weet je al: het metaal is ontzettend waardevast. Dat betekent dat investeren in goud meestal minder risicovol is dan bijvoorbeeld beleggen in crypto of andere aandelen. Andere voordelen van beleggen in goud zijn onder andere:
Natuurlijk kent het beleggen in goud ook de nodige risico’s. Hoewel uit de gegevens van de laatste jaren blijkt dat de goudwaarde alleen maar gestegen is, blijft de koers volatiel. Dat betekent dat de goudprijs altijd uit het niets drastisch kan veranderen. Daarom is het verstandig om je altijd eerst goed in te lezen voordat je begint met investeren in goud. Dat geldt natuurlijk voor alle investeringen die je doet, zodat je met voldoende verstand aan de slag kunt gaan met beleggen in goud of andere middelen.