Sinds de vuurdoop in 2009 stijgt de waarde van bitcoin regelmatig naar ongekende hoogten, om af en toe ook weer flink naar beneden te kelderen. Het is dus traditioneel spannend rondom de virtuele munt. Ook 2020 heeft zich alweer bewezen als een bewogen jaar voor bitcoin. We praten je bij over dit jaar en vertellen je wat de verwachtingen voor de nabije toekomst zijn.
De bitcoin koers bereikte onlangs een waarde van maar liefst 15.000 dollar. Dat is al helemaal bijzonder als je naar de eerdere waardes van dit jaar kijkt. Het was door de wereldwijde coronapandemie op allerlei gebieden een tumultueus jaar. Dit had ook zijn weerslag op de waarde van de koers, zowel in negatieve als in positieve zin. In maart van dit jaar maakte de digitale valuta een vrije val. Het coronavirus nestelde zich rond die tijd definitief in Europa en alle beurzen stortten massaal in. Waar bitcoin in februari van dit jaar nog 10.000 dollar waard was, was daar in maart nog geen 4000 dollar van over.
Toch gooide de coronacrisis geen roet in het eten voor bitcoin. Cryptovaluta is nu eenmaal grillig, maar het kan altijd snel verkeren. De munt herstelde zich namelijk al snel weer en zit nu stevig in de lift. De coronacrisis werkt zelfs in het voordeel van de munt. Net als goud wordt bitcoin gezien als een veilige manier om vermogen te beschermen in een tijd waarin inflatie aan de orde is. Om de gevolgen van de coronapandemie te verzachten, drukken centrale banken momenteel in een rap tempo geld bij.
Nu de waarde van 14.000 dollar is bereikt, komt 20.000 dollar aardig dichtbij. Dit getal wordt vaak specifiek genoemd, omdat dit de allerhoogste waarde van bitcoin ooit was. Dit vond plaats in 2017, het jaar dat cryptovaluta definitief doorbrak. Bitcoin zette dat hele jaar enorme koersstijgingen in, om na het hoogtepunt ook weer diep te dalen. In de jaren die volgden schommelde de waarde enorm, maar 20.000 dollar is nu weer in zicht.
De toekomst laat zich lastig voorspellen, dus kunnen er nooit definitieve uitspraken worden gedaan over wat de koers gaat doen. Er kunnen altijd onvoorziene situaties zijn waardoor de munt instort of juist door het dak schiet. Dat is wat cryptomunten zo interessant maken. Er zijn echter wel bepaalde terugkomende factoren die een stijging of daling (vaak) inluiden.
Naast de zekerheid die bitcoin biedt in deze onzekere economische tijden, is de interesse van grote institutionele beleggers een factor waardoor verwacht wordt dat de koers weer kan gaan stijgen. Zij maken zich zorgen over de verwachte inflatie en willen hun vermogen beschermen. Doordat zij zich bezighouden met bitcoin, stroomt er op termijn meer geld naar de bitcoin-markt. Dit heeft een hogere koers als gevolg.
Wat ook meespeelt, is het feit dat er dit jaar een halvering plaatsvond. Hierbij werd de blockbeloning voor miners gehalveerd naar 6,25 bitcoin. Er vindt ongeveer elke vier jaar een halvering plaats. De beloning zelf is vooral relevant voor miners, maar ook voor investeerders is een halvering iets om in de gaten te houden omdat dit tot nu toe altijd zijn sporen heeft nagelaten op de koers. In 2012 vond de eerste halvering plaats, waarna de cryptomunt een jaar later de op dat moment hoogste waarde bereikte. De tweede halvering dateert uit 2016. Ook toen steeg de waarde een jaar later weer. We benoemden het eerder al: de nog steeds allerhoogste waarde van 20.000 dollar werd destijds genoteerd. Het is dus niet gek om te verwachten dat in 2021, een jaar na de derde halvering, er weer een nieuw record komt.
Bovendien komen er na elke halvering minder nieuwe bitcoins op de markt. Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van bitcoin, ontwierp de munt zo dat er een harde limiet zit op het ontstaan van nieuwe bitcoins (21 miljoen). Zolang er nog steeds vraag is maar minder aanbod, zal de waarde naar verwachting stijgen.
Overweeg je om zelf ook met bitcoin trading of bitcoin beleggen te beginnen? Over het algemeen is het een uitgelezen instapmoment als de koers laag staat, wat op dit moment niet het geval is. Maar door de verwachte koersstijgingen kan het absoluut nog lonen. Doe het wel altijd alleen met geld dat je kunt missen – je weet het tenslotte nooit.