Goudwisselkantoor, al vier decennia actief in de aankoop en verkoop van edelmetalen en andere waarde-objecten, blijft mede door de gunstige goudkoers mooie cijfers optekenen. De goudprijs blijft records breken en dat merkten ze ook in de Belgische vestigingen. Het aantal inkooptransacties en de waarde ervan is vergeleken met het eerste kwartaal van 2024 fors toegenomen. ook de verkoop van goud is sterk gestegen. Particuliere beleggers investeren duidelijk meer in goud.
Er lijkt maar geen einde te komen aan de goudrally. Eerder deze maand doorbrak de koers voor het eerst de grens van 3.000 dollar per troy ounce (31,1 gram), de standaardeenheid voor goud. Begin april haalde het edelmetaal de recordprijs van 3.148 dollar per ounce, of z’n 93.500 € per kilo. Over een langere periode is de prijsevolutie nog spectaculairder. Op een jaar tijd – van 1/4/24 tot 1/4/25 is goud 40% in waarde gestegen. Beleggers vluchten naar veilige havens zoals staatspapier en vanzelfsprekend ook goud.
Het eerste kwartaal van 2025 was het beste ooit voor Goudwisselkantoor in België. Zowel in de inkoop als de verkoop van edelmetalen werden recordcijfers genoteerd. In het afgelopen eerste kwartaal realiseerden de Belgische Goudwisselkantoren zo al 49% van het aantal verkooptransacties van heel 2024 en 36 procent van de inkoop. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2024 steeg het totaal aantal inkooptransacties met 19 procent, de waarde ervan lag bijna 53 procent hoger. Het totaal aantal inkooptransacties voor goud, steeg met 21%.
Vooral de stijging in het verkoopsegment valt dit kwartaal op. De (online) verkoop van gouden en zilveren beleggingsmunten en -staven via de Belgische webshop steeg in totaal met 120 procent. Hiermee is België in dit segment de best presterende markt binnen het Goudwisselkantoor-netwerk. Ook het totaal aantal verkooptransacties steeg met 120% tegenover het eerste kwartaal van 2024. Het aantal verkooptransacties voor goud steeg zelfs met 126%.
Johan de Ruiter, CEO bij Goudwisselkantoor, besluit: ‘Dit zijn ook voor ons ongeziene stijgingen en we zijn vanzelfsprekend blij met dit resultaat. Goud wordt populair bij een breder publiek, en dat is toch opmerkelijk. De helft van de bezoekers zijn nieuwe klanten. De helft van de bezoekers koopt online in de webshop. Een groot deel van de producten wordt afgehaald in de kantoren. Om de groei in België te ondersteunen, werden in het eerste kwartaal twee nieuwe vestigingen geopend, in Brugge en Keerbergen. In de hele regio waarin we actief zijn - Nederland, België en Duitsland - openden we tien nieuwe vestigingen. Hiermee spelen we in op de stijgende vraag naar fysieke aanspreekpunten. Goudwisselkantoor introduceerde afgelopen kwartaal ook de eerste waardevaste beleggingsproducten op de Belgische markt: drie beleggingspakketten bestaande uit goud en zilver.’
De hoge prijs houdt aan en is de afgelopen maanden nog flink gestegen. Wat brengt de toekomst, is het nog wel het moment om goud te kopen? ‘De kans dat er een prijscorrectie komt is er altijd, maar die acht ik niet meteen waarschijnlijk. De geopolitieke onrust en machtsverschuivingen houden aan en ook de handelsoorlog van de regering Trump draagt hier zeker toe bij. De nieuwe importheffingen gaan de inflatie doen stijgen. Dit zal voor extra vraag naar goud als waardevast beleggingsmiddel zorgen. Daarnaast kopen steeds meer centrale banken goud in waardoor de vraag hoog blijft. Ik verwacht dat de koers binnenkort zomaar de grens van 100.000 euro kan bereiken’, aldus nog de Ruiter.