- Groepsomzet van 3,7 miljard euro (-20,9%)
- EBITDA van 385 miljoen euro (-29,6%)
- Totaal nettoresultaat bedraagt 46 miljoen euro (-76,9%)
- Vrije operationele kasstroom stijgt tot -10 miljoen euro
- Verwachte resultaten voor het hele jaar eerder tegen de ondergrens van de vooruitzichten
- Q3 2023: verwacht EBITDA tussen 240 miljoen euro en 340 miljoen euro
In een aanhoudend zwak economisch klimaat heeft Covestro de EBITDA-verwachtingen van 330 tot 430 miljoen euro voor het tweede kwartaal van 2023 waargemaakt. De Groepsomzet daalde met 20,9% tot 3,7 miljard euro (zelfde periode vorig jaar: 4,7 miljard euro). Dit is voornamelijk het gevolg van een door vraag gestuurde daling van het verkoopprijsniveau en een terugval in de verkochte volumes. In combinatie met lagere marges resulteerde dit ook in een daling van de EBITDA met 29,6% tot 385 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: 547 miljoen euro). Het nettoresultaat bedroeg 46 miljoen euro; in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een daling van 76,9% (vorig jaar: 199 miljoen euro). De vrije operationele kasstroom (FOCF) steeg van -462 miljoen euro in hetzelfde kwartaal vorig jaar tot -10 miljoen euro.
Covestro , Antwerpen
“Het tweede kwartaal van dit jaar werd gekenmerkt door een aanhoudende economische zwakte en een wereldwijd zwakke vraag. Desondanks hebben we onze doelstellingen voor het kwartaal gerealiseerd en bevestigen we onze vooruitzichten voor het hele jaar”, aldus Markus Steilemann, CEO van Covestro . “Onze focus ligt in deze moeilijke omstandigheden op het efficiënt en kostenbewust uitvoeren van onze activiteiten. We zullen zo goed mogelijk blijven voorzien in de behoeften van onze klanten en tegelijkertijd de juiste basis creëren voor duurzame groei en onze visie om volledig circulair te worden."
Covestro bevestigt de verwachtingen voor boekjaar 2023. Zoals in april aangekondigd, verwacht de Groep uit te komen op een EBITDA tussen 1,1 en 1,6 miljard euro. De Groep verwacht een vrije operationele kasstroom tussen 0 en 500 miljoen euro en een ROCE boven WACC tussen -6,0 en -2,0 procentpunten. Covestro ’s broeikasgasemissies, gemeten als CO2-equivalenten, zullen naar verwachting tussen 4,2 en 4,8 miljoen ton liggen. In het licht van een verwachte verdere economische neergang in de loop van het jaar, verwacht Covestro dat de resultaten voor alle belangrijke prestatie-indicatoren eerder tegen de ondergrens van de vooruitzichten zullen liggen. Covestro verwacht voor het derde kwartaal van 2023 een EBITDA tussen 240 en 340 miljoen euro.
“Het tweede kwartaal was in lijn met onze verwachtingen, maar we hebben nog steeds te maken met een uitdagende economische omgeving”, zegt Thomas Toepfer, CFO en Directeur Arbeidsrelaties van Covestro . “We voorzien momenteel nog geen economisch herstel in de rest van het jaar.”
Klaus Schäfer, de Chief Technology Officer van Covestro , ging aan het eind van het tweede kwartaal 2023 met pensioen en heeft dus inmiddels de Groep verlaten. Op 1 juli 2023 kreeg zijn opvolger Thorsten Dreier de leiding over Procestechnologie, Engineering , Gezondheid, Veiligheid & Milieu en Aankoop.
Om zijn visie om volledig circulair te worden te realiseren, zet Covestro zich onder andere in voor het gebruik van hernieuwbare energie. Om dat mogelijk te maken, sluit de Groep stroomafnameovereenkomsten (PPA's) af en worden de sites wereldwijd omgeschakeld op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. In juni sloot Covestro voor het eerst een virtuele-stroomafnameovereenkomst af voor zijn Amerikaanse activiteiten, om op die manier de CO2-emissies te verminderen in zijn op twee na grootste productielocatie in Baytown, Texas (Verenigde Staten). Daarmee verwacht Covestro vanaf het einde van 2024 jaarlijks ongeveer 70.000 ton aan CO2-emissies te compenseren. De contractpartner is ook hier het Deense energiebedrijf Ørsted, dat vanaf 2025 eveneens zal voorzien in 10% van de energiebehoeften van de Duitse sites uit hernieuwbare bronnen. Covestro haalt sinds eind 2022 al 12 procent van zijn wereldwijde vraag naar elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en streeft ernaar dit cijfer te verhogen tot 18 procent in 2023.
Een andere belangrijke drijfveer voor de circulaire economie is de digitale transformatie. In deze context vertrouwt Covestro ook in toenemende mate op datagericht bedrijfsbeheer, met een bijzondere focus op productie, onderzoek & ontwikkeling en supply chain management. De Groep heeft onlangs een app ontwikkeld om de koolstofvoetafdruk van zijn producten te berekenen. Die klimaatimpact kan met behulp van de koolstofvoetafdruk van het product worden beoordeeld van wieg tot poort (cradle to gate). Deze koolstofvoetafdruk kan momenteel worden berekend voor ongeveer 50.000 tussen- en eindproducten. Covestro is de resultaten op dit moment aan het valideren om ze vervolgens vanaf 2024 geleidelijk beschikbaar te stellen en daarmee mogelijk de emissies aan klantzijde te helpen reduceren. Naast de koolstofvoetafdruk kunnen in de app eveneens ook andere milieuberekeningen worden gemaakt.
De omzet in het segment ‘Performance Materials’ daalde met 27,3% tot 1,8 miljard euro (zelfde periode vorig jaar: 2,5 miljard euro). Dit was te wijten aan de lagere gemiddelde verkoopprijzen en een daling van de verkochte volumes, voornamelijk vanwege een zwakkere wereldwijde vraag in combinatie met vooral in de EMLA-regio een beperkte productbeschikbaarheid. De EBITDA van dit segment daalde met 17,7% tot 302 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: 367 miljoen euro), vooral door lagere marges als gevolg van een zwakke vraag. De vrije operationele kasstroom daalde met 108,1% tot -77 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: -37 miljoen euro).
Het segment ‘Solutions & Specialties’ boekte een omzetdaling van 13,5% tot 1,9 miljard euro in het tweede kwartaal (zelfde periode vorig jaar: 2,2 miljard euro) als gevolg van een lager verkoopprijsniveau en een daling van de verkochte volumes. Dit is toe te schrijven aan de zwakke vraagsituatie in vergelijking met de voordelige concurrentiesituatie in het vorige kwartaal. De EBITDA is met 3,8% gestegen tot 221 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: 213 miljoen euro), voornamelijk door lagere vaste kosten en de verkoop van de Additive Manufacturing business in april. Ondanks het zwakke economische klimaat heeft het segment de marges met twee procentpunten kunnen verhogen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De vrije operationele kasstroom van het segment bedroeg 150 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: -139 miljoen euro).
De Groepsomzet daalde in de eerste zes maanden van dit jaar met 20,5% tot 7,5 miljard euro (zelfde periode vorig jaar: 9,4 miljard euro). De daling is voornamelijk het gevolg van een daling van de verkochte de volumes, aangedreven door vraag- en beschikbaarheidsfactoren en een lager verkoopprijsniveau. De EBITDA van de Groep is in de eerste helft van 2023 met 50,4% gedaald tot 671 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: 1,4 miljard euro). Dit was voornamelijk te wijten aan een door vraag gestuurde daling van het verkoopprijsniveau die leidde tot lagere marges- en een daling van de verkochte volumes als gevolg van vraag- en beschikbaarheids-factoren. De vrije operationele kasstroom steeg in de eerste helft van 2023 met 66,5% tot -149 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: -445 miljoen euro), terwijl het nettoresultaat met 96,7% daalde tot 20 miljoen euro (zelfde periode vorig jaar: 615 miljoen euro).