Trading Update SNS Reaal zorgt voor gemengde reacties

De Trading Update die SNS woensdagmorgen afgaf heeft tot verschillende reacties geleid onder analisten. Waar sommige analisten uitgaan van een positieve verrassing in definitieve resultaten van SNS Reaal over het eerste kwartaal van 2010, zijn er ook analisten die van mening zijn dat er nog diverse hordes te nemen zijn voor het concern wil het weer op koers liggen.

Door onze redactie

Positieve verrassing
Analist Jan Willem Weidema van Ageas Bank Nederland stelt dat SNS Reaal ruimte laat voor een positieve verrassing bij de definitieve eerstekwartaalresultaten, waarbij de analist wijst op het positieve resultaat dat de bank en verzekeraar woensdagmorgen naar buiten bracht. Dit ondanks een eenmalige last van 25 miljoen euro voor belastingen voor woekerpensioenen, aldus de analist. Weidema gaat ervan uit dat SNS Reaal over het eerste kwartaal een kleine nettowinst zal realiseren, waarbij de analist rekent op een nettowinst van 100 miljoen euro voor heel 2010.

Het verkopen van een deel van de Property Finance-leningen kan volgens de analist een stimulans zijn voor de koers van het aandeel, mits de verkoopprijs van een acceptabel niveau is. Weidema verwacht vooralsnog substantiële verliezen in 2010 van 386 miljoen euro voor deze portefeuille, waar de gehele portefeuille 4,5 miljard euro waard is. Ageas Bank Nederland heeft momenteel een buy-advies voor SNS Reaal uitstaan met een koersdoel van 5,25 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 7,14%.

Houdadvies gehandhaafd
Naar aanleiding van de Trading Update van SNS Reaal hebben de analisten van ABN AMRO besloten het houdadvies voor het aandeel te handhaven. De analisten wijzen erop dat kostenbesparingen en integratievoordelen voor een belangrijk deel bijdragen aan het verwachte positieve resultaat.

Daarnaast is de opmerking van het bestuur dat het op koers ligt met de uitfasering van de internationale vastgoedportefeuille volgens de analisten een positief gegeven, aangezien deze portefeuille één van de belangrijkste oorzaken was voor de verliezen over 2009. Hoewel de aandelen momenteel relatief goedkoop zijn, blijven de analisten bij hun houdadvies vanwege de bescheiden groeiverwachtingen voor de middellange termijn.

Niet onverwacht
Analist Benoit Petrarque van Kepler Research stelt in een reactie dat het positieve resultaat van SNS Reaal niet onverwacht is, waarbij de analist opmerkt dat het eigenlijk redelijk normaal is na alle afschrijvingen. De analist ging er zelf van uit dat SNS Reaal een kwartaalwinst zou realiseren van 30-40 miljoen euro. Dankzij tekenen van herstel in de vastgoedmarkt is er volgens Petrarque een positief momentum voor het aandeel. Het grootste risico voor SNS Reaal dat het meer zal moeten afboeken op Porperty Finance is hierdoor aan het afnemen, aldus de analist.

Hij is er verder niet zo zeker van dat SNS Reaal voldoende kapitaal kan genereren om de resterende kapitaalsteun van de overheid binnen afzienbare tijd zal kunnen terugbetalen. De analist heeft hierover meer vertrouwen in lotgenoten ING en Aegon . Mede op basis van het voorgaande blijft de analist bij zijn reduce-advies voor het aandeel, wat tevens het enige verkoopadvies is dat is afgegeven voor SNS Reaal.