Geschreven door eToro-marktanalist Jean-Paul van Oudheusden
- Omzetdaling van 20% en winstdaling van 71% in het eerste kwartaal van 2025
- Toekomst van Tesla hangt bijna volledig af van het succes van de robotaxi
- Beleggers die nu instappen lijken te vertrouwen op de helpende hand van Trump
Na een dramatisch eerste kwartaal bij Tesla, waarin de omzet daalde met 20% en de winst met 71% viel, steeg het aandeel in de nabeurshandel van de Nasdaq gisterenavond opvallend genoeg met 5%. Musk voorspelt een toekomst waarin het merendeel van de mensen geen eigen auto meer koopt, maar in een robotaxi stapt. In een vergezicht ziet hij een wereld die wordt gedomineerd door menselijke robots (‘humanoids’), waarbij Tesla als absolute marktleider in de top 10 uitsluitend wordt gevolgd door Chinese fabrikanten. Na meerdere loze beloften en een stevige merkschade voor Tesla door de rol van Musk in de regering van Trump vinden Tesla-beleggers het duidelijk nog te vroeg om het vertrouwen op te zeggen. De Amerikaanse autofabrikant geeft pas bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal meer inzicht in de financiële verwachtingen voor heel 2025.
Nadat eerder al bekend werd dat de verkopen van Tesla in het eerste kwartaal wereldwijd met 13% waren gedaald, kwamen de financiële resultaten gisterenavond niet als een verrassing. In een jaar tijd daalde de kwartaalomzet met 20% van $17,3 miljard naar $14,0 miljard en de kwartaalwinst met 71% van $1,4 miljard naar $409 miljoen. Positieve ontwikkeling bij energieopslag (omzet +67%) en onderhoudsdiensten (+15%) zorgden voor een dempend effect. Tesla gebruikte het eerste kwartaal ook om een make-over voor te bereiden van de best verkopende elektrische auto wereldwijd, de Model Y. In het tweede kwartaal, waarin Musk beloofde ‘significant minder tijd aan zijn rol bij de overheid te besteden’ moet blijken hoe groot de blijvende schade uitpakt.
Tesla transport op vrachtwagen
“Na regen komt zonneschijn”, moeten beleggers hebben gedacht die gisteren instapten bij Tesla. Zij zien Musk als een kundige visionair, die met Tesla en SpaceX al eerder heeft gepresteerd wat anderen voor onmogelijk hielden. Tesla houdt vast aan de uitrol van robotaxi in Austin, Texas, in juni 2025, nog maar twee maanden vanaf nu. Het zal in eerste instantie gaan om een pilot met tien of twintig auto’s, maar op den duur voorziet men dat Cybercabs zonder stuur op afroep beschikbaar zijn, wat de noodzaak van eigen autobezit sterk reduceert. In het verlengde daarvan ziet Musk varianten van zijn menselijke robot, genaamd Optimus, over vijf jaar veel taken uit het dagelijks leven overnemen. Beleggers moeten beoordelen hoe realistisch deze toekomstvisie is.
Dat Tesla de financiële verwachtingen voor heel 2025 met drie maanden uitstelt is goed te begrijpen. Tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers zei Musk dat Tesla voor de Optimus-robot afhankelijk is van zeldzame metalen uit China. Bovendien vertelde zijn CFO Taneja dat iedere Tesla in de VS ongeveer $2.000 duurder wordt als alle importheffingen doorgaan, ook al komt 85% van alle onderdelen uit Amerika zelf. Trump gelastte een periode van negentig dagen in om met landen, waaronder China, tot nieuwe handelsafspraken te komen. De uitkomst daarvan is uiterst onzeker, maar tegelijkertijd voor Tesla van levensbelang. Vooral de toegang tot kritieke grondstoffen lijkt door Tesla-aanhangers keer op keer te worden onderschat. Musk geeft zelf aan bij Trump aan te dringen op lagere wederzijdse heffingen, maar weet niet of daar ook naar wordt geluisterd. Zo bezien kan de opvallende koersstijging van het aandeel Tesla na de cijfers ook worden uitgelegd als vertrouwen van beleggers dat Trump Musk, in ruil voor zijn inzet via DOGE, de helpende hand zal bieden op het moment dat zijn Tesla die het hardste nodig heeft.