BlackRock CEO Larry Fink: Hervorming pensioenstelsels noodzakelijk, Nederland loopt

Traditionele pensioenstelsels lopen wereldwijd aan tegen een veranderende bevolkingsopbouw en demografische verschuivingen, waardoor de zekerheid van een pensioen voor steeds meer mensen in het gedrang komt, schrijft BlackRock CEO Larry Fink in zijn jaarlijkse brief aan beleggers. In de brief van dit jaar, "Time to Rethink Retirement", kijkt Fink naar de ontwikkelingen van pensioenstelsels en hij noemt Nederland als voorbeeld van hoe zo’n stelsel kan worden aangepast.

"We steken enorm veel energie in het helpen van mensen om langer te leven. Maar nog geen fractie van die energie wordt besteed aan het helpen van mensen om zich die extra jaren te veroorloven. Als je langer leeft heb je meer geld nodig. Kapitaalmarkten kunnen daarin voorzien - zolang overheden en bedrijven mensen helpen om te beleggen. Een land dat zijn pensioen heeft aangepast is Nederland. Om hun pensioenstelsel betaalbaar te houden, besloten de Nederlanders meer dan tien jaar geleden om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen. Deze zal nu automatisch worden aangepast wanneer de levensverwachting verandert”, schrijft de chief executive officer van ’s werelds grootste vermogensbeheerder.

Fink gaat ook in op de enorme investeringen die nodig zijn in infrastructuur omdat landen hun CO2-uitstoot proberen terug te dringen, verder digitaliseren en hun toeleveringsketens dichter bij huis brengen: "De infrastructuursector, met een waarde van 1.000 miljard dollar, is een van de snelst groeiende segmenten van de private markten en diverse sterke macro-economische trends zijn een motor achter deze groei."

In zijn brief schrijft Fink dat betrokkenheid en dialoog met het bedrijfsleven de enige manier zijn om grote langetermijnproblemen op te lossen. Ook al zijn die gesprekken soms lastig. BlackRock hoopt als gesprekspartner een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan deze discussies, met name met de inzichten uit de ervaring in het beheren van pensioenvermogens in Nederland en over de hele wereld. Ongeveer twee derde van het vermogen onder beheer van BlackRock in Nederland komt van pensioenfondsen. Meer dan 7 miljoen deelnemers van deze pensioenfondsen beleggen hun pensioen via BlackRock fondsen, ongeveer de helft van de volwassen Nederlandse bevolking.

Fink is optimistisch dat deze grote onderwerpen succesvol kunnen worden aangepakt, maar stelt snelheid van groot belang is: de wereldbevolking vergrijst en het opbouwen van een goed pensioen is nog nooit zo urgent geweest.,