Profiteer optimaal van de voordelen van Agile project management

Het is een term die helemaal is ingeburgerd in de businesstermen die we anno 2024 bezigen: Agile, een methodiek die nog niet eens zo heel lang bestaat om (ingewikkelde) projecten beter aan te sturen. Vaak wordt dat gedaan door een agile manager, maar ook andere deelnemers van een project hebben er mee te maken. Wat is agile nou precies, en hoe kun je je agile vaardigheden nog verder verbeteren? Daarover lees je in dit artikel.

Wat is Agile?

Voordat we gaan bekijken hoe je je agile vaardigheden nog verder kunt gaan verbeteren, of kunt opbouwen leggen we eerst uit wat agile betekent. Want iedereen heeft de kreet wel eens voorbij zien of horen komen, maar voor veel mensen is het toch nog een vaag begrip. Wij gaan wat duidelijkheid scheppen.

Agile is een bestaand Engels woord dat in het Nederlands "wendbaarheid" of "behendigheid" betekent. In businesstermen wordt daarmee gerefereerd aan een mindset die verandering en onzekerheid omarmt. Een mindset die dus eigenlijk aanspraak maakt op de wendbaarheid van je organisatie om op die manier om te gaan met veranderende omstandigheden rondom die organisatie. Werk je als organisatie volgens een Agile methode dan ben je er dus van bewust dat omstandigheden veranderen en weet je hier op een slimme manier op in te spelen. Daarbij zorg je er tevens voor dat de klant altijd centraal staat en klantwaarde gemaximaliseerd wordt.

Ontstaan bij software ontwikkeling, omarmd in andere branches

Het principe van agile is ontstaan in de wereld van software ontwikkeling. In die branche heeft deze manier van denken en handelen bewezen sneller producten op de markt te kunnen brengen die bovendien een toegevoegde waarde hebben voor de klant. De essentie van agile is namelijk dat je aan de slag gaat met activiteiten die waarde toevoegen aan producten die je levert aan de klant. Omdat dit natuurlijk niet alleen opgaat voor software, maar deze manier van werken ook kan worden gebruikt bij fysieke producten en diensten wordt agile inmiddels veel breder toegepast in organisaties in vrijwel elke branche.

Agile is "a way of thinking"

Dat is allemaal mooi gezegd, maar het is echt een manier van denken die in een organisatie moet worden geïmplementeerd om de agile methode succesvol te maken. Met alleen maar de kreten bezigen in het jargon kom je er niet. De organisatie moet, zeker bij het runnen van complexe projecten zo worden gestructureerd en zo denken dat het allemaal past binnen de kaders van agile. En dus is regelmatige scholing in de principes van Agile belangrijk, voor een zo breed mogelijke groep medewerkers binnen jouw organisatie.

Diverse Agile opleidingen

Precies om te voldoen aan deze behoefte om zoveel mogelijk medewerkers van organisaties op verschillende posities vertrouwd te laten zijn met de denk- en werkwijze van Agile is er een breed scala aan Agile opleidingen bij een gerenommeerde opleider zoals QRP, dat een geaccrediteerde trainingsorganisatie (ATO) voor AgilePM is. De cursussen Agile Project Management zijn daarbij in feite op twee niveaus ingedeeld: AgilePM Foundation, voor medewerkers en professionals die een basiskennis nodig hebben over AgilePM. Een stap hoger is er AgilePM Practitioner, voor hen die inzicht nodig hebben in het toepassen en afstemmen van de Agile Project Management methodologie op niet-complexe projecten. Vanzelfsprekend leiden beide varianten na een succesvol examen tot een certificering. Zo kun je op elk niveau en elke positie in de organisatie je medewerkers opleiden in de principes van het Agile-gedachtengoed.

Locatie naar keuze

De opleidingen kunnen worden gevolgd waar het handig is voor jou en je medewerkers. Er is keuze uit een klassikale variant, of virtueel live (dus met een echte docent waarmee je via internet in verbinding staat) of op locatie bij de organisatie. Bij die laatste variant is ook maatwerk mogelijk.

Profiteer met jouw organisatie ook van de bewezen voordelen van de Agile methode en zorg dat ook je collega's de materie goed beheersen via een Agile project management cursus.