Een korte geschiedenis achter de Bitcoin

De koers crypto is de laatste paar jaren enorm gestegen. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat er veel mensen zijn die ook wel zouden willen beleggen. Voordat je begint met het kopen van Bitcoin is het alleen wel van belang om je goed in te lezen. Zo moet je op zijn minst bekend zijn met de historie van dit project voordat je er zomaar je geld op zet. Benieuwd hoe Bitcoin is ontstaan en wat voor een weg het team heeft afgelegd? Lees dan snel verder, we laten het je in dit artikel namelijk allemaal zien!

Bitcoin koers

Koers bitcoin

Het ontstaan van Bitcoin

De oorsprong van Bitcoin ligt in 2008, toen een persoon of een groep mensen onder het pseudoniem "Satoshi Nakamoto" een document publiceerde met de titel "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System". Dit document stelde de creatie voor van een gedecentraliseerde en digitale munt waarmee gebruikers transacties zouden kunnen uitvoeren zonder dat er een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid, nodig was. In januari 2009 werd het eerste Bitcoin-blok, bekend als het "genesisblok", gedolven. Dit was het begin van de blockchain, een speciaal grootboek dat alle transacties vastlegt. We zullen je de details besparen, maar belangrijk is om te weten dat je alle transacties dus op een of andere manier weer kunt herleiden naar een bepaald adres.

Eerste jaren van de munt

In de beginjaren werd Bitcoin vooral gebruikt door ontwikkelaars en technologiefanaten, die het potentieel van de technologie zagen. De eerste Bitcoin-transactie vond plaats in januari 2009, toen Satoshi Nakamoto 10 Bitcoins stuurde naar Hal Finney, een programmeur die wel interesse had. Tegen 2010 begon Bitcoin meer aandacht te krijgen, toen meer mensen geïnteresseerd raakten in de opties van de technologie. De eerste Bitcoinbeurs, genaamd BitcoinMarket.com, werd gelanceerd in maart 2010, waardoor gebruikers Bitcoins konden kopen en verkopen voor andere valuta. In mei 2010 kocht een ontwikkelaar genaamd Laszlo Hanyecz twee pizza's voor 10.000 Bitcoins, de eerste transactie met de cryptocurrency.

Groeiende populariteit van het project

In 2011 kreeg Bitcoin enorm veel aandacht en meer bedrijven en particulieren begonnen de munt te accepteren als betaalmiddel. In juni 2011 werden de eerste Bitcoin-miljonairs gecreëerd, toen de waarde van de cryptocurrency in slechts een paar maanden tijd omhoogschoot van minder dan $1 naar $31. De Bitcoin kreeg echter ook te maken met uitdagingen. Bitcoin werd in deze periode echter ook geconfronteerd met uitdagingen, omdat de associatie met illegale activiteiten op het dark web en het mogelijke gebruik ervan bij het witwassen van geld en andere illegale activiteiten leidden tot een toenemende controle van regelgevers en wetshandhavingsinstanties. Ondanks deze uitdagingen bleef Bitcoin groeien in populariteit, met de oprichting van nieuwe Bitcoin-beurzen en wallets die het makkelijker maakten voor mensen om de cryptocurrency te kopen en te gebruiken.

Bitcoin vandaag de dag

Tegenwoordig is Bitcoin een van de meest gebruikte en geaccepteerde cryptocurrencies ter wereld, met een marktkapitalisatie van meer nog net geen triljoen dollar. Bitcoin heeft verschillende ups en downs in zijn waarde doorgemaakt, met aanzienlijke prijsschommelingen gedurende zijn geschiedenis. In 2017 maakte Bitcoin een grote prijsstijging door, waarbij de waarde in december van dat jaar een recordhoogte van bijna $20.000 bereikte. Dit werd gevolgd door een aanzienlijke marktcorrectie, waarbij de waarde van Bitcoin eind 2018 met meer dan 80% daalde.

Sindsdien heeft Bitcoin weer een aanzienlijke groei doorgemaakt, waarbij de waarde begin 2021 de $60.000 overschreed. De groeiende populariteit van Bitcoin heeft geleid tot nog meer adoptie door bedrijven en particulieren, waarbij veel bedrijven de cryptocurrency nu accepteren als een vorm van betaling. Het succes van Bitcoin heeft ook geleid tot de creatie van andere cryptocurrencies, bekend als altcoins, die proberen voort te bouwen op het succes van Bitcoin door nieuwe functies en voordelen aan te bieden.

Conclusie – begin ook met beleggen

De geschiedenis van Bitcoin is een bewijs van de kracht van gedecentraliseerde technologie en het potentieel van cryptocurrencies om de financiële wereld te veranderen. Van het nederige begin als een idee in een artikel tot de huidige status als belangrijke speler in de financiële wereld. Bitcoin heeft in iets meer dan tien jaar een lange weg afgelegd. Wij raden je dan ook zeker aan om te overwegen om er zelf een klein deel van je vermogen in te beleggen als je dit kunt missen.